Γοργόνες, πολλαπλοί εαυτοί, ταχυδακτυλουργοί: Τα τρομερά σποτ για το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 14 Νοεμβρίου. 

Η δημιουργία των φετινών σποτ έχει ανατεθεί στον Μανώλη Μαυρή, ο οποίος πήρε το βραβείο Canal+ στο Φεστιβάλ Καννών για την ταινία μικρού μήκους Brutalia, Εργάσιμες Μέρες.

Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται, εκτός και αν δούμε τη μεγάλη εικόνα. Τα 3 κινηματογραφικά σποτάκια, σε παραγωγή Κωστή Κατσαρού/The Stripes, μάς θυμίζει την αξία της κινηματογραφικής αίθουσας, που στερηθήκαμε για τόσο καιρό.

«Μια νεαρή γοργόνα καταγγέλλει το body shaming, ένας μοναχικός κύριος καταλήγει να τρώει παρέα με διαφορετικές εκδοχές του εαυτού του, ένας άνδρας χαλαρώνει περιμένοντας να τεμαχιστεί από μία ταχυδακτυλουργό. Τι σχέση έχουν όλα αυτά μεταξύ τους; Συνδετικός κρίκος των ταινιών γίνεται η κίνηση της κάμερας, κατασκευάζοντας μια τριλογία σημάτων. Κοινό χαρακτηριστικό των ταινιών είναι το πλάνο που κάθε φορά «ανοίγει», αποκαλύπτοντάς μας «τη μεγάλη εικόνα». 

Το νόημα αλλάζει ανάλογα με το πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεσαι από το θέμα. Η σύνθεση αναπτύσσεται και τελικά ανατρέπεται. Με το «άνοιγμα» του κινηματογραφικού κάδρου σηματοδοτείται το άνοιγμα των αιθουσών για τους θεατές, καθώς και η εξωστρέφεια του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μανώλης Μαυρής.