Maya Angelou: 10 αποφθέγματα της γυναίκας-σύμβολο του αγώνα κατά του ρατσισμού

Σαν σήμερα στις 4 Απριλίου 1928, γεννήθηκε η Maya Angelou, μια από τις σπουδαιότερες Αμερικανίδες ποιήτριες και συγγραφείς, που έμεινε στην ιστορία τόσο για την σημαντική συγγραφική συλλογή της, όσο και για τον αγώνα της κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Σαν σήμερα στις 4 Απριλίου 1928, γεννήθηκε η Maya Angelou, μια από τις σπουδαιότερες Αμερικανίδες ποιήτριες και συγγραφείς, που έμεινε στην ιστορία τόσο για την σημαντική συγγραφική συλλογή της, όσο και για τον αγώνα της κατά των φυλετικών διακρίσεων.

H παγκοσμίως γνωστή ποιήτρια Maya Angelou γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1928 και κυκλοφόρησε επτά αυτοβιογραφίες, τρεις μελέτες, αρκετές ποιητικές συλλογές καθώς και μια λίστα από θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα μέσα σε 50 χρόνια.

Το πιο διάσημο έργο της είναι η αυτοβιογραφία της με τίτλο I Know Why the Caged Bird Sings το 1969 και περιγράφει την ζωή της μέχρι την ηλικία των 17 ετών, χαρίζοντάς της διεθνή αναγνώριση.

«Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το. Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο που το αντιμετωπίζεις. Μην παραπονιέσαι»

Το ενδιαφέρον της Angelou για την γραφή ήταν εμφανές από νεαρή ηλικία, ενώ καθ 'όλη την παιδική της ηλικία, έγραψε δοκίμια και ποίηση ενώ αγαπημένοι συγγραφείς ήταν ο William Shakespeare και ο Edgar Allan Poe.

Η δυσκολία εύρεσης εργασίας, κυρίως λόγω της φυλής της, πριν γίνει συγγραφέας την ανάγκασε να ασχοληθεί με διάφορα επαγγέλματα όπως είναι μαγείρισσα, ιερόδουλη, χορεύτρια σε νυχτερινά μαγαζιά, τραγουδίστρια, και άλλα. Η μοίρα της όμως ήταν να βρεθεί με τον συγγραφέα John Oliver Killens το 1959, όπου με δική του παρακίνηση, κυνήγησε μια καριέρα στην συγγραφή.

«Η ζωή είναι πόρνη. Πρέπει να βγεις έξω και να τους αλλάξεις τα φώτα»

Το 1982 κατάφερε να γίνει η πρώτη καθηγήτρια στο Τμήμα Αμερικανικών Σπουδών στο Wake Forest University της Βόρειας Καρολίνα. Ήταν ενεργό μέλος του Κινήματος των Πολιτικών Δικαιωμάτων και εργάστηκε μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον Malcom Χ.

Το 1993, η Αngelou αφηγήθηκε το ποίημά της «On the Pulse of Morning» στην ορκωμοσία του Προέδρου Bill Clinton, κάνοντάς την την πρώτη γυναίκα ποιήτρια που απήγγειλε ποίημά της σε ορκωμοσία Προέδρου των ΗΠΑ. Το 2000 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών και το 2011 ο τότε πρόεδρος Obama της απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας.

«Επιτυχία είναι να σ' αρέσει ο εαυτός σου, να σ' αρέσει αυτό που κάνεις και να σ' αρέσει ο τρόπος που το κάνεις»

Ακόμη, ήταν εκπρόσωπος των μαύρων και των γυναικών της Αμερικής και τα έργα της θεωρούνται ότι υπερασπίζονται τα φυλετικά δικαιώματα.

Η Maya Angelou πέθανε στις 28 Μαΐου του 2014 στο Γουίνστον-Σάλεμ της Βόρειας Καρολίνας, σε ηλικία 86 ετών. Η κληρονομιά που άφησε είναι τεράστια, ενώ τα λόγια της συνεχίζουν να εμπνέουν και να «μιλάνε» στη ψυχή των ανθρώπων.

• «Δεν πρέπει ποτέ να κάνεις πρώτη σου προτεραιότητα κάποιον που σε βλέπει απλά σαν μια εναλλακτική λύση»

• «Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί, και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία, ανεξάρτητα από το χρώμα τους»

• «Θα γνωρίσεις πολλές ήττες στη ζωή σου, αλλά ποτέ μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να νικηθεί»

• «Τίποτε δεν δουλεύει αν δεν δουλέψεις εσύ»

• «H προκατάληψη είναι ένα βαρύ φορτίο που θολώνει το παρελθόν, απειλεί το μέλλον και κάνει το παρόν απρόσιτο. • Το πουλί δεν κελαηδάει επειδή έχει μια απάντηση, κελαηδάει επειδή έχει ένα τραγούδι»

• «Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς μέχρι να μάθεις. Μετά όταν μάθεις καλύτερα, καν' το καλύτερα»

Δείτε ακόμη:

10 σουρεαλιστικές εικονογραφήσεις της σημερινής κοινωνίας 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits