Μερικοί άνθρωποι αγαπούν τα κατοικίδιά τους περισσότερο από ό,τι αγαπούν άλλους ανθρώπους, σύμφωνα με μια μελέτη

Σίγουρα το γεγονός πως κάποιοι αγαπούν τα κατοικίδιά τους περισσότερο από τους ανθρώπους, δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά ποια είναι η αιτία; 

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βορειοανατολικού Αιγαίου ήθελαν να ανακαλύψουν τους βαθύτερους λόγους πίσω από αυτό το φαινόμενο. Η μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Society and Animals, διεξήχθη από τους ερευνητές Jack Levin και Arnold Arluke οι οποίοι ήθελαν να καταλάβουν γιατί μερικοί άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα κατοικίδιά τους από ό, τι άλλοι άνθρωποι. Το πείραμα επικεντρώθηκε στη δοκιμή του κατά πόσο κάποιοι ήταν περισσότερο ανήσυχοι λόγω της κακοποίησης προς τα ζώα ή προς άλλους ανθρώπους. 

Στη μελέτη κλήθηκαν 240 μαθητές να εκδηλώσουν το επίπεδο της συμπάθειάς τους κατά τη διάρκεια ασυνήθιστων καταστάσεων, όπως όταν ένας ενήλικας ή ένα παιδί χτυπήθηκε σκληρά με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ ή ένα κουτάβι ή ένας ενήλικας σκύλος που επίσης κακοποιήθηκε. Αυτά τα σενάρια "αναφέρθηκαν" σε ψευδείς ειδήσεις. Εκείνοι που διάβαζαν τις ιστορίες του παιδιού, του κουταβιού και του ενήλικου σκύλου έδειξαν περισσότερη αγωνία και συμπόνια από εκείνους που διάβαζαν μόνο το ένα για τον ενήλικα.

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να διαταράσσονται περισσότερο για τα ζώα που υποφέρουν, από ό,τι για τον άνθρωπο. Η αντίδραση αλλάζει μόνο όταν το θύμα της κακοποίησης είναι παιδί. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως τα σκυλιά είναι ευάλωτα ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ενώ οι ενήλικοι άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν την ικανότητα να προστατευτούν και να αμυνθούν. Μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι βλέπουν τα σκυλιά ως μωρά ή μέλη της οικογένειάς τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ηλικία του θύματος είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την αντίδραση των ανθρώπων που το βλέπουν να κακοποιείται, αλλά όχι όταν αφορά την κακομεταχείριση ζώων. Επίσης, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς να δείξουν ενσυναίσθηση όταν τα θύματα δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Όπως όμως και να αντιδρά ο καθένας μας, το σημαντικό είναι να κοιτάξουμε όλοι μας πέρα από το «εγώ» μας, στρέφοντας την προσοχή μας και στους τετράποδους ή δίποδους σαν εμάς μικρούς μας φίλους, τα ζωάκια. Γιατί κι αυτά μοιράζονται με εμάς το προνόμιο να έχουν ψυχή. 

Ας βάλουμε για λίγο τον εαυτό μας στη δική τους θέση. Κανείς μας δεν θα ήθελε από εκεί που ζούσε ευτυχισμένος να μεταβεί σε μία άσχημη κατάληξη να ζει μόνος χωρίς στέγη, τροφή, θαλπωρή, χωρίς αγάπη.  Αγαπώ σημαίνει νοιάζομαι, φροντίζω, προστατεύω, δεν εγκαταλείπω, δεν παραμελώ. Ας γίνει η αγάπη όλων μας συνοδοιπόρος στη ζωή των μικρών και γλυκών μας φίλων για ένα καλύτερο δικό τους και δικό μας αύριο. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.