Όταν το air condition στο γραφείο γίνεται από ανυπόφορο έως επικίνδυνο - Τι πρέπει να κάνετε

Η θερμοκρασία τις τελευταίες ημέρες, ανέβηκε στα ύψη και με τον πρώτο αυτό καύσωνα, η χρήση των κλιματιστικών ήταν αναπόφευκτη. Και μπορεί μετά την πανδημία, οι οδηγίες για την χρήση τους να είναι διαφοροποιημένες, όμως περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας σε κλειστούς χώρους που κλιματίζονται.

Ο καθαρισμός των κλιματιστικών επιβάλλεται, αφού ένα μεγάλο μέρος μολυσματικών ασθενειών και αλλεργιών των εργαζομένων αποδίδεται στον ανεπαρκή καθαρισμό της ατμόσφαιρας στον εργασιακό χώρο. Συγκεκριμένα τον αέρα μπορούν να επιβαρύνουν:

1. Σωματίδια και οργανισμοί που υπάρχουν στον εξωτερικό αέρα.
2. Συστατικά των μοκετών, χαλιών αλλά και των επίπλων.
3. Μικρόβια που αποβάλλουν οι ίδιοι οι άνθρωποι, ιδίως σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους.
4. Το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους.
5. Οποιεσδήποτε εργασίες επισκευών και ανακαινίσεων που λαμβάνουν χώρα εντός των κτιρίων.

Τι μπορούν να προκαλέσουν:

Νόσος των λεγεωνάριων (legionella)

Ονομάστηκε έτσι επειδή εκδηλώθηκε για πρώτη φορά σε άτομα που είχαν παρευρεθεί σε αμερικάνικη συγκέντρωση λεγεώνων στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1976 και κατά την οποία προσεβλήθησαν 220 άτομα, από τα οποία τα 34 πέθαναν. Τότε για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μικρόβιο legionella, το οποίο «φώλιαζε» σε κλιματιστικά μηχανήματα και μεταδιδόταν μέσω της αναπνοής ή της εισρόφησης σταγονιδίων που περιέχουν τον μικροοργανισμό. Κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός ατόμων προσβάλλεται από την συγκεκριμένη νόσο, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, παρουσιάζοντας συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, ρίγη, βήχα και ενίοτε μυϊκούς πόνους ή πονοκέφαλο.

Η μόλυνση από τον μικροοργανισμό μπορεί να προληφθεί αν γίνεται επαρκής συντήρηση και καθαρισμός των φίλτρων των κλιματιστικών που λειτουργούν με νερό, αλλά και γενικότερα απολύμανση των υδραυλικών συστημάτων νερού.

Αλλεργική ρινίτιδα

Η υπερβολική χρήση των κλιματιστικών έχει συνδεθεί άμεσα και με την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας. Όπως αναφέρουν πρόσφατες έρευνες προσβάλλει, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 28 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού. Η υπερβολή στην έκθεση στο κλιματιστικό και ο μη επαρκής εξαερισμός σε κλειστά κτίρια ή αίθουσες μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ρινικό επιθήλιο και εν συνεχεία να δυσχεράνει την αναπνοή. Επίσης έχει φανεί, πως η υπερβολική χρήση κλιματιστικών μπορεί να καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τον φυσιολογικό μηχανισμό φίλτρου της ρινικής αναπνοής.

Προκειμένου να μην απειλήσουν την υγεία μας πρέπει να τηρούν ορισμένες προδιαγραφές:

Μονοξείδιο του άνθρακα

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αν το κλιματιστικό χαλάσει, μπορεί να εκλυθεί μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι δηλητηριώδες και θανατηφόρο αν ο χώρος δεν αερίζεται και οι παρευρισκόμενοι κοιμούνται. Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί σε τουρίστες σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας το 2006, όταν δύο ανήλικα παιδιά βρήκαν τραγικό θάνατο και οι γονείς τους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση.

Οι ψύξεις

Είναι εξίσου συνηθισμένο φαινόμενο από την κατάχρηση του κλιματιστικού, επομένως η τοποθέτησή του θα πρέπει να γίνει σε κατάλληλο σημείο ώστε να δροσίζει το χώρο και να μην «χτυπά» τα άτομα. 

Τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε όλα τα παραπάνω

1. Αλλάζετε τα φίλτρα συχνά, ανάλογα με τη χρήση τους.

2. Ρυθμίζετε τη θερμοκρασία σε λογικές τιμές

3. Κλείνετε το κλιματιστικό όταν δεν βρίσκεστε στο δωμάτιο. Σε αντίθεση με τα όσα λέγονται για ερμητικά δωμάτια, αφήνετε πάντα ένα παράθυρο μισάνοιχτο στον χώρο που κλιματίζεται, έτσι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα όταν κοιμάστε με ανοικτό κλιματιστικό.

4. Αερίζετε συχνά τους χώρους του σπιτιού και ξεσκονίζετε τακτικά τις επιφάνειες. Το κλιματιστικό ανακυκλώνει τη σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών.

5. Ποτέ μην κάθεστε εκεί που «χτυπάει» το κλιματιστικό για πολλή ώρα γιατί το πιθανότερο είναι την επόμενη μέρα να υποφέρετε από ψύξη, πονοκέφαλο ή μυϊκούς σπασμούς.