«Μία δολοφονημένη τον μήνα»: Το αφιέρωμα του Guardian στις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα

Στις αρχές της χρονιάς, φωνάζαμε «Καμία Λιγότερη». Τώρα το 2021 τελειώνει και είμαστε 12 λιγότερες – μία δολοφονημένη τον μήνα. Αυτό ακριβώς γράφει ο Guardian στο αφιέρωμα που έκανε στη χώρα μας.

Η Ruth Michaelson και η Μαρία Σιδηροπούλου έγραψαν για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα και παρέθεσαν τους αριθμούς. Δύο από τα θύματα είχαν προσπαθήσει να καταγγείλουν τον θύτη για ενδοοικογενειακή βία, πριν τελικά τις σκοτώσει. Μία ακόμη γυναίκα, στον Βόλο, είχε καταφέρει να απομακρύνει τον πρώην σύζυγό της με περιοριστικά μέτρα – τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου. 

«Δικηγόροι και ακτιβιστές επισημαίνουν τους όρους του ελληνικού ποινικού κώδικα που υποστηρίζουν ότι ενισχύουν την κουλτούρα ανοχής στη βία κατά των γυναικών. Αυτοί οι όροι οδηγούν σε μείωση της ποινής των κατηγορούμενων για ανθρωποκτονία σε περίπτωση που το θύμα “τους προκάλεσε” ή το έγκλημα έγινε εν βρασμώ ψυχής - συχνά αναφέρονταν σ’ αυτό σαν “έγκλημα πάθους”  - ή αν ο κατηγορούμενος είχε πρότερο έντιμο βίο και, μετά τον φόνο, μετανόησε. Λένε ότι η προσθήκη του όρου “γυναικοκτονία” στον ποινικό κώδικα θα λειτουργήσει ως αντίβαρο, αφαιρώντας από τους θύτες την ευκαιρία να παρουσιαστούν ως αθώοι άνδρες που ξαφνικά ένιωσαν το συναίσθημα να τους κυριεύει και να δικαιολογήσουν τον φόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Ιωάννα Παναγοπούλου, δικηγόρος που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων γυναικοκτονίας, δήλωσε ότι «κανείς, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, δεν ανέλαβε την πλήρη ευθύνη του εγκλήματός του, ομολογώντας ότι σχεδίασε τον φόνο ακριβώς όπως έγινε. Προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες και να πουν ότι ήταν έγκλημα πάθους ή κάτι άλλο, για να εκτίσουν μικρότερη ποινή».

Gazzetta for Her: Όχι άλλη γυναικοκτονία

Με charts και φωτογραφίες από διαδηλώσεις, ο Guardian αποτυπώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αναφέρει την Anisa στη Δάφνη, την Caroline στα Γλυκά Νερά, τις επίμαχες δηλώσεις που προβλήθηκαν στην τηλεόραση κι αργότερα χρησιμοποίησαν οι γυναικοκτόνοι για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

«Η ενδοοικογενειακή βία είναι το ένα άκρο της αλληλουχίας. Το άλλο είναι η γυναικοκτονία», δήλωσε η Άννα Βουγιούκα του Κέντρου Διοτίμα. «Έχει γίνει προφανές στην Ελλάδα. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να οδηγήσει στη γυναικοκτονία, και αυτό είναι μη αναστρέψιμο γιατί σημαίνει θάνατος».  

Διαβάστε ακόμη: Γιατί είναι σε έξαρση οι γυναικοκτονίες;