Αυτή η σχεδιάστρια από τη Ρουμανία δημιουργεί τα πιο εντυπωσιακά φορέματα από άχρηστα καλώδια

Η Alexandra Sipa δημιουργεί ενδύματα κατάλληλα για ένα ηλεκτρικό παράλληλο σύμπαν. Η 23χρονη σχεδιάστρια δημιουργεί corset tops και φορέματα  με βολάν όλα από πεταμένα σύρματα. Η ιδέα γεννήθηκε από ένα ευτυχές ατύχημα. «Έψαχνα για την εργασία μου για την βιωσιμότητα  και τα ακουστικά μου έσπασαν», λέει η Sipa, η οποία ήταν στο δεύτερο έτος στο Central Saint Martins στο Λονδίνο. «Παρατήρησα ότι τα καλώδια μέσα ήταν τόσο πολύχρωμα. Ήταν επίσης η πέμπτη φορά που έσπαγα τα ακουστικά μου εκείνο το έτος, οπότε ήθελα να βρω έναν τρόπο να τα ξαναχρησιμοποιήσω και σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα ύφασμα από αυτά. " Η Sipa ανέπτυξε την ιδέα, ενσωματώνοντας την τελικά στη μεταπτυχιακή της συλλογή φέτος, τα αποτελέσματα της οποίας περιελάμβαναν ένα μαγικό φόρεμα A-line, που χρειάστηκε περισσότερες από 1.000 ώρες για να φτιαχτεί.


Αν και τα ρούχα φαίνονται φουτουριστικά, η έμπνευση έχει ένα μεγάλο μέρος νοσταλγίας. Η Alexandra, που μεγάλωσε στη Ρουμανία, εξηγεί ότι η μητέρα της, μια σχεδιάστρια εσωρούχων, την μύησε στη μόδα σε νεαρή ηλικία. «Έκοβε χαρτόνια από Barbies για να μπορώ να κάνω το περίγραμμα σε χαρτί και να ζωγραφίζω πάνω και μου δίδαξε πώς να ράβω με το χέρι», λέει η Sipa. Το περασμένο καλοκαίρι, η νεαρή επισκέφθηκε τη γιαγιά της στο Μπακάου της Ρουμανίας.


Αυτό το ταξίδι ενέτεινε το ενδιαφέρον της για το παρελθόν της χώρας. Πράγματι, υπάρχουν πολλές ιστορικές και πολιτιστικές αναφορές ενσωματωμένες στη συλλογή. Για παράδειγμα, η ζωντανή παλέτα χρωμάτων έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αντικατοπτρίζει το ντύσιμο των γυναικών στην πρωτεύουσα, αντίθετο με τα λιτά, αστικά περιβάλλοντά τους. «Η αισθητική του Βουκουρεστίου είναι ένας συνδυασμός γαλλικής αρχιτεκτονικής, γκρίζων βαρβαρικών συγκροτημάτων διαμερισμάτων και μεγάλων κομμουνιστικών δομών, όπως το Παλάτι του Κοινοβουλίου», λέει η Sipa.

«Οι γυναίκες συνήθως είναι πολύ προσεκτικές με τον τρόπο εμφάνισής τους, ντύνονται καλά για το σούπερ μάρκετ και λατρεύουν τα θηλυκά και glam Looks. Στη συλλογή γίνεται επίσης αναφορά στις πετσέτες παραλίας της Ρουμανίας, που περιλαμβάνουν τυπώματα με γυναίκες που φορούν μπικίνι, που συνήθως ρίχνονται στα πίσω καθίσματα των οδηγών φορτηγών. Η μητέρα της Sipa είχε βρει μερικές σε ένα τοπικό charity shop, τα μοτίβα των οποίων, η Sipa αναπαράγει σε ένα συρμάτινο jacket. «Τα περισσότερα υφάσματα που χρησιμοποίησα έχουν ρουμανικόo attitude», λέει η Sipa. 

To brand της Sipa είναι μια οικογενειακή υπόθεση. Πολλές από τις τεχνικές δαντέλας που χρησιμοποιεί, είναι ρουμανικές και εμπνεύστηκαν από τα τραπεζομάντιλα της γιαγιάς της. Η μητέρα της Sipa βοήθησε να φτιάξει δαντέλες. «Έκανα τα μοτίβα στο Λονδίνο, τα έστειλα στη Ρουμανία, όπου η μητέρα μου προμηθευόταν άχρηστα ηλεκτρικά καλώδια από ένα εργοτάξιο κοντά στο σπίτι της, τα τελείωσε και τα έστειλε πίσω σε μένα», λέει η Sipa. Ο φίλος και ο συνεργάτης της, ο Λούκας Μπέικερ, είχε επίσης ενεργό ρόλο στη δημιουργία της συλλογής: Έμαθε πώς να φτιάχνει δαντέλα.

 

Όσον αφορά την ανακύκλωση της τέχνης, η γιαγιά της Sipa παραμένει η μεγαλύτερη επιρροή της. «Το σπίτι της είναι ένα από τα πιο δημιουργικά, πολύχρωμα μέρη που έχω πάει ποτέ. Είναι μια εξωστρεφής, δυναμική, δημιουργική γυναίκα και μπορείτε να το δείτε σε ό, τι την περιβάλλει», λέει η Sipa. «Θα κάνει οποιοδήποτε αντικείμενο να μοιάζει με θησαυρό, ανεξάρτητα από το πού προήλθε».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.