Πώς να προστατέψετε το κατοικίδιο σας από το κρύο

Αν ο σκύλος σας, που δεν το συστήνω, έχει ένα σπίτι στην αυλή, βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνό και ότι έχει μέσα ένα άνετο και ζεστό κρεβάτι. Επίσης να ελέγχετε ότι το νερό του δεν έχει παγώσει και να αντικαταστήσετε τα μεταλλικά μπολ με πλαστικά, γιατί υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει η γλώσσα του. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι όταν κάνει πολύ κρύο καλό είναι το ζωάκι σας να κοιμάται μέσα στο σπίτι ή έστω σε ένα εσωτερικό χώρο.

Μετά τη βόλτα του σκύλου σας να σκουπίζετε τα πόδια του με ένα ζεστό, όχι καυτό, υγρό πανί επειδή μπορεί να έχει μπει ανάμεσα στις πατούσες του χιόνι. Αυτό θα αποτρέψει το ζωάκι σας από τα κρυοπαγήματα. Αν έχει χιονίσει πολύ και ο δήμο σας έχει ρίξει αλάτι στους δρόμους, να είστε προσεκτικοί όταν βγάζετε το σκύλο σας για βόλτα, γιατί το αλάτι μπορεί να ερεθίσει το δέρμα του.

Όταν κάνει πολύ κρύο και έχει χιόνι τα σκυλιά μπορούν να χάσουν το άρωμα τους και να αποπροσανατολιστούν, για αυτό και πρέπει να έχετε το σκύλο σας υπό έλεγχο όταν βγαίνετε για περπάτημα. Επιπλέον, πολλά σκυλιά, κυρίως κουτάβια, έχουν την τάση να τρώνε το χιόνι γύρω τους,  μη το επιτρέπετε, γιατί μπορεί να μολυνθούν από επιβλαβείς χημικές ουσίες ή να καταπιούν επικίνδυνα αντικείμενα. 

Μπορεί το γατάκι σας να είναι προστατευμένο στη ζεστασιά του σπιτιού, όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε τις αδέσποτες που για να ζεσταθούν τρυπώνουν στα λάστιχα των αυτοκινήτων. Για αυτό το λόγο, πριν ανάψετε τη μηχανή, ελέγχετε μήπως υπάρχει κάποιο γατάκι και ξυπνήστε το ώστε να απομακρυνθεί.

Αν παρατηρήσετε ότι το ζωάκι σας έχει ρίγη, υπνηλία, δυσκολία στην αναπνοή, αδύναμο σφυγμό τότε ίσως έχει υποθερμία. Σε αυτή την περίπτωση να το τυλίξετε σε μια κουβέρτα και να του δώσετε να πιεί λίγο νερό με ζάχαρη για να πάρει ενέργεια και καλέστε αμέσως τον κτηνίατρο. Μη το ζεστάνετε με σεσουάρ γιατί μπορεί να δημιουργήσετε πρόβλημα στα ζωτικά του όργανα, καθώς θα στερηθούν αίμα λόγω της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα.

Τέλος, μην ξεχνάτε τα αδέσποτα, κυρίως τις κρύες μέρες του χειμώνα, που τριγυρνάνε έξω απροστάτευτα. Αν διαπιστώσετε ότι κάποιο ζωάκι υποφέρει, καλέστε αμέσως το Δήμο και τη Φιλοζωική της περιοχής σας. Τα ζώα που βρίσκονται έξω κινδυνεύουν από υποθερμία, κρυοπαγήματα και θάνατο.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.