Πόσο drama χωράει στα florals του χειμώνα

Τα floral μοτίβα επιστρέφουν το χειμώνα ακόμα πιο εντυπωσιακά

Τα floral υφάσματα έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους τον 17ο αιώνα, ένα ύφασμα με patterns λουλουδιών και φυτών που ονομαζόταν "chintz" έγινε δημοφιλές στο Hyderabad της Ινδίας. Το ύφασμα, συχνά χαρτόνι, τυπωνόταν με μοτίβο στο χέρι ή με την βοήθεια ξύλινων blocks. Η Ανατολή εξήγαγε υφάσματα τυπωμένα με αυτόν τον τρόπο στη Δύση, όπου τα χρησιμοποιούσαν για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων ως κουρτίνες και ταπετσαρίες. Αργότερα, τα ρούχα ράβονταν από την ταπετσαρία και τα φορέματα ήταν εξαιρετικά fashionable.

Καθώς προχωρούσε ο 17ος αιώνας, τα υφάσματα με λουλούδια που προέρχονταν από την Ινδία κέρδισαν απίστευτη δημοτικότητα και έγιναν απειλή για την τοπική ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία. Από το 1686, η Γαλλία απαγόρευσε την εισαγωγή αυτού του υφάσματος στη χώρα ή ακόμα και να φοράει κανείς ρούχα ραμμένα από αυτό. Ωστόσο, υπήρχαν κενά στον νόμο και το μοδάτο σύνολο βρήκε τρόπους να τους παρακάμψει (ευτυχώς για εμάς). Τέτοιες απαγορεύσεις δεν ίσχυαν για όσους ζούσαν στο Παλάτι των Βερσαλλιών, που υπαγόρευαν τη μόδα της εποχής.

Στα μέσα του 18ου αιώνα, οι απαγορεύσεις που περιόριζαν την εισαγωγή και τη χρήση ινδικού υφάσματος άρθηκαν, καθώς οι Ευρωπαίοι είχαν ήδη ανακαλύψει τα μυστικά της παραγωγής υφασμάτων μόδας. Κατασκευάζοντας αρχικά ινδικές αναπαραγωγές, οι ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησαν αργότερα τις δικές τους εκδοχές και μια από τις πιο δημοφιλείς ήταν το γαλλικό αντίστοιχο του chintz, Toile de Jouy, ένα ύφασμα που απεικόνιζε διάφορες σκηνές και αναπαραστάσεις από τη ζωή στην φύση.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, το chintz θεωρούνταν ήδη ξεπερασμένο και ο κόσμος της μόδας τα συνέδεσε με παλιά έπιπλα και πομπώδη σετ σταγιού. Πριν από λίγο καιρό, το Toile de Jouy αναβίωσε χάρη στη Maria Grazia Chiuri και τον οίκο Dior. Αυτό το φθινόπωρο, τα λουλουδάτα μοτίβα επέστρεψαν. Ωστόσο πρέπει να ομολογήσουμε ότι τα florals είναι πιο γοητευτικά τον χειμώνα, όταν τα λουλούδια είναι μεγαλύτερα, τοποθετούνται σε σκούρο φόντο και συνδυάζονται με χοντρά πλεκτά, δερμάτινα ρούχα, μακριά γάντια και μπότες. Mια ματιά στις F/W 2021-2022 συλλογές των Richard Quinn, Rodarte, Brock Collection αρκεί για να σας πείσει ότι τα florals αξίζουν το drama. Πόσο statement!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.