Νιώθεις ότι γνωρίζεστε από πάντα, ενώ είστε στο τρίτο ραντεβού; Φταίει η θεωρία της «αόρατης κορδέλας»

Πες το κάρμα, πες το σύμπτωση, πες το όπως θέλεις

«Είναι αόρατη η κορδέλα που ενώνει τους ανθρώπους, και ας έχουνε ανάμεσα τους θάλασσες από καρφιά», έχουν πει οι Echo Tides. Έχουν πει, επίσης, «είναι που δεν νιώθω μόνος, όταν είσαι μακριά». Κι αυτό εδώ το άρθρο, θα σου μάθει για τη θεωρία της αόρατης κορδέλας που, αν είσαι λίγο delusional, θα σε πείσει ότι ακριβώς αυτό συμβαίνει στη σχέση σου.

Η θεωρία της αόρατης κορδέλας (που ενώνει τους ανθρώπους, και ας έχουν ανάμεσά τους θάλασσες από καρφιά), περιγράφει την ιδέα ότι ο άνθρωπός σου, με κάποιον τρόπο ήταν πάντα εκεί, ακόμη κι όταν δεν είχατε γνωριστεί. Μπορεί να είχατε το ίδιο στέκι για χρόνια και απλώς να μην είχατε προσέξει ο ένας τον άλλο, μπορεί να μπαινοβγαίνατε στα ίδια αμφιθέατρα ως φοιτητές, γενικά να συνυπήρξατε κάπως χωρίς να έχετε συναντηθεί.

Πες το πεπρωμένο, πες το κάρμα, πες το όπως θέλεις. Πες το και σύμπτωση, δεν έχει σημασία. Εκτός από ωραία ιστορία να λες σε φίλους, όταν σε ρωτούν πώς γνωριστήκατε, όμως, είναι και μία θεωρία που έχει κάποια βάση. Κι αυτό γιατί είναι πιο εύκολο να αισθανθούμε «κοντά» με κάποιον άνθρωπο, όταν νιώθουμε πως μας καταλαβαίνει, όταν ανακαλύπτουμε στοιχεία αυτής της «αόρατης κορδέλας».

Μπορεί να έχει γίνει viral στο TikTok και να το συζητάμε τώρα, όμως το concept υπάρχει εδώ και αιώνες. Η ιδέα της «αόρατης κορδέλας» έχει τις ρίζες της στην έννοια της μοίρας, η οποία συνδέει δύο ψυχές που είναι γραφτό συναντηθούν. 

Η Σαρλότ Μπροντέ το περιέγραψε υπέροχα στο μυθιστόρημά της, Τζέιν Έυρ. Έκανε λόγο για μία κορδέλα σφιχτά δεμένη στα αριστερά πλευρά σου, δεμένο με ένα ίδιο κορδόνι. Η Τέιλορ Σουίφτ μίλησε για «στοιχεία που αγνόησες», υπονοώντας μία δύναμη στην οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Και πολλά ζευγάρια που είναι καιρό μαζί, απλώς είναι το δέσιμο που τους κρατά μαζί τόσα χρόνια. Όπως κι αν το θέσεις, το νόημα είναι ένα: Κάποιες ψυχές, είναι γραφτό να βρεθούν. Κάτι τις τραβά κοντά, μία κοσμική δύναμη τις οδηγεί για να πέσουν η μία πάνω στην άλλη.

Αν θέλεις να το πιάσουμε πιο πρακτικά, σκέψου τη θεωρία της αόρατης κορδέλας σαν μία μεταφορική έννοια, ανοιχτή για να την ερμηνεύεις όπως σου ταιριάζει καλύτερα. Ίσως πολύ απλά, με την έννοια ότι οι άνθρωποι με τους οποίους έχεις βαθιά και ουσιαστική σχέση, είναι ακριβώς εκείνοι που μοιράζεστε αξίες, προτεραιότητες, γούστα. Δεν είναι και παράλογο, δηλαδή, το να είχατε κοινές αναφορές πριν γνωριστείτε.

Οι κορδέλες είναι εκεί, με ποικίλους τρόπους –ανεξήγητα και μη. Δεν είναι τυχαίο που επιβιώνουν για γενιές και γενιές. Ή απλώς εμείς στο JennyGr παραγίναμε ρομαντικοί, αυτό το απόγευμα.


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.