Απρόσμενες αιτίες φλεγμονής και πως να τις αντιμετωπίσετε

Τη τελευταία φορά που σας τσίμπησαν κουνούπια, είναι πιθανό να παρατηρήσατε κάποια ερυθρότητα και οίδημα, καθώς και ίσως λίγη θερμότητα και κνησμό. Αυτά είναι όλα τα κλασικά συμπτώματα της φλεγμονής, ένα μέρος της φυσικής αντίδρασης του σώματός σας σε λοιμώξεις και τραυματισμούς. Ευτυχώς, η οξεία φλεγμονή, όπως αυτό, συνήθως διαρκεί μόνο λίγες ώρες ή μερικές μέρες. Αλλά υπάρχει περίπτωση η φλεγμονή να είναι χρόνια και να αυξήσει τον κίνδυνο για έναν ανησυχητικό αριθμό ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, νόσο του Αλτσχάιμερ. Ενώ οι περισσότεροι βλαπτικοί παράγοντες που προκαλούν φλεγμονή είναι γνωστοί, υπάρχουν και κάποιοι λιγότερο γνωστοί, οι οποίοι όμως, μπορούν να ανατραπούν.

Επιπλέον κιλά. Είναι πολύ απλό: το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη απάντηση. Ακόμα και αν είστε σε μικρή ηλικία, εφόσον έχετε παραπάνω κιλά, αυξάνεται ο όγκος του λιπώδους ιστού και το μέγεθος των λιποκυττάρων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «θάνατο» του λιποκυττάρου και σε συστηματική φλεγμονώδη αντίδραση. Η λύση σε αυτή τη περίπτωση είναι να χάσετε βάρος και να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Το χρόνιο στρες είναι ένας ακόμη παράγοντας που έχει μια επίδραση στη φλεγμονή. Το παρατεταμένο άγχος σχετίζεται με υψηλά επίπεδα μιας ορμόνης, της κορτιζόλης, που μπορεί να επιφέρουν διάφορα προβλήματα στην υγεία, όπως αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού και αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες. Το κλειδί είναι να αντιμετωπίσετε το άγχος στη ζωή σας και έτσι θα βελτιωθούν τα επίπεδα της κορτιζόλης και θα μειωθεί η φλεγμονή.

Μήπως καπνίζετε; Αν ναι, τότε πρέπει να γνωρίζετε ό,τι κάθε ρουφηξιά του τσιγάρου ερεθίζει τους πνεύμονες σας και οδηγεί σε ένα μικρό βαθμό φλεγμονής. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα, όπως τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) πνεύμονα ή τις αλλεργίες. Στην πραγματικότητα, μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η χρόνια βλάβη και φλεγμονή στους πνεύμονες από το κάπνισμα μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο τα κύτταρα αρχίζουν να μεταλλάσσονται και οδηγούν σε καρκίνο του πνεύμονα. Επίσης, το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει ορισμένους δείκτες φλεγμονής, συμπεριλαμβανομένης της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, μια ουσία που παράγεται από το ήπαρ. Άτομα με αυξημένα επίπεδα CRP αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με εκείνους που έχουν χαμηλά επίπεδα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί επίσης, να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα, γι αυτό και πρέπει να προσέχετε τις ώρες που γυμνάζεστε στην ύπαιθρο.

Το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες μπορεί να έχει ευεργετικά οφέλη, όμως αν το παρακάνετε, θα παραχθούν τοξικά υποπροϊόντα τα οποία προάγουν τη φλεγμονή. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, μπορεί να προκαλέσει στεάτωση, ή λιπώδες ήπαρ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.