Lauren Stevens: Η αποκλειστική συνέντευξη της γυναίκας που έκανε τα ωραιότερα δώρα σε ορφανοτροφείο της Uganda στο #jennygr

Όταν οι υπέροχες ιδέες γίνονται πράξεις, τότε οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από αυτές, γίνονται ξεχωριστοί. Σε αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων ανήκει και μια γυναίκα από το Texas, η Lauren Stevens, η οποία αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με ένα ξεχωριστό μαγαζί παιχνιδιών, το Malaville Dolls, για να στείλει στα παιδιά ενός ορφανοτροφείου στην Uganda κάποια ξεχωριστά δώρα: κούκλες που έχουν ίδιο χρώμα και μαλλιά με εκείνα! 

Προκειμένου να μάθω όλη την ιστορία πίσω από τη δράση που προάγει την ομορφιά του δέρματος, επικοινώνησα με την 30χρονη Lauren, η οποία μου αφηγήθηκε όλη την ιστορία πίσω από την ιδιαίτερη αποστολή. Μεγαλωμένη στην πόλη Austin του Texas, η γυναίκα που ζωγράφισε το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών, που μεγαλώνουν στο ορφανοτροφείο Masaka Kids, μου εξήγησε πως κάθε παιδί πρέπει να συναντά κάποια ταύτιση με τα παιχνίδια του.

Το Malaville Dolls φτιάχνει κούκλες με μεγάλη ποικιλομορφία στο χρώμα του δέρματος και των μαλλιών της κάθε κούκλας κι έτσι ήταν το καταλληλότερο μέσο για να φέρει εις πέρας επιτυχώς, τη σπουδαία αποστολή της Lauren.

Όπως μου περιγράφει η ίδια, «Ήθελα με αυτά τα δώρα, τα παιδιά να μπορούν πλέον να παίζουν με κούκλες, που αντανακλούν την ομορφιά του δικού τους δέρματος». Σήμερα, η Stevens συνεχίζει να ζει στο Texas αλλά έχει μετακομίσει στο Dallas. Εκεί γεννήθηκε η σπουδαία ιδέα που έγινε πράξη έπειτα από μεγάλη ανταπόκριση των ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή. 

... Γιατί η ομορφιά κρύβεται πίσω από κάθε δέρμα και απλώνεται σε κάθε σημείο της Γης!

Ξεκινώντας τη συζήτηση μαζί της, είχα μεγάλη περιέργεια να μάθω ποια ήταν η κύρια πηγή έμπνευσης πίσω από αυτή την υπέροχη αποστολή δώρων.

Η βασική πηγή έμπνευσης 

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά, «Η ιδέα να στείλω αυτά τα δώρα προέκυψε από τη δική μου, προσωπική εμπειρία ως Αφροαμερικανή. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσα να αντιληφθώ την ομορφιά του εαυτού μου μέχρι κάποια ηλικία και δεν ήθελα να ξαναδώ να συμβαίνει αυτό σε κανένα παιδί. Όταν είδα τυχαία στον λογαριασμό του ορφανοτροφείου @masakakidsafricana στο Instagram, φωτογραφίες με παιδιά που έπαιζαν με κούκλες που δεν είχαν καμία ομοιότητα με εκείνα, σκέφτηκα πως ήθελα να δράσω άμεσα για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα. Δεν το σκέφτηκα παραπάνω, ανέλαβα δράση!».

Όπως συνέχισε να εξηγεί, «Η μαμά μου συνέβαλε πολύ στο να αντιληφθώ την αξία και την ομορφιά μου όταν ήμουν μικρή. Έλεγε συνεχώς σε εμένα και στην αδερφή μου πόσο όμορφο δέρμα έχουμε και πως θα έπρεπε να χαιρόμαστε γι' αυτό. Προκειμένου να αντιληφθούμε αυτό που μας έλεγε στην ολότητά του, μας έπαιρνε συχνά παιχνίδια, που τόνιζαν την ομορφιά του χρώματος του δέρματός μας. Δυστυχώς, στα παιδικά μου χρόνια, δεν υπήρχαν πολλές κούκλες, που να μας μοιάζουν οπότε αργήσαμε να καταλάβουμε την ουσία πίσω από τα λόγια της μητέρας μας».

Οι κούκλες για το ορφανοτροφείο ήταν έτοιμες για παράδοση στα παιδιά τον Μάιο του 2020. Όπως περιγράφει η Lauren, «Όταν δημοσίευσα τις σκέψεις μου στο Instagram, άγνωστοι από όλο τον κόσμο έστειλαν πως ήθελαν να βοηθήσουν για να γίνει το όνειρό μου πραγματικότητα. Έμεινα έκπληκτη από την προσφορά των ανθρώπων, που το πιο πιθανό είναι να μη γνωρίσω ποτέ από κοντά. Με τη βοήθειά τους αλλά και των φίλων και  αγαπημένων μου ανθρώπων, κατάφερα να συγκεντρώσω $1,000. Ξεκίνησα λοιπόν, τη συνεργασία με τη Malaville Dolls, που η έδρα της είναι στην Αφρική. Η ιδιοκτήτρια της, Mala Bryan βοήθησε πολύ στο να τεθεί σε εφαρμογή το όνειρό μου ενώ μάλιστα, πρόσθεσε και κάποια επιπρόσθετα αξεσουάρ στις κούκλες, γεγονός το οποίο έκανε τα δώρα ακόμη πιο μοναδικά. Φυσικά, αυτή η εμπειρία μάς έφερε κοντά με αποτέλεσμα να γίνουμε διαδικτυακές φίλες».

Η προσωπική εμπειρία που έγινε συλλογικό έργο

«Οι γονείς μου βοήθησαν στο να έχω πολύ καλά παιδικά χρόνια. Είχαμε πάντα όλα όσα χρειαζόμασταν αλλά στο σχολείο μου, ήμουν το μόνο παιδί που διέφερα οπότε ήμουν κατά γενική ομολογία, διαφορετική από τα υπόλοιπα παιδιά. Όσο μεγάλωνα κι ερχόμουν σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς, άρχισα να διακρίνω τις διαφορές, που ορίζουν τη μοναδικότητά μας. Έτσι, αναγνώρισα πως η ομορφιά μας κρύβεται ακριβώς, πίσω από αυτή τη διαπίστωση. Υπάρχει τόσο πολλή ομορφιά παντού, σε όλο τον κόσμο, που πρέπει να υμνείται». 

Η αξία του να παίζουμε με παιχνίδια, που μας μοιάζουν

«Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να παίζουν με παιχνίδια, με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν, ακριβώς επειδή πρέπει να γίνονται τα ίδια, πρωταγωνιστές στις ιστορίες, που πλέκει η φαντασία τους. Τους αξίζει να γίνονται οι ήρωες ή οι ηρωίδες του δικού τους παραμυθιού επειδή γνωρίζω πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει αυτό στη μετέπειτα ζωή τους. Η διαδικασία αυτή ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και σίγουρα τα οδηγεί πιο κοντά στο να αρχίσουν να κάνουν μεγάλα όνειρα».

"Dream BIG" και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις των παιδιών- παραληπτών

Με αυτό το σύνθημα, η Lauren Stevens προχώρησε στις αποστολές δώρων στα παιδιά του ορφανοτροφείου της Uganda. Οι αντιδράσεις τους ήταν αυτές, που θα περίμενε κανείς! Όπως μας εξηγεί η ίδια, «Ήταν πολύ συγκινημένα. Έλαβα φωτογραφίες με πανέμορφα χαμόγελα, με χαρούμενα πρόσωπα που κρατούσαν και έπαιζαν με τα δώρα τους. Μια μέρα, θα ήθελα πολύ να γνωρίσω αυτά τα παιδιά και από κοντά». Κάθε παιδικό χαμόγελο ισοδυναμεί και με ένα όνειρο, που γίνεται πράξη και ταξιδεύει προς μια ακόμη σπουδαία αποστολή. 

Τα παιδιά φυσικά, άρχισαν να παίζουν αμέσως με τις κούκλες, που έφεραν επάνω τους τη δική τους μοναδικότητα, και το γεγονός αυτό από μόνο του, γέννησε τα πιο αυθεντικά και αβίαστα χαμόγελα στα πρόσωπά τους!

Η συζήτησή μου με τη γυναίκα, που βρίσκεται πίσω από τα ξεχωριστά αυτά δώρα, έκλεισε με ένα σημαντικό μήνυμα προς όλο τον κόσμο

«Κάθε άνθρωπος μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός πιο δεκτικού κι ευγενικού κόσμου. Θα ενθάρρυνα όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο να αναγνωρίζουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του εαυτού τους, αλλά και όλων των ανθρώπων γύρω τους. Ειδικά, όταν μιλάμε για παιδιά, έχουμε χρέος να τους δείχνουμε πόσο όμορφα είναι, υπενθυμίζοντάς τους πως η διαφορετικότητα είναι κάτι, για το οποίο όλοι θα έπρεπε να γιορτάζουμε. Για να αποδεχτούμε τον ίδιο μας τον εαυτό πρώτα, πιστεύω πως πρέπει να χαιρόμαστε για τα χαρακτηριστικά που υπογράφουν τη μοναδικότητά μας και να μοιραζόμαστε ακριβώς αυτή τη μοναδικότητα με τον κόσμο χωρίς καμία απολογία. Η ομορφιά κρύβεται πίσω από την αποδοχή και την προσωπική μας ευτυχία».