Angela Madsen: Η ιστορία πίσω από την παραολυμπιονίκη που έχασε τη ζωή της, κωπηλατώντας τον Ειρηνικό

Η Αμερικανίδα παραολυμπιονίκης, Angela Madsen έχασε τη ζωή της σε μια προσπάθεια να διασχίσει την απόσταση από την Καλιφόρνια στη Χαβάη, κωπηλατώντας τον Ειρηνικό. Ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε από τη σύζυγό της, Debra με ένα post στο Facebook. Όπως έγραψε η ίδια, «Με τρομερή λύπη πρέπει να ανακοινώσω ότι η Angela Madsen δεν θα ολοκληρώσει την σόλο κωπηλατική διαδρομή της ως τη Χαβάη».

Η σπουδαία παραολυμπιονίκης σταμάτησε να δίνει σημεία ζωής στη Deb από το ταξίδι της το Σάββατο, όταν της έστειλε ένα μήνυμα, στο οποίο της έγραψε ότι θα έμπαινε στο νερό για να ολοκληρώσει κάποιες εργασίες συντήρησης. Όμως, η σύζυγός της ανησύχησε, καθώς σταμάτησε να απαντάει στα μηνύματά της κι έτσι ενημέρωσε την ακτοφυλακή, η οποία εντόπισε τη σορό της. 

Η Angela Madsen ήταν παραολυμπιονίκης της σφαιροβολίας ενώ είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Παράλληλα, η 60χρόνη είχε ξεχωρίσει για τις επιδόσεις της στην κωπηλασία. Μάλιστα, υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια στην υπεράσπιση δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ είχε κατακτήσει μεταξύ άλλων 3 χρυσά σε παγκόσμια πρωταθλήματα από το 2003 έως το 2005. Ξεπερνώντας στη ζωή της πολλά εμπόδια, η Madsen είχε μπει στους πεζοναύτες, επειδή τα αδέλφια της έλεγαν ότι δεν θα τα κατάφερνε στις ένοπλες δυνάμεις.

Το 1993, ένας σοβαρός τραυματισμός, όσο έπαιζε στην ομάδα μπάσκετ των πεζοναυτών την οδήγησε σε χειρουργική επέμβαση, όπου κάποια ιατρικά λάθη κατά τη διάρκειά του χειρουργείου, την οδήγησαν σε αναπηρικό αμαξίδιο. Μετά το τραγικό συμβάν, η Αμερικανίδα παραολυμπιονίκης έμεινε άνεργη, ο γάμος της κατέρρευσε, ενώ κάποια στιγμή βρέθηκε να ζει στον δρόμο. Όμως, η ενασχόλησή της με τον αθλητισμό, της άλλαξε τη ζωή.

Η Madsen είχε μετάσχει τρεις φορές σε Παραολυμπιακούς αγώνες, κατακτώντας μετάλλια τόσο στην κωπηλασία όσο και στον στίβο. Πέρα όμως από τις διακρίσεις της στις μεγάλες διοργανώσεις, είχε διασχίσει τόσο τον Ατλαντικό, όσο και τον Ινδικό Ωκεανό κωπηλατώντας, ενώ είχε κάνει και τον γύρο της Μ. Βρετανίας με το σκάφος της. Τον Απρίλιο, ξεκίνησε από την Καλιφόρνια με στόχο να φτάσει στη Χαβάη ως τον Ιούλιο, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη σημαντική αποστολή της. 

Όπως αναφέρει η σύντροφός της, η γενναία παραολυμπιονίκης "είχε θέσει έναν υψηλό στόχο, να κωληπατήσει έναν ωκεανό. Ήξερε πολύ καλά τα ρίσκα που έπρεπε να πάρει και ήταν διατεθειμένη γι' αυτά επειδή το να είναι κοντά στη θάλασσα, την έκανε πιο χαρούμενη από οτιδήποτε άλλο. Μας είχε πει πολλές φορές ότι θα ήθελε να πεθάνει τη στιγμή που θα προσπαθούσε πολύ να κάνει πράξη ένα όνειρό της"... Όπως κι έγινε. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: wikipedia