«Η άμβλωση δεν βοηθά τις γυναίκες να ενδυναμωθούν»: Η γενική εισαγγελέας Lynn Fitch ετοιμάζεται να πάει την Αμερική χρόνια πίσω

Θεωρούσαμε ότι μία γυναίκα που είναι single μητέρα 3 παιδιών, εργάζεται και παλεύει για τα δικαιώματα του φύλου της, θα υποστήριζε την άμβλωση και θα τη θεωρούσε αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα μας προσγειώνει. Λίγο καιρό αφότου το Αμερικάνικο Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε να αναθεωρήσει την απαγόρευση άμβλωσης στις 15 εβδομάδες, η γενική εισαγγελέας Lynn Fitch, συναντήθηκε με τους επικοινωνιολόγους της. Και ενώ θα μπορούσε να συμβάλει ριζικά στην κατάργηση του νόμου που δεν επιτρέπει στις γυναίκες να κάνουν άμβλωση όταν φτάσουν τις 15 εβδομάδες κύησης, εκείνη επέλεξε το εξής μήνυμα για την εκστρατεία: «Ενδυναμώστε τις γυναίκες. Ενισχύστε τη ζωή» (ακούγονται αμήχανα τιτιβίσματα πουλιών).

Τον περασμένο Ιούλιο λοιπόν, το βασικό επιχείρημα της Fitch είναι ότι όταν ο συγκεκριμένος νόμος Roe v. Wade πέρασε το 1973, η κοινωνία δεν επέτρεπε και δεν βοηθούσε τις γυναίκες να συνδυάσουν οικογένεια και καριέρα. Άρα, σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για άμβλωση. Για να πείσει, δε, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη δική της ζωή. «Ήταν δύσκολο, αλλά με πρόγραμμα, τα κατάφερα». Και θα είχε ένα δίκιο αν δεν ξέραμε το backstory της.

Οι ακτιβιστές την αποκάλεσαν υποκρίτρια, ίσως επειδή ήταν προνομιούχα από τη μέρα που γεννήθηκε, σε συνδυασμό με το ότι το αμερικανικό σύστημα δεν στηρίζει οικονομικά την άδεια μητρότητας και δεν παρέχει φύλαξη για τα παιδιά. Η Fitch υποστηρίζει ότι ο Θεός δίνει ευκαιρία στις γυναίκες να τα κάνουν όλα (ε;) και να εκπληρώσουν όλα τους τα όνειρα.

Η δικηγόρος βέβαια ξεχνά τις ίδιες τις δηλώσεις της και το ότι ο πατέρας της ήταν ο χρηματοδότης της εκστρατείας της όταν κατέβηκε υποψήφια για πρώτη φορά το 2011. Να πούμε κάπου εδώ ότι η τεράστια φυτεία του πατέρα της μετατράπηκε σε ένα πολυτελές θέρετρο, που κάποτε άνηκε στον επικεφαλής της Κου Κλουξ Κλαν και που σύμφωνα με το site του, το μέρος έχει επιστρέψει «στις παλιές του δόξες». Κλείνει η παρένθεση.

Αν και το δικαίωμα στην άμβλωση δεν είναι μόνο οικονομικό θέμα, η Fitch μιλάει για συνδυασμό μητρότητας και δουλειάς, όταν υπάρχουν γυναίκες που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή δεν έχουν οικογενειακή στήριξη όταν αποφασίζουν να γίνουν μαμάδες. Είναι τρομερά λυπηρό να παρακολουθείς μία γυναίκα που βρίσκεται στην πολιτική και σε θέση ισχύος να σου λέει ότι, με τη βοήθεια του Θεού, θα τα καταφέρεις. Μία γυναίκα που χρησιμοποιεί συνέχεια τη λέξη ενδυνάμωση και έχει παλέψει για να μην υπάρχει μισθολογικό χάσμα στο Mississippi, από όπου κατάγεται. Μάλλον η ενδυνάμωση ισούται μόνο με χρήματα και καλύτερη οικονομική διαχείριση. Ανέφερα ότι μιλάμε για φανατική υποστηρίκτρια του Donald Trump;

Η Jennifer Riley Collins, η δημοκρατική αντίπαλός της το 2019, θεωρεί ότι όλο αυτό είναι γελοιότητα. «Θέλεις να ενδυναμώσεις τις γυναίκες; Φτιάξε συστήματα που να τις βοηθούν. Δεν το καταφέρνεις παίρνοντας από τις γυναίκες τις ελευθερίες τους». Ενώ η Fitch ήθελε τα παιδιά να μάθουν πώς να διαχειρίζονται και να μετρούν τα χρήματά τους, η Collins απαντά «Για να μετρήσουν τα λεφτά τους, πρέπει πρώτα να έχουν». Είναι η πολιτικός που στηρίζει το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση γενικά και δεν μένει μόνο στο οικονομικό κομμάτι. Είναι τρομακτικό που το 2021 πρέπει να εξηγούμε στους πολιτικούς ότι η άμβλωση είναι απαραίτητη για μία σειρά λόγων. Και πως όσο δεν υπάρχει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και τα σπίτι, η ανάγκη για άμβλωση θα είναι ακόμα πιο απαραίτητη.

Πηγή φωτογραφίας: Instagram/LynnFitch