To νέο naked dress δεν είναι γυμνό - Είναι η πιο στιλάτη οφθαλμαπάτη

To νέο naked dress είναι βασισμένο στην τεχνική trompe l'oeil

Naked dress: Mία φράση, στο άκουσμα της οποίας το μυαλό μας κατακλύζεται από είκονες διάσημων γυναικών που με την εμφάνιση τους έκοψαν την ανάσα σε κάποιο κόκκινο χαλί. Φορέματα που συζητήθηκαν μέχρι που έγιναν viral και κατάφεραν να μπουν στην λίστα με τις πιο iconic στιγμές που μας χάρισε η μόδα, γράφοντας ιστορία.

Το 2022, τόσο το red carpet όσο και τα headlines είναι γεμάτα με διάφανα υφάσματα, στρατηγικά τοποθετημένα κρύσταλλα και σχισμές μέχρι το ύψος των γοφών. Η Μegan Fox φόρεσε Sheer Mugler. Η Zendaya επέλεξε leather στο χρώμα του δέρματος. Και η λίστα με τα διάσημα ονόματα που τόλμησαν το trend δεν δείχνει να έχει τελειωμό. Η δημοτικότητα τους έχει φτάσει στο ζενίθ, με αποτέλεσμα τα σημερινά γυμνά φορέματα να μην προκαλούν τον ενθουσιασμό του παρελθόντος (σκεφτείτε τη Rihanna στα βραβεία CFDA 2014). Καθώς ο παράγοντας της έκπληξης (αυτής που σου πέφτει το σαγόνι) απουσιάζει, προκύπτει πλέον ένα νέο γυμνό φόρεμα. Ένα ίσως πιο ανατρεπτικό από τον προκάτοχό του. Και στην πραγματικότητα δεν είναι καν γυμνό.

Σχεδιασμένο για να κάνει αυτήν ή αυτόν που το φορά να μοιάζει γυμνός, το naked dress είναι πάντα μια αντίφαση. Και αυτή η νέα εκδοχή ακόμη περισσότερο. Αυτή τη σεζόν το είδαμε στα runways των Y/Project, Liza Keane και Loewe, το γυμνό φόρεμα trompe l'oeil προσφέρει γυμνό look, μέσα από screen-printed θηλές, καμπύλες που αποδίδονται ψηφιακά και ακόμη και μια υπόνοια ανδρικού μορίου - χωρίς όμως να αποκαλύπτεται καθόλου δέρμα.

Η ψεύτικη γύμνια είναι μια τάση που «σιγοβράζει» στην σύγχρονη μόδα τις τελευταίες σεζόν. Ωστόσο, για να εντοπίσουμε τις ρίζες του νέου γυμνού φορέματος, πρέπει να πάμε πιο πίσω. Στη δεκαετία του '90, ο Γάλλος σχεδιαστής Jean-Paul Gaultier έφερε το trompe l'oeil στο προσκήνιο της μόδας με την ιστορική του συλλογή SS96. Με τίτλο «Cyberbaba», η συλλογή περιείχε μια σειρά ενδυμάτων -φορέματα, σακάκια και πουκάμισα- τυπωμένων, μπροστά και πίσω, με nudes σε φυσικό μέγεθος. Τα ενδύματα ήταν πρωτοποριακά για την εποχή και θόλωσαν τη γραμμή μεταξύ του ντυμένου και του γυμνού, προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα ψευδαίσθηση.

Για την AW22 - περισσότερα από 20 χρόνια μετά το «Cyberbaba»- ο Glenn Martens του Y/Project επανεξέτασε τις περίφημες εκτυπώσεις Op Art Body του Gaultier, προσθέτοντας νέες διαστάσεις στην πολυεπίπεδη κληρονομιά του trompe l'oeil του σχεδιαστή. Στην συλογή που σχεδίασε ως guest για τον οίκο, παρουσίασε εφαρμοστά φορέματα και slip dresses με εικόνες που μιμούνταν το γυναικείο σώμα τυπωμένες στα ίδια σημεία.

Ο Glenn Martens,δεν ήταν ο μόνος που τίμησε το εμβληματικό trompe l'oeil του Gaultier αυτή τη σεζόν. Στην επίδειξη της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι της Marine Serre, τα ρούχα θύμισαν την underground μεγαλοπρέπεια του σχεδιαστή. Το 1993, η συλλογή Les Tatouages ​​του Gaultier συνδύαζε το δέρμα και το ύφασμα, δημιουργώντας κομμάτια faux-tattoo.

Aκόμη, η Λονδρέζα σχεδιάστρια Sinead Gorey αξιοποιεί το εφέ του trompe l'oeil για να σμιλέψει και να διαμορφώσει το σώμα μέσα από τις δημιουργίες της, που έχουν λατρέψει οι celebrities από την δημιουργία του κιόλας, πίσω στο 2018. Εμπνεόμενη από την rave κουλτούρα της αγγλικής πρωτεύουσας, η σχεδιάστρια δημιουργεί ρούχα για πάρτι σχεδιασμένα για «την τέλεια βραδινή έξοδο», την ώρα που Loewe και Balmain μας σύστησαν τις δικές τους ευφάνταστες προτάσεις.

Τελικά αν ένα γυμνό φόρεμα δεν μπορεί πια να εξιτάρει το κοινό, τότε τι μπορεί; H απάντηση της μόδας είναι το καινούργιο, το ανατρεπτικό το διαφορετικό. Και αυτή η εκδοχή του naked dress είναι όλα τα παραπάνω.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.