Κρίση πανικού: Πώς να την αποτρέψετε και να την ξεπεράσετε

Ξαφνικά νιώθετε ζάλη, η αναπνοή σας βγαίνει με δυσκολία και η καρδιά σας χτυπάει χίλιες φορές το δευτερόλεπτο. Σας συμβαίνει μια κρίση πανικού. Είναι όμως εφικτό να την αποτρέψετε; Και πώς θα καταφέρετε να ξεπεράσετε τις κρίσεις πανικού;

Διαβάστε εδώ: 5 χαρακτηριστικά που θέλουν οι άντρες να έχει η γυναίκα των ονείρων τους

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ειπωθεί είναι πως τουλάχιστον ένα άτομο στα δέκα θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του μια κρίση πανικού, που συνήθως προκαλείται από κάποιον στρεσογόνο παράγοντα. Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν για πρώτη φορά κρίση πανικού στην ηλικία των 20 με 25 ετών. Ενώ αυτή η κατάσταση είναι δυο φορές πιο συχνή στις γυναίκες.

Τι είναι όμως μια κρίση πανικού και πώς εκδηλώνεται; Τα βασικά συμπτώματα της κρίσης είναι η ξαφνική ζάλη, η έλλειψη αέρα και το αίσθημα ότι οι παλμοί σας χτυπάνε πολύ γρήγορα. Νιώθετε έναν ακραίο φόβο που μπορεί να σας παραλύσει.

Πώς να διαχειριστείτε την κρίση 

Όταν τα πρώτα συμπτώματα της επίθεσης της κρίσης εμφανιστούν, επικεντρωθείτε σε κάτι που σας κάνει χαρούμενους. Αδειάστε το μυαλό σας από κάθε είδους σκέψη και αφήστε όλες τις αισθήσεις σας να ζωντανέψουν μέσω της φαντασίας σας.Το μυστικό είναι να αποφύγετε το αρνητικό συναίσθημα. Επικεντρωθείτε στη αναπνοή σας. Ο έλεγχος της αναπνοής είναι πολύ σημαντικός. Επίσης σκεφτείτε πως τελικά πως ο «εχθρός» δεν είναι τελικά τόσο τρομακτικός και μπορείτε να τον νικήσετε. Όσο αποφεύγετε μια κατάσταση που φοβάστε ότι θα σας προκαλέσει κρίση πανικού, τόσο αυξάνεται το άγχος σας και η πεποίθηση πως κινδυνεύετε. Η αποφυγή βραχυπρόθεσμα και μόνο μειώνει το αίσθημα του φόβου και του άγχους, ενώ μακροπρόθεσμα τα τροφοδοτεί. Εντοπίστε τιείναι αυτό που πραγματικά ευθύνεται για την κρίση πανικού. Αποδεχτείτε ότι τα συμπτώματα που βιώνετε δεν οφείλονται σε κάποια οργανική πάθηση.

Διαβάστε εδώ: Γιατί οι ευαίσθητοι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν τα ψέματα

Σε περίπτωση που εκδηλώνετε έντονες και συχνές κρίσεις πανικού είναι πιθανό το άγχος να είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα ώστε να μην μπορείτε να το αντιμετωπίσετε τη δεδομένη στιγμή κατευθείαν με ψυχολογικές τεχνικές. Ο Ψυχίατρος μπορεί να σας κατευθύνει κατάλληλα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.