Οι ψυχολόγοι εξηγούν τον λόγο που το"Squid Game" είναι τόσο δημοφιλές

Η κορεατική σειρά του Netflix "Squid Game" έχει προκαλέσει παγκόσμιο εθισμό και η ψυχολογία μπορεί να δώσει μια εξήγηση. 

Η κορεατική σειρά του Netflix "Squid Game" έχει προκαλέσει παγκόσμιο εθισμό και η ψυχολογία μπορεί να δώσει μια εξήγηση. 

Εμφανίστηκε μια νύχτα στα προτεινόμενα του Νetflix και μέσα σε λιγότερο από μήνα έχει καταφέρει την απόλυτη επιτυχία. Κάτι που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι δεν είχε ουσιαστικά καμία σοβαρή προώθηση ή διαφημιστική καμπάνια. 

Χωρίς να αποκαλυφθούν spoilers, θα αναφέρουμε ότι  πρόκειται για δοκιμασίες-παιχνίδια που καλούνται να παίξουν, με δική τους ευθύνη και απόφαση, 456 συμμετέχοντες οι οποίοι βρίσκονται κλειδωμένοι σε μια μυστική τοποθεσία, για να κερδίσουν πολλά δισεκατομμύρια γουόν. Άνθρωποι που η ζωή δεν τους τα έφερε ευνοϊκά. Άνθρωποι που δανείστηκαν από τοκογλύφους και χρωστούν περισσότερα από όσα φαντάστηκαν. Όμως μόνο ένας από αυτούς θα κερδίσει το χρηματικό έπαθλο. Οι υπόλοιποι θα πεθάνουν. 

Λοιπόν, γιατί το Squid Game είναι τόσο δημοφιλές;

Η εξήγηση βρίσκεται στη ψυχολογία. Καταρχάς η σειρά δείχνει την ωμή πραγματικότητα της εποχής μας, όπου όλα θυσιάζονται στον βωμό του χρήματος, ενώ ταυτόχρονα ασκεί κριτική για την ανταγωνιστική καπιταλιστική κοινωνία. Οι φτωχοί ανταγωνίζονται σε ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου κυριολεκτικά για να επιβιώσουν. Και όλα αυτά γίνονται για να διασκεδάσουν τους πλούσιους.

Σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι απογοητεύονται από την κοινωνία, ο προβληματισμός για την κοινωνική αδικία είναι πολύ δημοφιλής.

Αλλά, και πάλι, υπάρχουν πολλές σειρές και ταινίες που διαπραγματεύονται την κοινωνική ανισότητα και αδικία. Αυτό όμως που ξεχωρίζει το Squid Game είναι ότι ενώ ταυτιζόμαστε με τους διαγωνιζόμενους και βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση τους, ωστόσο δεν είναι το μόνο που κάνουμε. Μετά από μερικά επεισόδια, αποκαλύπτεται ότι αυτά τα παιχνίδια παρακολουθούνται από πλούσιους που ποντάρουν στους φτωχούς, όπως κάνει κάποιος στις ιπποδρομίες. Άρα κατά  μια έννοια, όταν βλέπουμε αυτή τη σειρά, είμαστε σε παρόμοια θέση με τους πλούσιους που απολαμβάνουν την ηδονοβλεψία της κλειδαρότρυπας. 

Είμαστε λοιπόν ευθυγραμμισμένοι με τους διαγνωνιζόμενους, ανησυχώντας για κάθε τους κίνηση, αλλά είμαστε επίσης ευθυγραμμισμένοι και με τους πλούσιους, παρατηρώντας ψυχρά τα παιχνίδια. Η εναλλαγή μεταξύ αυτών των δύο είναι η πιο σημαντική, καινοτόμος κίνηση της σειράς. 

Τέλος το γεγονός ότι όλα διαδραματίζονται στη Κορέα κάνει τους θεατές του δυτικού κόσμου να νιώθουν ότι όλα όσα συμβαίνουν δεν τους αφορούν άμεσα, με αποτέλεσμα να το παρακολουθούν ακόμη πιο ευχάριστα.  

Όλα αυτά, αλλά και πολλά άλλα που αφορούν την κινηματογραφική πλευρά, έχουν κάνει το Squid Game την πιο δημοφιλή σειρά στην ιστορία του Netflix.

Photo credits: www.splashnews.com

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.