To εντυπωσιακό βίντεο από την αρχαιότερη πόλη του κόσμου στο Παυλοπέτρι

Στην Ελλάδα βρίσκεται μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πόλεις του κόσμου και μάλιστα στο Παυλοπέτρι, στο στενό της Ελαφονήσου.

Οι αρχαιολόγοι και το BBC μαγεύτηκαν από την αρχαιοελληνική πόλη, τόσο που αποφάσισαν να γυρίσουν αφιερωματικό ντοκιμαντέρ για τη βυθισμένη πολιτεία. Δίπλα στην Πούντα της Λακωνίας και απέναντι από την Ελαφόνησο βρίσκεται η εντυπωσιακή πόλη, την οποία θα μπορούσε να επισκεφθεί ο καθένας, καθώς είναι μόλις 4 μέτρα κάτω από το νερό.

Μέσα από τον φακό του ΒΒC και τα εντυπωσιακά πλάνα του, μπορεί να δει κανείς τα διώροφα σπίτια με τους κήπους, τους ναούς, το νεκροταφείο και το λιμάνι.Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει έως τώρα 15 κτίρια, ενώ πιθανολογείται ότι το Παυλοπέτρι βυθίστηκε από σεισμό 8 ρίχτερ, γύρω στο 1.000 π.Χ, με άλλους να μετατοπίζουν το γεγονός στο 375μ.Χ. Μάλιστα πρώτος εντόπισε την πόλη ο Φωκίων Νέγρης το 1904 και την ανέδειξε ο καθηγητής Φλέμινγκ.

Αν και η καταστροφή της πόλης από το νερό είναι έντονη, μπορεί να διαπιστώσει κανείς τη φυσική διάταξη της πόλης όπως ήταν χιλιάδες χρόνια πριν. Οι ερευνητές έχουν χαρτογραφήσει σε μεγάλο βαθμό την υποβρύχια πολιτεία, ενώ είναι η πρώτη βυθισμένη πόλη που επαναδημιουργήθηκε ψηφιακά σε τρεις διαστάσεις. Η πόλη, όπως χαρακτηριστικά, ανέφεραν οι ερευνητές ήταν μεγάλο εμπορικό λιμάνι και το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο παρακάτω