Ο ζεστός καιρός θα επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19; Τι λένε οι ειδικοί

Η άνοιξη καταφθάνει, ο καιρός αρχίζει να γίνεται πιο ζεστός και η εποχική γρίπη θα αρχίσει να εξαφανίζεται. Όλα καλά μέχρι εδώ - αλλά τι γίνεται τον κορωνοϊό; Καθώς πλησιάζει η άνοιξη και η θερμοκρασία αρχίζει να αυξάνεται, θα επηρεαστεί και ο COVID;

Δυστυχώς, κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα - και ακόμη και οι εμπειρογνώμονες δεν φαίνεται να συμφωνούν σχετικά με το εάν ο θερμότερος καιρός θα επιβραδύνει τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με ένα νέο άρθρο στο National Geographic , οι ιοί που προκαλούν τη γρίπη ή τους ηπιότερους κωρονοϊούς (ναι, υπάρχουν επτά συνολικά που επηρεάζουν τους ανθρώπους) συχνά υποχωρούν στους θερμότερους μήνες. Αυτή η εποχικότητα έχει επίσης σχέση με τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι ιοί ανταποκρίνονται στη θερμότητα και την υγρασία, μαζί με το γεγονός ότι όταν κάνει ζέστη, οι άνθρωποι περνούν λιγότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, στους οποίους οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν ευκολότερα.

Ωστόσο, επειδή ο κωρονοϊός COVID-19 είναι τόσο καινούριος, δεν υπάρχει τρόπος να πούμε με βεβαιότητα αν  θα αντιμετωπίσει το ίδιο την εποχικότητα με άλλους ιούς. Ο Maciej F. Boni , αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Penn State, επισήμανε επίσης ότι υπάρχει μία σημαντική διαφορά μεταξύ του νέου κορωνοϊού και της γρίπης: η ανοσία. Ενώ πολλοί από εμάς έχουν δημιουργήσει ανοσία στη γρίπη, αυτό δεν συμβαίνει με τη νέα ασθένεια. 

Υπάρχουν και κάποιοι ειδικοί που είναι πιο αισιόδοξοι και που υποστηρίζουν πως ο COVID δεν θα επιβιώσει τόσο εύκολα στη ζέστη και θα υποχωρεί σιγά σιγά καθώς το  θερμόμετρο ανεβαίνει.   

Όλοι όμως συμφωνούν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τα προληπτικά μέτρα που συνιστούν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων,  τα οποία περιλαμβάνουν: αποφυγή στενής επαφής με αρρώστους, τον καθαρισμό και την απολύμανση αντικειμένων και επιφανειών που συχνά αγγίζονται και το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.