Διαχρονικά, λατρεμένα καλοκαίρια: Όλες οι αναμνήσεις μέσα στο πιο λαχταριστό πιάτο

Τελικά ήρθε το καλοκαίρι, κάποια στιγμή φοβήθηκα μέσα σε όλο αυτό το σχεδόν παράλογο που ζούμε ότι μπορεί και να μην έρθει. Έρχεται όμως για να καταλάβουμε ότι η ζωή είναι πάντα παρούσα και συνεπής στα ραντεβού της.  Ακόμη και αυτό το κατάλαβα φέτος! 

Τελικά ήρθε το καλοκαίρι, κάποια στιγμή φοβήθηκα μέσα σε όλο αυτό το σχεδόν παράλογο που ζούμε ότι μπορεί και να μην έρθει. Έρχεται όμως για να καταλάβουμε ότι η ζωή είναι πάντα παρούσα και συνεπής στα ραντεβού της. 
Ακόμη και αυτό το κατάλαβα φέτος! 

Πώς το κατάλαβα; Με τον μοναδικό τελικά τρόπο που μαθαίνω και κατανοώ πράγματα εγώ, μαγειρεύοντας. Φέτος, όπως σχεδόν κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια, περνάω κάποιες μέρες στο κότερο ενός πελάτη, που πλέον είναι φίλος, ως private chef. Αυτό το καλοκαίρι επέλεξα συνειδητά να μην έχω βοηθούς, ήρθα μόνος, να τα κάνω όλα εγώ από την αρχή μέχρι το τέλος. Εντάξει η αλήθεια είναι ότι μαγειρεύω μόνο για 2 άτομα οπότε δεν είναι και τόσο δύσκολο.

Σήμερα αποφάσισα να φτιάξω μπριάμ για το προσωπικό και κόβοντας τα υλικά για αυτό το συγκλονιστικά καλοκαιρινό φαγητό, ανακάλυψα ξανά την αξία των απλών πραγμάτων.

Ήρθαν στο μυαλό μου εικόνες από τότε που ήμουν παιδί και περνούσα τα καλοκαίρια στο χωριό με τη γιαγιά μου που με τραβούσε πρωί από το χέρι για να κόψουμε μόνοι μας τα λαχανικά από το μποστάνι. Αυτή η εικόνα αν και φαίνεται σε πολλούς λίγο αγγαρεία, εμπεριέχει μόνο αγάπη. Γιατί η γιαγιά μου, με αυτό τον απλό δικό της τρόπο, μου έμαθε το πιο βασικό, να προσπαθώ, να πιάνω τα πράγματα από την αρχή, να βάζω κόπο και αγάπη και να είμαι ευγνώμων για τα καλά που μου προσφέρονται και αυτό ναι, αν θέλετε, ξεκινάει από ένα κολοκυθάκι και από τα χέρια που λερώνονται με χώμα.

Σκεπάζοντας με λαδόκολλα το ταψί με το μπριάμ σκέφτηκα πως κάπως έτσι «σκεπάζουμε» στην ενήλικη ζωή μας πράγματα που νιώθουμε, τα θέλω μας που είχαμε από παιδιά, από τύψεις, ενοχές ή φόβο. Μεγαλώνοντας, χάνουμε την ουσία και μένουμε στην εικόνα.

Βάζοντας το ταψί στον φούρνο σκέφτηκα ότι και εγώ ένα μπριάμ είμαι, έχω πολλά «υλικά» αλλά όταν τα παντρέψεις με μαεστρία, το αποτέλεσμα αν και τόσο απλό είναι γνήσιο.

Γιατί τελικά στη ζωή μας σπουδαία είναι η απλότητα, η αλήθεια μας και η ουσία μας, αυτή που είχαμε παιδιά, αυτή μας κάνει αυθεντικούς και πάντα μοναδικούς.

Αυτά σκέφτηκα πάνω από ένα ταψί με μπριάμ.

Σε όλα τα μπριάμ της ζωής μας λοιπόν!

Καλώς ήρθες καλοκαίρι μου.

ΣΥΝΤΑΓΗ

Μπριάμ

Υλικά :

50γρ μαϊντανό 
280 γρ κρεμμύδι 
350 γρ φρέσκια ντομάτα 
800 γρ μελιτζάνα 
550 γρ κολοκύθι 
450 γρ πατάτα 
16 γρ δυόσμο 
14 γρ σκόρδο 
150 γρ ΠΕΛΤΕ 
400 γρ ελαιόλαδο 
600 γρ νερό 


Εκτέλεση:

Πλένουμε όλα τα λαχανικά μας.
Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας.
Κόβουμε τα λαχανικά μας σε μεγάλα και ομοιόμορφα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Ανακατεύουμε καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε λαδόκολλα, σκεπάζουμε και με αλουμινόχαρτο . Το βάζουμε στον φούρνο στους 160° για 45 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180° και ψήνουμε μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.