Πρέπει να φοράμε γάντια όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ; Τι συμβουλεύει το CDC

Καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων του κορωνοϊού συνεχίζει να αυξάνεται, οι περισσότεροι από εμάς λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για να αποφύγουμε τη μόλυνση του ιού. Πρόσφατα το CDC τροποποίησε τις συστάσεις του για τη χρήση μάσκας και πολλοί συνεχίζουν να αναρωτιούνται εάν πρέπει να φοράνε και γάντια. 

Για το ευρύ κοινό, η απάντηση είναι όχι. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μόνο δύο φορές που το CDC προτείνει τη χρήση γαντιών: Εάν καθαρίζετε και απολυμαίνετε το σπίτι σας και αν είστε εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και έρχεστε σε επαφή με κάποιον που είναι ύποπτος ή επιβεβαιωμένος με COVID -19. Τα γάντια δεν είναι προληπτικό μέτρο κατά της νόσου COVID-19 για τον μέσο πολίτη - και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο πώς μεταδίδεται (και δεν μεταδίδεται) η νόσος. 

Γιατί δεν μπορούν να προστατεύσουν τα γάντια από τον κορωνοϊό; 

Καταρχάς είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι ο SARS-CoV-2, ο νέος κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19, είναι ένας αναπνευστικός ιός που φέρεται στα σταγονίδια και πρέπει να εισέλθει στην αναπνευστική οδό για να προκαλέσει τη νόσο. Ο κύριος τρόπος εισόδου στην αναπνευστική οδό είναι όταν οι άνθρωποι εισπνέουν μολυσμένα σταγονίδια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα μικρότερο ποσοστό λοιμώξεων συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αγγίζουν τις επιφάνειες όπου ζει ο ιός και έπειτα αγγίζουν το πρόσωπό τους. 

Επίσης ο κορωνοϊός δεν απορροφάται από το δέρμα σας - και για να τον αποκτήσετε μέσω της αφής, θα πρέπει να αγγίξετε κάτι μολυσμένο και στη συνέχεια να αγγίξετε το πρόσωπό σας. Αυτό ουσιαστικά καθιστά άχρηστα τα γάντια. Ενώ τα γάντια μπορεί να φτιάξουν φράγμα μεταξύ των χεριών και των μολυσμένων επιφανειών, δεν εμποδίζουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό επειδή μπορείτε ακόμα να αγγίξετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας με τα γάντια. 

Επιπλέον, μπορείτε να μολύνετε τα γυμνά χέρια σας όταν βάζετε ή βγάζετε γάντια. Λόγω αυτών των προβλημάτων, τα γάντια δεν είναι πλέον τόσο προστατευτικά, σε σχέση με τις δοκιμασμένες και αληθινές στρατηγικές, που είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών σας και το να μην αγγίζουμε το πρόσωπό σας. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι τα γάντια δεν εμποδίζουν τα δυνητικά μικρόβια να ταξιδεύουν μαζί σας στα είδη διατροφής σας ή στα πράγματα που πιάνετε. 

Γιατί χρειάζονται γάντια οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά όχι το ευρύ κοινό;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και άλλοι υπάλληλοι νοσοκομείων έρχονται σε πιο συχνή επαφή με τον ιό - και σε ιατρικό περιβάλλον, τα γάντια παρέχουν ένα φυσικό εμπόδιο μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού. 

Είναι σημαντικό να φοράτε γάντια όταν μπαίνετε σε ένα δωμάτιο ασθενούς και στη συνέχεια να αφαιρέσετε τα γάντια πριν βγείτε από το δωμάτιο και να πλύνετε τα χέρια σας. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης φορούν γάντια για να εξετάσουν όλους τους ασθενείς - με ή χωρίς COVID - προκειμένου να προστατεύσουν τόσο τον γιατρό όσο και τον ασθενή. Δεν θέλουν να μεταφέρουν στο σώμα τους κανένα μικρόβιο από τα χέρια μας (ή τα νύχια κλπ.). 

Πώς να φοράτε και να χρησιμοποιείτε σωστά τα γάντια εάν θέλετε να τα φορέσετε.

Εάν φοράτε γάντια γιατί σας κάνει να αισθάνεστε πιο ασφαλείς και ενδεχομένως να σας υπενθυμίζουν να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, δεν είναι κακό αρκεί να μη το κάνετε λάθος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν τα φοράτε, δεν μπορείτε να αγγίξετε το πρόσωπό σας. Επίσης αφού τα αφαιρέσετε πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. 

Αν φοράτε γάντια όταν πηγαίνετε σούπερ μάρκετ ή εάν καθαρίζετε το σπίτι σας ενώ φροντίζετε ένα άρρωστο άτομο, υπάρχουν μερικά συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να αφαιρέσετε τα γάντια σας, σύμφωνα με το CDC :

Πιάστε το  εξωτερικό του γαντιού κοντά στον καρπό, χωρίς να αγγίξετε το γυμνό δέρμα.

Αφαιρέστε το γάντι, γυρίζοντάς το προς τα έξω καθώς το αφαιρείτε.

Κρατήστε το αφαιρούμενο γάντι με το χέρι που φοράει γάντι.

Τραβήξτε τώρα το γυμνό σας χέρι κάτω από τη χειρολαβή του καρπού με το χέρι που κρατάτε το γάντι.

Αφαιρέστε το γάντι, γυρίζοντας το προς τα έξω. Καταλήγετε και με τα δύο γάντια με το ένα τυλιγμένο μέσα στο άλλο.

Απομακρύνετε τα γάντια με ασφάλεια - μην τα επαναχρησιμοποιείτε.
Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι το γάντι που φοράτε δεν πρέπει να αντικαθιστά άλλες προφυλάξεις που έχετε πάρει. Αυτό περιλαμβάνει την κατάλληλη κοινωνική αποστασιοποίηση, την απομόνωση αι τη μάσκα όταν χρειάζεται.

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο είναι ακριβείς για την ώρα. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση που επικρατεί για τη νόσο COVID-19 εξακολουθεί να εξελίσσεται, είναι πιθανό ορισμένα στοιχεία να έχουν αλλάξει από τη δημοσίευση. Ενθαρρύνουμε επίσης τους αναγνώστες να ενημερώνονται για τις ειδήσεις και τις συστάσεις χρησιμοποιώντας ως πηγές το CDC και τον WHO.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.