To "sustainability" κέρδισε στα Oscars και η βιομηχανία της μόδας μπορεί να σώσει τον πλανήτη

Τα φετινά Oscars μάλλον μου θύμισαν γιατί αξίζει να ξενυχτάς αυτή τη μέρα. Λίγο τα λόγια του Joaquin Phoenix, λίγο το glam στο κόκκινο χαλί που ήταν όπως έπρεπε, λίγο τα σαρωτικά Παράσιτα, συντέλεσαν στο να έχω κι εγώ κι εσείς μάλλον μία καλή επίγευση από τη βραδιά. Σίγουρα στα σημεία έχασαν αρεκτά τα φετινά βραβεία, με την έλειψη της γυναικείας σκηνοθεσίας να ξύνει πληγές - χειροκρότημα για την κάπα της Natalie Portman με κεντημένα τα ονόματα των γυναικών σκηνιθετών που δεν ήταν υποψήφιες - και να διαιωνίζει προβλήματα.

Ωστόσο, στο ζυγό, αυτή η κραυγαλέα απουσία ισορροπεί λίγο με την επιτέλους πραγματική εφαρμογή του sustainability και κυρίως στο κόκκινο χαλί. Το Dolby Theatre είναι κάθε χρόνο πεδίο δηλώσεων και διαμαρτυριών. Το glam Hollywood έχει μείνει πίσω και η εποχή της αυθεντικής στόφας ταλέντου και προσωπικότητας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. 

Στο σήμερα λοιπόν, το red carpet έχει μετατρεπεί σε ένα δυνατό βήμα. Ένα βήμα που αντηχεί σε όλο τον πλανήτη και με ομιλητές ταλαντούχους καλλιτέχνες που έχουν συνείδηση. Ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες πραγματικότητας κι όχι σε φούσκες που κινούνται μεθυσμένες στο χωρο-χρόνο.

Φέτος λοιπόν, η ευκαιρία δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη. Και δεν θα προχωρήσω μέσα στην αίθουσα και σε όσα συνέβησαν σε αυτή. Θα μείνω εκτός, στο λαμπερό κόκκινο χαλί. Εκεί όπου η μόδα δίνει βροντερό παρόν και οι κοινωνικοί προβληματισμοί αγκαλιάζονται με τον πιο αναίμακτο και ταυτόχρονα αιχμηρό τρόπο.  Η αφετηρία του #ΜεΤοο και του κινήματος του Time’s Up, τώρα μετατρέπεται σε ένα βασικό εργαλείο υπέρ του "Sustainability".

Η 92η τελετή των Oscars είχε μεγάλη συμβολή σε αυτό. Μετρήσιμη σίγουρα για τα μεγέθη της. Πολλοί celebrities, τουλάχιστον αναλογικά με το παρελθόν, στήριξαν έμπρακτα το sustainability και τη φιλοσοφία του. Από τον Joaquin Phoenix –τον πιο αναμενόμενο- μέχρι την Jane Fonda, οι διάσημοι φέτος αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά για την σωτηρία του πλανήτη.

Δεν δέθηκαν σε γέφυρες, δεν κρεμάστηκαν από ουρανοξίστες, δεν βγήκαν γυμνοί για να διαδηλώσουν. Φόρεσαν το καλό τους χαμόγελο και απλά ανέσυραν ρούχα από την ήδη υπάρχουσα συλλογή τους ή vintage κομμάτια των οίκων μόδας.

Η μόδα μειώνει το κέρδος και ο πλανήτης κερδίζει χρόνια

Δεν είμαι σίγουρη ότι η βιομηχανία της μόδας έχασε εκατομμύρια δολάρια από αυτή την κίνηση, αλλά ακόμα κι έτσι να είναι, η ανακυκλώσιμη μόδα κέρδισε λίγο χώρο ακόμα από την πίτα παγκοσμίως.

Η αρχή έγινε από τα Baftas, τα βρετανικά κινηματογραφικά βραβεία αντίστοιχης αίγλης με αυτή των Oscars. Η Kate Middleton φόρεσε ξανά το ίδιο φόρεμα, υπακούοντας το request της επιτροπής περί fashion sustainability. To Alexander McQueen gown είχε φορεθεί ξανά το 2012, ενώ ο Phoenix φρόντισε το Stella McCartney κοστούμι του να βγάλει κυριολεκτικά τα λεφτά του, αφού το έχει φορέσει σε όλα τα βραβεία μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων και των Oscars.

Στο οσκαρικό κόκκινο χαλί όμως, αλλά και σε αυτό των after parties, το κίνημα εξαπλώθηκε και οι καλεσμένοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Εκτός του γοητευτικού κύριου Phoenix, η Jane Fonda, η Lily Aldridge και η Elizabeth Banks είναι οι κυρίες που αξιοποίησαν τα όμορφα φορέματα της γκαρνταρόμπας τους, δίνοντάς τους άλλη αξία.

Επιπλέον, η Soirse Ronan με τη βοήθεια του Alessandro Michele έφτιαξε μέρος του Gicci φορέματός της με το ύφαμσα που περρίσεψε από εκείνο των Baftas. Aλλά και η Olivia Colman επέλεξε να φορέσει ένα εντυπωσιακό φόρεμα Stella McCartney, το οποίο ήταν φτιαγμένο από ανακυκλώσιμο βελούδο. 

Μερικά τρανταχτά παραδείγματα είναι μόνο τα παραπάνω ονόματα. Σίγουρα κάποιοι μου ξεφεύγουν, άλλοι παραλείπονται. Αλλά το θετικό είναι ότι η λίστα μεγαλώνει και ίσως χάσουμε γρήγορα το μέτρημα. Η μόδα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο; Μπορεί σίγουρα να συδράμει σε κάθε προσπάθεια και με την απήχηση της στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά. Τα πρώτα δείγματα το προδιαγράφουν σχεδόν. Θυμηθείτε μόνο πόσο εύκολα αλλάξατε γνώμη για τα chunky sneakers και για πολλά ακόμα trends. Λίγη καλή θέληση χρειάζεται και... spread the green fashion movement. Η φιλοσοφία κοπιάρεται σαφώς δυσκολότερα από ένα trend, αλλά και η παραμικρή κίνηση έχει σημασία.

 

Κεντρική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.