Γνωρίστε τους Grandfluencers: Αυτοί οι ηλικιωμένοι ξέρουν να ζουν τη ζωή τους και να κερδίζουν εκατομμύρια followers

Κατέχουν επάξια τον «αγέραστο» τίτλο των Grandfluencers και στα 70 τους, αποδεικνύουν πως το μότο «Sky is the limit» είναι πέρα για πέρα αληθινό... για να μαθαίνουν οι νεότεροι. 

Μεγαλώνοντας, πιάνουν καλύτερα το νόημα της ζωής και δεν αφήνουν κανένα τους όνειρο να πάει χαμένο. Καταρρίπτουν κάθε ηλικιακό μύθο, αφήνουν πίσω τους τα τυπικά προβλήματα υγείας που ακολουθούν κάθε ηλικιωμένο και αντ' αυτού ανοίγουν Instagram, αποκτώντας τους περισσότερους followers, διάσημους και μη. Κατέχουν επάξια τον «αγέραστο» τίτλο των Grandfluencers και στα 70 τους, αποδεικνύουν πως το μότο «Sky is the limit» είναι πέρα για πέρα αληθινό... για να μαθαίνουν οι νεότεροι. 

Υψηλή πίεση, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και ένα πλήθος από αντίστοιχα προβλήματα υγείας που αρκετές φορές είναι ψυχολογικής φύσης από το πέρασμα των χρόνων.

Εάν συναντούσατε αυτή τη στιγμή τη γιαγιά μου στον δρόμο, το πιο πιθανό είναι πως θα μονοπωλούσε τον χρόνο σας, μιλώντας για «όλα εκείνα που την έχουν βρει» στην ηλικία της παρόλο που οι ιατρικές της εξετάσεις θυμίζουν εκείνες ενός μικρού παιδιού. Ανάμεσα στους ηλικιωμένους που «γκρινιάζουν» διαρκώς, υπάρχουν και οι λεγόμενοι Grandfluencers που αποφάσισαν να μην το βάλουν κάτω, αποκτώντας ενδιαφέροντα και φιλοδοξίες.  

Συνήθως είναι πάνω από 70 και κατακτούν τον κόσμο των social media, παίρνοντας τον δρόμο για την υστεροφημία. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις ανθρώπους για παράδειγμα, στην ηλικία της Joan MacDonald που άφησε πίσω της την παχυσαρκία, αλλάζοντας 360 μοίρες τη ζωή της. Με τη βοήθεια της κόρης της που είναι fitness coach και του iPhone, η Joan στα 75 της υιοθέτησε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής σύμφωνα με το apnews, αποκτώντας σώμα όμοιο με εκείνο μιας bodybuilder. Το Instagram της έχει 1,4 εκατομμύρια followers ενώ όπως λέει μία νεαρή της θαυμάστρια: «Είναι πολύ σπάνιο να βρίσκεις μια γυναίκα στην ηλικία της να κάνει τόσα πολλά πράγματα. Και αυτό είναι πολύ θετικό».

Οι ηλικιωμένοι influencers έχουν κάτι κοινό πέρα από το θάρρος και την πίστη στον εαυτό τους ανεξαρτήτως ηλικίας. Ό,τι αγγίζουν, γίνεται «χρυσός» και μια γρήγορη ματιά στις ψηφιακές τους πλατφόρμες αρκεί για να το καταλάβεις. Η MacDonald δεν άλλαξε μόνο τρόπο ζωής αλλά κλείνει διαρκώς χορηγίες και μόλις δημιούργησε ένα fitness app, λίγα μόλις χρόνια αφότου έμαθε να χειρίζεται την τεχνολογία μόνη της. 

Στο TikTok, τέσσερις φίλοι, (ο μικρότερος είναι 65), έχουν δημιουργήσει τον επιτυχημένο λογαριασμό @oldgays  και μετρούν 2.3 εκατομμύρια followers, συμπεριλαμβανομένης της Rihanna. Απαντούν σε pop culture ερωτήσεις και σκαρφαλώνουν σκαλιά δημοφιλίας. Άλλοι πάλι δίνουν χρήσιμες συμβουλές ομορφιάς και στιλ με live tutorials. Η 78χρονη Lagetta Wayne ως @msgrandmasgarden στο Tiktok κερδίζει όλο και περισσότερους έφηβους με τα μυστικά της μαγειρικής της, έχοντας 130.600 followers. Αρκεί να πούμε ότι το πρώτο της video συγκέντρωσε 37,600 likes.

Η 79χρονη beauty influencer, Sandra Sallin έχει 26.2 followers και λατρεύει να φοράει κραγιόν. Λατρεύει την ομορφιά όσο και τη μαγειρική και κάθε μέρα ανακαλύπτει και μία νέα εκδοχή του εαυτού της. «Ήθελα να διευρύνω τους ορίζοντες μου γιατί φοβόμουν πως μεγαλώνοντας, θα βούλιαζα σε έναν κόσμο που δεν θα ήθελα να ανήκω. Έβλεπα ανθρώπους να αρρωσταίνουν κι έτσι αποφάσισα να αξιοποιήσω το σήμερα. Τότε ήταν που άκουσα πρώτη φορά για το Instagram. Στην αρχή, ήταν πολύ δύσκολο να το μάθω αλλά η συνέχεια ήταν απολαυστική. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι πολλοί από τους ακολούθους μου είναι 30 με 40 χρόνια μικρότεροι μου. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως με ακολουθούν γυναίκες της ηλικίας μου που είχαν παραιτηθεί από τη ζωή και τώρα αναθεωρούν και δηλώνουν πως είναι έτοιμες να δοκιμάσουν κι εκείνες lipstick!».

Εάν η έκπληξη κάθε ηλικιωμένης που μπαίνει για πρώτη φορά στο Instagram, είχε έκφραση τότε θα ήταν σίγουρα αυτή!

Σύμφωνα με έρευνα του 2019 από το AARP, οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 50 χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να είναι σε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους τους. Το 37% όσων είναι πάνω από 70, από το 2019 χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση τα social media. Από την αρχή της πανδημίας μάλιστα, όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι διευρύνουν τους ορίζοντες τους ψηφιακά και βρίσκονται όλο και πιο κοντά στις πραγματικές τους επιθυμίες. 

Όλοι οι παραπάνω μαζί καταρρίπτουν τους μύθους που συνοδεύουν την έκτη, έβδομη και όγδοη δεκαετία της ζωής ενός ανθρώπου. Διώχνουν μακριά τον φόβο που γεννιέται από στερεότυπα και με την αυθεντικότητά τους, αποτελούν παράδειγμα για κάθε ηλικιωμένο που νιώθει ότι δεν μπορεί να συμβαδίσει και να συζητήσει με τους συνομηλίκους του. Οι Grandfluencers είναι κι εκείνοι παππούδες και σύζυγοι απλά έχουν βρει τον τρόπο να νιώθουν πιο άνετα με την ηλικία τους γιατί ανακάλυψαν πως τελικά δεν μπορεί να τους περιορίσει σε τίποτα. 

Δείτε ακόμη: Δέκα μουσεία που πρέπει να επισκεφθείτε