Η vegan youtuber που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων επειδή εθεάθη να τρώει ψάρι

Μια Youtuber παραδέχτηκε ότι σταμάτησε το vegan lifestyle της μετά από έξι χρόνια, καθώς αντιμετώπισε προβήματα με την υγεία της.

Η Yovana Mendoza Ayres, η οποία δημιουργεί video με το όνομα Rawvana, ξεκίνησε τη διαδικτυακή της πορεία μιλώντας για τον αντίκτυπο της ωμοφαγικής vegan διατροφής στο σώμα της. Το κοινό της αυξήθηκε σταδιακά φτάνοντας τα 1.8 εκατομμύρια στο Youtube και το Twtter, ενώ πολλοί στρεφόντουσαν σε εκείνη για σχετικές συμβουλές και tips.

Πριν δύο μήνες όμως, η Rawvana εθεάθη σε ένα εστιατόριο, να τρώει ψάρι. Τότε, η 29χρονη Youtuber, αναγκάστηκε να ανακοινώσει με ένα video ότι παράτησε τη vegan διατροφή μετά από έξι χρόνια, καθώς σταμάτησε η περίοδός της και απέκτησε προβλήματα με το πεπτικό της σύστημα. Στην αρχή του video, η Yovana εξήγησε ότι συνεχίζει να πιστεύει στα πλεονεκτήματα μιας ωμοφαγικής vegan διατροφής, παρόλο που σταμάτησε να είναι καλό για το σώμα της.

"Το πιστεύω γιατί το ένιωσα", είπε. "Έξι χρόνια πριν, ξεκίνησα μια ωμοφαγική vegan διακτροφή. Αφήστε το φαγητό να γίνει το φάρμακο και το φάρμακο να γίνει το φαγητό σας. Κατάφερα να υπερβώ εθισμούς όπως ο αλκοολισμός και το κάπνισμα".

Το 2014, η Yovana έκανε μια νηστεία στην οποία κατανάλωνε μόνο νερό, και τότε της σταμάτησε η περίοδος. Πέρασαν δύο χρόνια πριν αποφασίσει να δει έναν γιατρό. "Νόμιζα ότι ήταν καλό σημάδι", είπε. "Έμαθα ότι το να μην έχεις περίοδο δεν είναι υγιές. Δεν σου κάνει καλό". Τότε ανακάλυψε ότι οι ορμόνες της είχαν πρόβλημα κι ότι το σώμα της ήταν λες κι επρόκειτο να μπει στην εμμηνόπαυση. Τότε άρχισε σταδιακά να εντάσσει μαγειρεμένο φαγητό στη διατροφή της, αλλά συνέχισε να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Οι γιατροί αντιλήφθηκαν ότι είχε αναιμία και της είπαν να εντάξει ζωϊκά προϊόντα στη διατροφή της.

"Ήταν πολύ δύσκολο, γιατί για πολύ καιρό έβλεπα αυτό το φαγητό, που προερχόταν από ζώα, ως κάτι που βασικά ήταν τοξικό για το σώμα μου. Κάτι που δεν χρειάζομαι. Κάτι που το σώμα μου δεν χρειάζεται. Το να το δω ως κάτι που μπορούσε να με θεραπεύσει ήταν πολύ δύσκολο να το δεχτώ, να το παραδεχτώ, ή να το λάβω υπόψιν τότε".

Στο τέλος, η Yovana πρόσθεσε προϊόντα ζωϊκής προέλευσης στη διατροφή της, με σκοπό να ξεπεράσει τα θέματα υγείας της.

"Θέλω να φέρω μωρά στον κόσμο", είπε. "Θέλω να κάνω οικογένεια. Κι αν δεν είμαι καλή πώς μπορώ να περιμένω να κάνω οικογένεια;"

Παρόλα αυτά, αντιμετώπισε σκληρή κριτική από τους followers, καθώς θεωρούσαν ότι τους κοροϊδεύει, κι ότι έβγαζε χρήματα προωθώντας μια vegan διατροφή, ενώ η ίδια είχε κρυφά σταματήσει να την ακολουθεί.