Μήπως είσαι χοντροφοβικός και δεν το ξέρεις;

Ας ξεκινήσουμε με μία αλήθεια: Ζούμε σ’ έναν κόσμο ιδιαίτερα εχθρικό προς τους υπέρβαρους ανθρώπους. 

Ας ξεκινήσουμε με μία αλήθεια: Ζούμε σ’ έναν κόσμο ιδιαίτερα εχθρικό προς τους υπέρβαρους ανθρώπους. 

Μπορεί να ήταν ο συμμαθητής που είχαμε στο σχολείο και χαιρετούσε τους φίλους του λέγοντας «Πού ‘σαι, χοντρέ;». Ίσως ο γονιός που, όταν ήμασταν παιδιά ακόμη, μας είπε πως ήρθε η ώρα «να κόψουμε τις βλακείες γιατί κάναμε μπουτάκια» και σταμάτησε να μας παίρνει σοκολάτες. Ή ένα βλέμμα όλο αηδία, από έναν όμορφο (σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα ομορφιάς) άνθρωπο προς την υπέρβαρη κοπέλα που φοράει crop top. Η χοντροφοβία υπάρχει, είναι παντού και πιθανότατα όλοι την έχουμε προωθήσει, έστω κι άθελά μας.

Το fat-shaming υπάρχει παντού – από το κολακευτικό κούρεμα που κάνει το πρόσωπό μας λεπτότερο και το κολακευτικό φόρεμα που μας δείχνει πιο αδύνατες, μέχρι τις διαφημίσεις και τα καταστήματα. Ένα σωματικά μεγαλύτερο άτομο βρίσκεται στο στόχαστρο καθημερινά, με τη σταθερή προώθηση της ιδέας πως τα παραπάνω κιλά είναι ντροπή. 

Παρακάτω βρίσκονται τρόποι με τους οποίους όλοι μας, λίγο πολύ, έχουμε υπάρξει χοντροφοβικοί, χωρίς να το καταλάβουμε. Είναι συμπεριφορές που πρέπει να αλλάξουμε άμεσα και να φροντίσουμε να γίνουμε καλύτεροι.

«Κάτι έκανες και ομόρφυνες! Αδυνάτισες;»

Μας το έχουν πει, το έχουμε πει. Ήρθε, όμως, η ώρα να καταλάβουμε ότι τα κιλά των γύρω μας, δεν είναι δική μας υπόθεση. Δε μας αφορά και δε γνωρίζουμε τον λόγο που κάποιος αδυνάτισε. Ίσως έκανε προσπάθεια, ίσως αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας, ίσως αντιμετωπίζει διατροφική διαταραχή – οι λόγοι είναι πολλοί. Ας προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούμε να συνυπάρχουμε όλοι, ανεξάρτητα από το μέγεθος στα ρούχα και το νούμερο στη ζυγαριά.

Selfies από ψηλά

Βγάζουμε φωτογραφίες από ψηλά, για να αποφύγουμε το λεγόμενο «φαινόμενο διπλοσάγωνο». Αυτό, δεν είναι εντάξει. Καταρχάς, ποιος αποφάσισε ότι το double-chin μας κάνει λιγότερο όμορφους; Ναι, αυτό λένε όλα τα tips, τα βίντεο και οι influencers – γιατί, όμως;

Είμαστε τρισδιάστατα όντα, στην πραγματική ζωή είναι πολύ πιθανό να φαίνεται το προγούλι μας, να φαίνονται τα μάγουλά μας μεγαλύτερα και ο λαιμός μας πιο κοντός. Και τι πειράζει;

Αχρείαστες συμβουλές αδυνατίσματος

Ποιος είπε ότι ένα υπέρβαρο άτομο θέλει τη γνώμη μας για το πώς να χάσει κιλά; Ή, μάλλον, ποιος είπε ότι θέλει να χάσει κιλά εξ αρχής;

Ακόμη κι αν το κάνουμε καλοπροαίρετα, ας έχουμε στο νου μας ότι μερικές φορές, καλό είναι να κρατάμε την άποψή μας για τον εαυτό μας. Αν μας ζητηθεί, ας τη χαρίσουμε απλόχερα. Ας σκεφτούμε, όμως, πρώτα ότι επειδή ζυγίζουμε λιγότερο, ούτε είμαστε ειδικοί, ούτε καλύτεροι, ούτε τίποτα περισσότερο από κανέναν.

«Πώς είναι δυνατό να είναι μαζί αυτοί οι δύο;»

Τα χρόνια περνάνε, η απορία παραμένει. Η αδυναμία να καταλάβουμε πώς ερωτεύτηκαν ένα όμορφο (σύμφωνα με την κοινωνία) άτομο κι ένα υπέρβαρο, αλλά κι η ανάγκη μας να εκφράσουμε την κατάπληξή μας, είναι βαθιά χοντροφοβικές. «Μα καλά, τι της βρήκε;», «τι κάνει με τον χοντρο τέτοια γυναίκα;» - την επόμενη φορά που θα ακούσουμε αυτές τις ερωτήσεις, την επόμενη φορά που θα περάσουν από το δικό μας μυαλό, ας έχουμε έτοιμη την απάντηση. «Ό, τι θέλει».

Η ακομπλεξάριστη

Είναι υπέρβαρη και φοράει μπικίνι; Ακομπλεξάριστη. Είναι υπέρβαρη και φοράει στενό φόρεμα; Ακομπλεξάριστη. Είναι υπέρβαρη και της αρέσει να φλερτάρει; Ακομπλεξάριστη. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Ζει τη ζωή της ακριβώς όπως όλοι, χωρίς να σκέφτεται τα κιλά της. Δεν είναι ακομπλεξάριστη, δεν παραδίδει μαθήματα αυτοπεποίθησης, δεν περιμένει το μπράβο κανενός. Είναι μία κανονική γυναίκα που μπορεί να κάνει ό, τι θέλει, όπως θέλει, χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν.

πηγή φωτογραφίας: Instagram

Δείτε ακόμη: Οι stars που μας έδειξαν το πραγματικό τους σώμα μετά τη γέννα