Είστε παγιδευμένοι σε μια εργασία που μισείτε; Δείτε πώς θα βρείτε περισσότερη ικανοποίηση και νόημα

Δεδομένου ότι τον μεγαλύτερο μέρος τη καθημερινότητάς μας τον ξοδεύουμε στη δουλειά, αναπόφευκτα παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή μας. Εάν λοιπόν αισθάνεστε δυσαρεστημένοι με τη δουλειά σας, αυτό μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένοι και απογοητευμένοι, να έχετε άγχος, κατάθλιψη ή αδυναμία να απολαύσετε τον ελεύθερο χρόνο στο σπίτι. 

Επιπλέον, εάν δεν θεωρείτε ότι η εργασία σας έχει νόημα και δεν σας ανταμοιβή, είναι δύσκολο να έχετε τον ενθουσιασμό που χρειάζεστε για να προχωρήσετε στην καριέρα σας. 

Λοιπόν, πώς αποκτάτε ικανοποίηση και νόημα από την εργασία σας;

Τελικά, όταν πρόκειται να βρείτε ικανοποίηση στην εργασία, έχετε δύο επιλογές:

1. Μπορείτε να αλλάξετε καριέρα και να επιλέξετε κάτι που σας αρέσει και σας ενδιαφέρει.

2. Μπορείτε να βρείτε σκοπό και χαρά σε μια εργασία που δεν σας αρέσει.

Ακόμα κι αν είστε παγιδευμένοι σε μια θέση που δεν αγαπάτε, χωρίς ευκαιρία για αλλαγή, εξακολουθούν να υπάρχουν τρόποι για να βρείτε περισσότερη χαρά και ικανοποίηση.

Για πολλούς από εμάς, τα όνειρα μιας καριέρας είναι ακριβώς αυτό: όνειρα. Η πρακτική πραγματικότητα της πληρωμής των λογαριασμών, του φαγητού στο τραπέζι και των παιδιών σημαίνει ότι πρέπει να περνάτε πολλές ώρες κάθε εβδομάδα κάνοντας μια δουλειά που δεν σας αρέσει. Η ιδέα της αλλαγής σταδιοδρομίας μπορεί να φαίνεται τόσο ρεαλιστική όσο η επιλογή να γίνετε επαγγελματίας αθλητής ή αστροναύτης.

Από την άλλη μεριά όμως το να σηκώνεστε κάθε πρωί με άσκημη διάθεση γιατί θα πάτε στη δουλειά και στη συνέχεια να κοιτάζετε το ρολόι όλη την ημέρα μέχρι να έρθει η ώρα να φύγετε, μπορεί να επηρεάσει πραγματικά την υγεία σας. Στην πραγματικότητα κάνοντας μια μονότονη δουλειά μπορεί να σας εξουθενώσει και μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές για τη συνολική ψυχική σας υγεία με το να είστε άνεργοι.

Προσπαθήστε να βρείτε κάποια αξία στον ρόλο σας. 

Ακόμη και σε μερικές συνηθισμένες εργασίες, μπορείτε συχνά να εστιάσετε στον τρόπο με τον οποίο η θέση σας βοηθά τους άλλους. Επικεντρωθείτε στις πτυχές της εργασίας που απολαμβάνετε — ακόμα κι αν απλά αυτό είναι να συνομιλείτε με τους συναδέλφους σας στο μεσημεριανό γεύμα. Η αλλαγή της στάσης σας απέναντι στη δουλειά σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε μια αίσθηση σκοπού και ελέγχου.

Βρείτε ισορροπία στη ζωή σας. 

Εάν η δουλειά ή η καριέρα σας δεν είναι αυτό που θέλετε, βρείτε νόημα και ικανοποίηση αλλού: για παράδειγμα στην οικογένειά σας, τα χόμπι ή τα ενδιαφέροντα μετά την εργασία. Προσπαθήστε να είστε ευγνώμονες για την εργασία που πληρώνει τους λογαριασμούς και εστιάστε στις πτυχές της ζωής σας που σας φέρνουν χαρά. 

Εθελοντής στην εργασία και εκτός εργασίας. 

Κάθε αφεντικό εκτιμά έναν υπάλληλο που προσφέρεται εθελοντικά για ένα νέο έργο. Η ανάληψη νέων καθηκόντων και η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων στην εργασία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της πλήξης και στη βελτίωση του βιογραφικού σας. Ο εθελοντισμός εκτός εργασίας μπορεί να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή σας, να αποτρέψει την κατάθλιψη και ακόμη και να σας προσφέρει πολύτιμη εργασιακή εμπειρία και επαφές στον τομέα που σας ενδιαφέρει.

Κάντε φίλους στη δουλειά. 

Η ύπαρξη ισχυρών δεσμών στο χώρο εργασίας μπορεί να συμβάλει στη μείωση της μονοτονίας και στην αποφυγή της εξάντλησης. Έχοντας φίλους για να συζητάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε το άγχος μιας ανεκπλήρωτης εργασίας, να βελτιώσετε την απόδοση της δουλειάς σας ή απλά να περάσετε μια δύσκολη μέρα.

Ακόμα κι αν η δουλειά που πραγματικά επιθυμείτε είναι ένα όνειρο στο οποίο δεν μπορείτε να δράσετε επί του παρόντος, έχοντας ένα σχέδιο για  κάποια μέρα στο μέλλον (όταν η οικονομία θα ανέβει, τα παιδιά θα έχουν μεγαλώσει, ή αφού έχετε συνταξιοδοτηθεί, για παράδειγμα) μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε ενεργοποιημένοι και αισιόδοξοι και να αντιμετωπίζετε καλύτερα τις σημερινές δυσκολίες. Η απλή αποστολή βιογραφικών και η δικτύωση μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε πιο δυνατοί. Επίσης, η αλλαγή καριέρας μπορεί να φαίνεται πολύ πιο εφικτή όταν δεν υπάρχει πίεση χρόνου και διασπάτε τη διαδικασία σε μικρότερα, εύχρηστα βήματα.

Επικεντρωθείτε στα πράγματα που σας αρέσει να κάνετε. Τι έχετε ονειρευτεί να κάνετε στο παρελθόν; Τι σας αρέσει να κάνετε; Καταγράψτε ό, τι έρχεται στο μυαλό σας, ανεξάρτητα από το πόσο απίθανο φαίνεται.

Αναζητήστε ενδείξεις παντού. Σημειώστε έργα ή θέματα που προκαλούν τη συμπόνια σας ή διεγείρουν τη φαντασία σας. Σκεφτείτε ιστορίες ανθρώπων που θαυμάζετε. Αναρωτηθείτε γιατί δραστηριότητες που σας κάνουν ευτυχισμένους και δώστε προσοχή σε στιγμές που πραγματικά απολαμβάνετε.

Είναι πάντα να κάνετε μια τεράστια επαγγελματική αλλαγή και μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πιστεύετε ότι δεν είναι δυνατή. Ακολουθούν ορισμένα κοινά εμπόδια με συμβουλές για το πώς να τα ξεπεράσετε:

Εάν έχετε εργαστεί για αρκετά χρόνια, μπορεί να αισθανθείτε ότι έχετε αφιερώσει πολύ χρόνο και προσπάθεια στην καριέρα σας για να αλλάξετε τώρα. Ή μπορεί να ανησυχείτε για παροχές συνταξιοδότησης και υγείας. Ωστόσο, όσο περισσότερο έχετε εργαστεί, τόσο πιθανότερο είναι να έχετε δεξιότητες που μπορούν να μεταφερθούν σε μια νέα καριέρα. Ακόμα κι αν πλησιάζετε στη σύνταξη, μπορείτε να αρχίσετε να σχεδιάζετε για μετάβαση σταδιοδρομίας μετά τη συνταξιοδότηση.

Μπορεί να μην γνωρίζετε τις δεξιότητες που έχετε ή η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να σας οδηγήσει να υποτιμήσετε την εμπορευσιμότητα σας. Σε κάθε περίπτωση, πιθανότατα έχετε περισσότερες δεξιότητες από ό, τι νομίζετε. Εξετάστε τις δεξιότητες που έχετε μάθει, όχι μόνο από τη δουλειά σας αλλά και από χόμπι, εθελοντισμό ή άλλες εμπειρίες ζωής. 

Στη σημερινή εποχή μπορεί να αισθάνεστε ότι υπάρχει υπερβολικός κίνδυνος να εξετάσετε την αλλαγή σταδιοδρομίας. Ωστόσο, εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με την τρέχουσα εργασία σας, η έρευνα άλλων επιλογών θα σας ωφελήσει μακροπρόθεσμα. Μπορείτε να ανακαλύψετε μια καριέρα με πιο σταθερή, μακροπρόθεσμη προοπτική από την τρέχουσα καριέρα σας. Και δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε την τρέχουσα δουλειά σας έως ότου είστε σίγουροι για τη νέα πορεία της καριέρας σας.

Τέλος να προσέχετε τον εαυτό σας. Μπορεί να αισθάνεστε τόσο απασχολημένοι, που μόλις έχετε χρόνο να κοιμηθείτε ή να φάτε. Ωστόσο, η διαχείριση του άγχους, η σωστή διατροφή,  ο χρόνος για ύπνο, η άσκηση και τα αγαπημένα σας πρόσωπα θα διασφαλίσουν ότι έχετε την αντοχή για τις μεγάλες αλλαγές που θα ακολουθήσετε.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits