Γιατί ο κορωνοϊός χτυπά περισσότερο τους άνδρες; Τα νέα συμπεράσματα των ερευνητών

Ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε, νεαρό ή ηλικιωμένο, αλλά οι ηλικιωμένοι άνδρες έχουν έως και διπλάσιες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν από γυναίκες της ίδιας ηλικίας.

Γιατί; Η πρώτη μελέτη για την εξέταση της ανοσολογικής απόκρισης στον κορωνοϊό κατά φύλο έδειξε ένα συμπέρασμα: Οι άνδρες παρουσιάζουν μια ασθενέστερη ανοσοαπόκριση στον ιό από ό, τι οι γυναίκες, κατέληξαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο Nature, δείχνουν ότι οι άνδρες, ιδίως εκείνοι άνω των 60 ετών, μπορεί να χρειαστεί να εξαρτώνται περισσότερο από τα εμβόλια για την προστασία από τη μόλυνση.

«Η φυσική μόλυνση αποτυγχάνει σαφώς» για να προκαλέσει επαρκείς ανοσολογικές αντιδράσεις στους άνδρες, δήλωσε ο Akiko Iwasaki, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Yale, ο οποίος ηγήθηκε του έργου.

Τα αποτελέσματα είναι συνεπή με ό, τι είναι γνωστό για τις διαφορές φύλου μετά από διάφορες προκλήσεις για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι γυναίκες αυξάνουν ταχύτερες και ισχυρότερες ανοσολογικές αντιδράσεις, ίσως επειδή το σώμα τους είναι ανθεκτικό στην καταπολέμηση παθογόνων που απειλούν τα αγέννητα ή νεογέννητα παιδιά.
Αλλά με την πάροδο του χρόνου, ένα ανοσοποιητικό σύστημα σε συνεχή κατάσταση υψηλής προειδοποίησης μπορεί να είναι επιβλαβές. Οι περισσότερες αυτοάνοσες ασθένειες - που χαρακτηρίζονται από υπερβολικά ισχυρή ανοσοαπόκριση - είναι πολύ πιο συχνές στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες, για παράδειγμα.
«Εξετάζουμε τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος», δήλωσε ο Dr. Marcus Altfeld, ένας ανοσολόγος στο Ινστιτούτο Heinrich Pette και στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Hamburg-Eppendorf στη Γερμανία.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για εταιρείες που ακολουθούν εμβόλια κορωνοϊού να αναλύουν τα δεδομένα τους κατά φύλο και μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις σχετικά με τη δοσολογία, ανέφεραν ο Dr. Altfeld και άλλοι ειδικοί.«Θα μπορούσατε να φανταστείτε σενάρια όπου ένα μόνο εμβόλιο μπορεί να είναι αρκετό σε νεαρά άτομα ή ίσως σε νέες γυναίκες, ενώ οι ηλικιωμένοι άνδρες μπορεί να χρειαστεί να κάνουν τρεις δόσεις του εμβολίου», δήλωσε ο Δρ Altfeld.

Οι εταιρείες που αναζητούν εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει κλινικά δεδομένα που αναλύθηκαν από το φύλο των συμμετεχόντων, αλλά η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τους ζήτησε να το κάνουν, καθώς και από φυλετικό και εθνικό υπόβαθρο, δήλωσε ο Dr William Gruber, αντιπρόεδρος της Pfizer .
Η ομάδα του Dr. Iwasaki ανέλυσε τις ανοσολογικές αντιδράσεις σε 17 άνδρες και 22 γυναίκες που εισήχθησαν στο νοσοκομείο αμέσως μετά από μόλυνση με τον κορωνοϊό. Οι ερευνητές συνέλεξαν αίμα, ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα, σάλιο, ούρα και κόπρανα από τους ασθενείς κάθε τρεις έως επτά ημέρες.

Η ανάλυση απέκλεισε πνευμονιοπαθείς και εκείνους που παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα «για να βεβαιωθούμε ότι μετράμε τη φυσική ανοσοαπόκριση στον ιό», δήλωσε ο Dr Iwasaki.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης δεδομένα από 59 άνδρες και γυναίκες που δεν πληρούσαν αυτά τα κριτήρια.

Πάνω από όλα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, τα γυναικεία σώματα παρήγαγαν περισσότερα λεγόμενα Τ κύτταρα, τα οποία μπορούν να σκοτώσουν τα μολυσμένα από ιό κύτταρα και να σταματήσουν να εξαπλώνονται οι μολύνσεις.

Οι άνδρες έδειξαν πολύ ασθενέστερη ενεργοποίηση των Τ κυττάρων και αυτή η καθυστέρηση συνδέθηκε με το πόσο άρρωστοι ήταν οι άνδρες. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι άντρες, τόσο ασθενέστερες είναι οι αποκρίσεις Τ κυττάρων.
«Όταν μεγαλώνουν, χάνουν την ικανότητά τους να διεγείρουν τα Τ κύτταρα», είπε ο Dr Iwasaki. 
Αλλά «οι γυναίκες που είναι μεγαλύτερες - ακόμη και 90 ετών - αυτές οι γυναίκες εξακολουθούν να κάνουν αρκετά καλή ανοσοαπόκριση», πρόσθεσε.

Από την άλλη, σε σύγκριση με τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη και τους υγιείς ελέγχους, όλοι οι ασθενείς είχαν αυξημένα επίπεδα κυτοκινών στο αίμα, πρωτεΐνες που προκαλούν δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μερικοί τύποι κυτοκινών, που ονομάζονται ιντερλευκίνη-8 και ιντερλευκίνη-18, αυξήθηκαν σε όλους τους άνδρες, αλλά μόνο σε ορισμένες γυναίκες.

Οι γυναίκες που είχαν υψηλά επίπεδα άλλων κυτοκινών αρρώστησαν σοβαρότερα, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αυτές οι γυναίκες μπορεί πάνε καλύτερα αν πάρουν φάρμακα που αμβλύνουν αυτές τις πρωτεΐνες, είπε ο Δρ Iwasaki.

Η μελέτη έχει περιορισμούς. Ήταν μικρή και οι ασθενείς ήταν ηλικίας άνω των 60 κατά μέσο όρο, καθιστώντας δύσκολη την εκτίμηση του τρόπου με τον οποίο η ανοσοαπόκριση αλλάζει με την ηλικία.

«Γνωρίζουμε ότι η ηλικία αποδεικνύεται ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στα αποτελέσματα Covid-19 και η διασταύρωση της ηλικίας και του φύλου πρέπει να διερευνηθεί», δήλωσε η Sabra Klein, ειδικός εμβολίων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg.

Η μελέτη επίσης δεν έδωσε εξήγηση για τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Επειδή οι γυναίκες ήταν μετά την εμμηνόπαυση, «είναι αμφίβολο ότι εμπλέκονται στεροειδείς ορμόνες», είπε ο Δρ Klein.
Ακόμα, τα νέα ευρήματα είναι «συναρπαστικά» επειδή αρχίζουν να εξηγούν γιατί οι άντρες είναι πολύ πιο ευάλωτοι στον Covid-19, πρόσθεσε: «Οι πιο ισχυρές αποκρίσεις των κυττάρων Τ σε ηλικιωμένες γυναίκες θα μπορούσαν να είναι μια σημαντική ένδειξη για την προστασία και πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. "