Πόσο καιρό παραμένει ο κορωνοϊός COVID-19 στις επιφάνειες

Η γνωστή πλέον σε όλους συμβουλή να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας και να πλένετε συχνά τα χέρια σας έχει έναν σημαντικό στόχο: να σταματήσει τον τρόπο μετάδοσης της νέας πανδημίας από τον κορωνοϊό .

Παρόμοια με τους ιούς της γρίπης , ο νέος κορωνοϊός, πιστεύεται ότι εξαπλώνεται μέσω αερομεταφερόμενων αναπνευστικών σταγονιδίων όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, σύμφωνα με το CDC. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι σημαντική και πρέπει να τηρείται από όλους. 

Αλλά αυτά τα μολυσμένα σταγονίδια μπορούν επίσης να προσγειωθούν σε επιφάνειες, όπου μπορείτε να αγγίξετε και στη συνέχεια να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Η επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα δεν θεωρείται ο κύριος τρόπος διασποράς σημειώνει το CDC. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι είναι ακόμα σημαντικό να επαγρυπνούμε, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε μόλυνση. Όμως πόσο καιρό επιβιώνει ο νέος κορωνοϊός στις επιφάνειες;

Σε αυτό το σημείο, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν το ακριβές χρονικό διάστημα που ο κορωνοϊός παραμένει βιώσιμος. Ωστόσο, έχουμε κάποιες πολύ καλές ενδείξεις που βασίζονται σε δύο άλλα ευρέως διαδεδομένα στελέχη του κορωνοϊού: του SARS  και του MERS. Προφανώς, κάθε στέλεχος είναι μοναδικό, αλλά τα προηγούμενα κρούσματα μας δίνουν μια αρκετά στοιχεία για το πόσο καιρό παραμένουν στις επιφάνειες, επειδή αυτοί οι κορωνοϊοί είναι γενετικά σχετικοί με τον νέο ιό. 

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στο The Journal of Hospital Infection εξέτασε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τον SARS και τον MERS και την παραμονή τους σε διαφορετικούς τύπους επιφανειών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι κορωνοϊοί θα μπορούσαν να παραμείνουν μολυσματικοί μεταξύ δύο ωρών και εννέα ημερών , γεγονός που συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του CDC για τη νόσο COVID-19.

Γιατί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Επειδή ο τύπος της επιφάνειας έχει σημασία, καθώς και η θερμοκρασία της επιφάνειας. Για παράδειγμα, σε χάλυβα στους 30  βαθμούς κελσίου, ο MERS μπορεί να επιβιώσει από οκτώ έως 24 ώρες. Αλλά εάν μειωθεί η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί ο χρόνος επιβίωσης. Ο SARS, από την άλλη πλευρά, πρέπει να παρέμεινε βιώσιμος για τέσσερις με πέντε μέρες σε μέταλλο, ξύλο, γυαλί και ακόμη και χαρτί.

Η απολύμανση βοηθάει πάρα πολύ, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορους τύπους που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό - όπως το αλκοόλ και το υπεροξείδιο του υδρογόνου - και διαπιστώθηκε ότι πολλοί από αυτούς ήταν αποτελεσματικοί για την αποδυνάμωση του κορωνοϊού. Μια νέα έρευνα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, διαπίστωσε ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει έως τρεις ώρες στον αέρα, έως τέσσερις ώρες στον χαλκό, έως 24 ώρες σε χαρτόνι και μέχρι δύο έως τρεις ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμα όλες τις πληροφορίες σχετικά με το πόσο καιρό ο κορωνοϊός μένει στις επιφάνειες, ωστόσο γνωρίζουμε ότι παραμένει βιώσιμος τουλάχιστον για λίγο καιρό, ώστε να μπορεί να μεταδοθεί, γι αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. 

Αυτός ο ιός είναι ένας κινούμενος στόχος και οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες καθημερινά, μερικές φορές ανά ώρα. Αλλά ένα πράγμα που ξέρουμε είναι σίγουρο ότι το πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη προσέγγιση για την προστασία του εαυτού σας, όχι μόνο, από τη νόσο COVID-19, αλλά και από οποιονδήποτε ιό που μπορεί να υπάρχει σε μια επιφάνεια. Και, δεν βλάπτει να καθαρίζετε λίγο συχνότερα τις επιφάνειες που αγγίζετε πιο συχνά.

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο είναι ακριβείς για την ώρα. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση που επικρατεί για τη νόσο COVID-19 εξακολουθεί να εξελίσσεται, είναι πιθανό ορισμένα στοιχεία να έχουν αλλάξει από τη δημοσίευση. Ενθαρρύνουμε επίσης τους αναγνώστες να ενημερώνονται για τις ειδήσεις και τις συστάσεις χρησιμοποιώντας ως πηγές το CDC και τον WHO.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.