Αρωματικές oρχιδέες... και όμως υπάρχουν

Ορχιδέα, αγαπημένο φυτό και παρεξηγημένο. Στην πλειοψηφία του το αγοραστικό κοινό νομίζει ότι ορχιδέα είναι μόνο η Φαλαίνοψις. Επίσης ελάχιστοι γνωρίζουν ότι οι ορχιδέες στην πλειοψηφία τους είναι αρωματικά φυτά. Αρώματα ξινά, γλυκά, πιπεράτα, ιδιαίτερα όπως αυτό της σοκολάτας και φυσικά το γνωστό σε όλους μας άρωμα βανίλιας - που προέρχεται από τη συγκεκριμένη ορχιδέα. 

Μπορεί η εγχώρια αγορά να κατακλύζεται από την ορχιδέα Φαλαίνοψις, για εμπορικούς κυρίως λόγους, όμως σίγουρα θα βρείτε κάποιες από τις πιο γνωστές αρωματικές ορχιδέες αρκεί να ξέρετε να τις αναζητήσετε. 

Ιδού η βασική σας λίστα

• Phalaenopsis Liodoro. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο αρωματική από αυτή. Όσοι την έχουν θα σας το επιβεβαιώσουν. Άρωμα εσπεριδοειδών που δυναμώνει τις ζεστές ώρες της ημέρας. 

• Dendrobium Nobile.  Οι περισσότερες ποικιλίες είναι αρωματικές. Το άρωμα τους θυμίζει αυτό των ανοιξιάτικων βολβών. 

• Ορχιδέα Cambria. Σκύψτε και μυρίστε όποιο φυτό βρείτε με αυτό το εμπορικό όνομα. Η ένταση και το άρωμα διαφέρουν ανάλογα με το φυτό. 

• Miltoniopsis. Εξαιρετικά αρωματική ορχιδέα. Μυρίζει σαν τριαντάφυλλο. Δύσκολο φυτό όμως. 

• Ορχιδέα Cattleya. Εδώ η ποικιλία στα χρώματα και στα αρώματα δεν έχει τέλος. Προσοχή όμως δεν είναι όλες αρωματικές. 

• Ορχιδέα Cymbidium. Αναζητήστε αρωματικές ποικιλίες. 

• Oncidopsis Nelly Isler. Το άρωμά της απλά δεν υπάρχει, μοναδικό και ιδιαίτερο. 

Φυσικά η λίστα δεν έχει τελειωμό. Δείτε εδώ την δική μου αρωματική συλλογή. 

Ραντεβού την άλλη Κυριακή!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube