Τελικά η σοκολάτα και τα σπυράκια πάνε μαζί;

Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση, που προκαλεί μια ποικιλία από σπυράκια ή κύστες. Με την είσοδο στη εφηβεία εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, όπου σε κάποιους είναι ήπια σε άλλους όχι. Και ενώ πιστεύαμε ότι ξεμπερδέψαμε, ξαφνικά γύρω στα τριάντα εμφανίζεται και πάλι η ακμή. Οι λόγοι που τη πυροδοτούν είναι πολλοί, όπως τα νεκρά κύτταρα που φράζουν τους πόρους, η υπερβολική λιπαρότητα, οι ορμόνες και η φλεγμονή. Πολλά όμως έχουν ειπωθεί και για τις τροφές, και κυρίως για τη σοκολάτα. Τι συμβαίνει τελικά; Μπορεί η σοκολάτα να οδηγήσει σε ακμή;

Επίδραση της σοκολάτας στα σπυράκια

Σύμφωνα με το American Osteopathic College of Dermatology, AOCD, η σοκολάτα σπάνια είναι ένας παράγοντας επιδείνωσης της ακμής. Ωστόσο, αυτό το γλύκισμα περιέχει κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, δύο συστατικά, που αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης , που με της σειρά της προκαλεί φλεγμονή στο σώμα σας, η οποία μπορεί να κάνει ακόμα χειρότερα την ακμή. Αν και η σοκολάτα αυτή καθαυτή δεν θα πυροδοτήσει το πρόβλημα με τα σπυράκια, παρόλα αυτά μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει σε ακμή. Και πάλι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα δεδομένα, ώστε να πούμε ότι αυτές οι τροφές προκαλούν άμεσα την ακμή, αλλά η υπερβολική κατανάλωση τους μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες.  

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "BMC Public Health" το Σεπτέμβριο του 2009, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όσλο διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της ακμής σε εφήβους ηλικίας 18 έως 19. Και βρήκαν μια σημαντική σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης σοκολάτας και ακμής σε άνδρες. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη είχε αρκετά κενά, με αποτέλεσμα να απαιτούνται συμπληρωματικές μελέτες, για την επικύρωση αυτών των ευρημάτων.

Εκτιμήσεις    

Αν παρατηρήσετε ότι η σοκολάτα επηρεάζει την ακμή σας και αποφασίσετε να μη την τρώτε, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστεί να περιμένετε έως και έξι μήνες, πριν παρατηρήσετε οποιαδήποτε βελτίωση. Επίσης, λάβετε υπόψη, ότι και άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων υδατανθράκων, των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος, θα μπορούσαν να αυξήσουν τα σπυράκια. Έτσι, εξαλείφοντας μόνο τη σοκολάτα από τη διατροφή σας, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε. Κρατήστε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε την ακμή σας μετά την κατανάλωση των τροφών που υποψιάζεστε, ότι τη επιδεινώνουν το πρόβλημα και μιλήστε με τον γιατρό σας πριν από την αλλαγή της διατροφής σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.