Marilyn Monroe: Η ζωή στο ορφανοτροφείο, η λαμπερή καριέρα και η προσπάθεια της να γίνει μητέρα

Λίγες γυναίκες μπορούν να χαρακτηριστούν παγκόσμια sex symbols και η Marilyn Monroe ήταν με απόλυτη βεβαιότητα ένα από αυτά. Η Αμερικανίδα ηθοποιός που μεσουράνησε στο Hollywood τις δεκαετίες του '50 και του '60 σηματοδότησε την σεξουαλική επανάσταση της εποχής. Χρόνια μετά το θάνατό της, το 1962, συνεχίζει να είναι σημαντικό σύμβολο της ποπ κουλτούρας, με τη χαρακτηριστική φωτογραφία με το λευκό φόρεμα που το σηκώνει ο αέρας να έχει αναπαραχθεί εκατομμύρια φορές. Το 1999, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την Monroe έκτη ανάμεσα στις γυναίκες θρύλους της οθόνης τη Χρυσή Εποχή του Hollywood.

Λίγες γυναίκες μπορούν να χαρακτηριστούν παγκόσμια sex symbols και η Marilyn Monroe ήταν με απόλυτη βεβαιότητα ένα από αυτά. Η Αμερικανίδα ηθοποιός που μεσουράνησε στο Hollywood τις δεκαετίες του '50 και του '60 σηματοδότησε την σεξουαλική επανάσταση της εποχής.

Χρόνια μετά τον θάνατό της, το 1962, συνεχίζει να είναι σημαντικό σύμβολο της ποπ κουλτούρας, με τη χαρακτηριστική φωτογραφία με το λευκό φόρεμα που το σηκώνει ο αέρας να έχει αναπαραχθεί εκατομμύρια φορές. Το 1999, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την Monroe έκτη ανάμεσα στις γυναίκες θρύλους της οθόνης κατά τη Χρυσή Εποχή του Hollywood.

Η ζωή της εκτός κινηματογραφικής οθόνης ήταν το ίδιο συναρπαστική. Έρωτες, πάθη, καταχρήσεις, χρήματα, δόξα αλλά και θλίψη έγιναν συνώνυμα της πιο διάσημης ξανθιάς στην ιστορία. 

Με αφορμή τη γέννησή της, σαν σήμερα, στη 1 Ιουνίου του 1926 στο Los Angeles της California, ας μάθουμε περισσότερα γι’αυτήν μέσα από τα παρακάτω άγνωστα facts.

1.Το όνομα με το οποίο γεννήθηκε ήταν Norma Jean Mortenson

Το καλλιτεχνικό της όνομα, Marilyn Monroe, δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του Ben Lyon, επικεφαλής των νέων ταλέντων στο Fox Studios.Το όνομα Marilyn επιλέχθηκε επειδή της είπε: «Είστε μια Marilyn για μένα», εμπνευσμένος από μία γυναίκα που γνώριζε, τη Marilyn Miller, η οποία πρωταγωνιστούσε σε μιούζικαλ στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια εκείνη τον ρώτησε αν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το επώνυμο της γιαγιάς της, Monroe, και έτσι δημιουργήθηκε η δημοφιλής Marilyn Monroe.

2. Ο πατέρας της απουσίαζε καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωή της

Όταν ήταν 8 χρονών, είδε μια φωτογραφία του πατέρα της για πρώτη φορά. Αυτή η φωτογραφία έγινε σύμβολο της πατρικής αγάπης που έλειψε από τη ζωή της και την οποία συνέχισε να αναζητά μέχρι το τέλος. 

3. Η γιαγιά της νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο για ψυχικές διαταραχές στις 4 Αυγούστου 1927                                                  

Η Marilyn πέθανε τριάντα πέντε χρόνια αργότερα, συν μία ημέρα, στις 5 Αυγούστου. Οι φόβοι ότι θα «τρελαθεί» όπως η γιαγιά και η μητέρα της, θα τη στοίχειωναν σε όλη τη ζωής της.

4. Τραύλιζε περιστασιακά

Η χαρακτηριστική φωνή της Monroe ήταν αποτέλεσμα μίας τακτικής που χρησιμοποιούσε η ηθοποιός για να ξεπεράσει ένα παιδικό τραύλισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια λογοθεραπεύτρια την εκπαίδευσε να υιοθετήσει αυτό το στιλ ομιλίας στην προσπάθεια της να τη βοηθήσει να το ξεπεράσει. 

5. Την έστειλαν σε ορφανοτροφείο όταν ήταν εννέα ετών

Ο λόγος που στάλθηκε σε ορφανοτροφείο ήταν επειδή η μητέρα της νοσηλεύτηκε με ψυχιατρικές διαταραχές. Τα θέματα που αντιμετώπιζε, την εξουθένωσαν τόσο που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ζωής της σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

6. Παντρεύτηκε με τον πρώτο σύζυγό της, τον Jim Dougherty, όταν ήταν μόλις δεκαέξι ετών. Θα έμεναν παντρεμένοι για τέσσερα χρόνια

Το 1942, όταν ήταν 21 ετών, ο Dougherty παντρεύτηκε την γειτόνισσα του, τη 16χρονη Norma Jean Baker, την μετέπειτα Marilyn Monroe. Στη συνέχεια, προσχώρησε στο Εμπορικό Ναυτικό, το 1944 στάλθηκε στο Νότιο Ειρηνικό, επέστρεψε το 1946 στο Los Angeles και λίγο αργότερα το ζευγάρι πήρε διαζύγιο. 

7. Είχε κάνει μικρή πλαστική χειρουργική επέμβαση

Είχε κάνει μια μικρή επέμβαση στη μύτη το 1950. Στη χειρουργική αυτή επέμβαση ανασήκωσε λίγο τη μύτη της ενώ και ένας χόνδρος τοποθετήθηκε στο σαγόνι της για να κάνει τη γραμμή του πηγουνιού της πιο έντονη.

8. Προσπάθησε να αυτοκτονήσει για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του Johnny Hyde τον Δεκέμβριο του 1950

Ο Johnny Hyde ήταν ένας σούπερ ατζέντης με τον οποίο είχε ρομαντική σχέση και ο οποίος την εκπροσωπούσε και επαγγελματικά. Του απέδιδε καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής της, την οικοδόμηση της καριέρας της και την πορεία της προς τη φήμη. Ο Hyde αγαπούσε τη Marilyn τόσο πολύ που ήθελε να την παντρευτεί μετά από την καρδιακή προσβολή που πέρασε, έτσι ώστε όταν πέθαινε να ήταν καλυμμένη οικονομικά. Αρνήθηκε επειδή δεν ήταν «ερωτευμένη» μαζί του. 

9. Συχνά, σε πολλές ταινίες είχε το δικό της ειδικό πρόγραμμα γυρισμάτων

Μόλις έγινε επιτυχημένη, η συμπεριφορά της έγινε πολύ ασταθής, καθυστερούσε πάντα και κανείς δεν ήξερε πότε θα εμφανιστεί στη δουλειά. Συχνά ανάγκαζε τους υπόλοιπους να την περιμένουν. Οι σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε δεν ήξεραν πότε, ή ακόμα και αν, θα εμφανιζόταν για να γυρίσει τις σκηνές της. Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ήταν πάντα αργοπορημένη ήταν οι συναισθηματικές της μεταπτώσεις.  

10. Έμεινε έγκυος όταν παντρεύτηκε τον Arthur Miller και έχασε το μωρό έξι εβδομάδες αργότερα λόγω εξωμήτριας κύησης

Τους μήνες μετά από αυτό προσπάθησε να αυτοκτονήσει ξανά. Ο Arthur Miller την βρήκε αφού είχε πάρει πάρα πολλά βαρβιτουρικά. Κάλεσε έναν γιατρό, ο οποίος ήρθε αμέσως και της έκανε πλύση στομάχου. Ο Miller θα την έσωζε τρεις φορές από την αυτοκτονία. Έμεινε ξανά έγκυος με το παιδί του Miller κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Some Like It Hot», αλλά έχασε και αυτό το μωρό. 

11. Η διάσημη ατάκα του Tony Curtis, «Ήταν σαν να φιλάς τον Χίτλερ», προέκυψε λόγω του πόσο δύσκολη ήταν η συνεργασία του με τη Marilyn στην ταινία «Some Like It Hot»

Η ίδια ήθελε να κάνει είκοσι έως τριάντα λήψεις της ίδιας σκηνής, με αποτέλεσμα να υποφέρουν οι υπόλοιποι συντελεστές.  

12. Σύμφωνα φήμες είχε σεξουαλικές σχέσεις με τους αδελφούς Kennedy

Αυτό είναι ένα θέμα που συζητιέται πολύ εδώ και χρόνια. Μερικοί λένε ότι δεν είναι αλήθεια, άλλοι λένε ότι είναι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι και οι δύο αδελφοί Kennedy ήταν παντρεμένοι εκείνο το διάστημα που τους καταλογίζεται η σχέση μαζί της. 

13. Απολύθηκε από την τελευταία της ταινία λόγω της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς της

Δεν είχε παίξει σε ταινία για πάνω από έναν χρόνο όταν πήρε τον ρόλο στο «Something's Got to Give», ένα ριμέικ της κωμωδίας του 1940, «My Favorite Wife». Όσο ήταν εκτός είχε ταλαιπωρηθεί από διάφορες ασθένειες και τον εθισμό στα ναρκωτικά. Η Monroe δεν ήταν έτοιμη να επιστρέψει ούτε σωματικά ούτε ψυχολογικά, από την πρώτη μέρα των γυρισμάτων, απουσίαζε περισσότερο από ό, τι ήταν παρούσα.

14. Είχε έντονη επιθυμία να γίνει σοβαρή ηθοποιός

Στην προσπάθεια της αυτή συνεργάστηκε με μεγάλους δασκάλους υποκριτικής και έκανε μαθήματα  καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας της, ώστε να βελτιώσει την τέχνη της.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits