Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κοιλιακό λίπος

Πρόσφατα είχα μια συζήτηση-διαφωνία για το κοιλιακό λίπος και κατά πόσο θα πρέπει να το μειώσουμε σε περίπτωση που είναι αυξημένο. Και η απάντηση του συνομιλητή μου ήταν πως δεν γίνεται να έχουμε όλοι κοιλιακούς και να είμαστε όλοι fit.

Μα και φυσικά δεν γίνεται και δεν χρειάζεται να αποκτήσουμε όλοι κοιλιακούς, ούτε θα πρέπει να αποκτήσουμε αναλογίες μοντέλου. Όμως αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως όταν οι διαιτολόγοι μιλάνε για το λίπος στην κοιλιά, δεν εννοούν φυσικά τους κοιλιακούς, ούτε το λίπος που φαίνεται με το μάτι. 

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας μάθουμε τι σημαίνει όταν λέμε ότι πρέπει να χάσουμε λίπος από την κοιλιά. 

Καταρχάς θα ήθελα να επισημάνω πως η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί τις τελευταίες δεκαετίες ως επιδημία. Υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία, τα οποία υποστηρίζουν ότι ο επιπολασμός του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας αυξάνεται σε όλων το κόσμο με επικίνδυνους ρυθμούς. 

Θεωρείται λοιπόν μια από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές παθήσεις του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) το 2016 περισσότεροι από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες ήταν υπέρβαροι από τους οποίους τα 650 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι. Και τα ποσοστά δείχνουν να τριπλασιάστηκαν από το 1975 μέχρι και το 2016.

Όμως στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε το κοιλιακό λίπος. 

Έτσι πιο συγκεκριμένα το κοιλιακό λίπος χωρίζεται σε 3 κατηγορίες:

Στο υποδόριο λίπος: Το λίπος δηλαδή το οποίο βρίσκεται λίγο κάτω από το δέρμα και μπορούμε να το πιάσουμε με το χέρι μας.

Στο σπλαχνικό λίπος: Το λίπος που βρίσκεται ανάμεσα στα ζωτικά όργανα, όπως το συκώτι, το πάγκρεας και το έντερο.

Στο ενδομυϊκό λίπος: Το λίπος που βρίσκεται διάσπαρτο στους μύες  

Το σπλαχνικό λίπος θεωρείται το πιο επικίνδυνο και μάλιστα μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που έχουν βάρος μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα. Άρα όπως καταλαβαίνουμε όταν μιλάμε για το συγκεκριμένο λίπος, δεν αναφερόμαστε στο λίπος που είναι ορατό με το μάτι, ούτε στο ότι θα πρέπει όλοι να έχουν φέτες κοιλιακούς. Μάλιστα το συγκεκριμένο λίπος μετριέται από τους διαιτολόγους με ειδικά όργανα.

Έτσι λοιπόν το υπερβάλλον σπλαχνικό λίπος θεωρείται επικίνδυνο, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα, καθότι όταν τα όργανα που βρίσκονται μέσα στην κοιλιά περιβάλλονται από λίπος, εκκρίνονται ορμόνες οι οποίες δύναται να προκαλέσουν ποικίλες ανεπιθύμητες δράσεις στους διάφορους ιστούς του σώματος.

Έρευνες δείχνουν ότι ένα άτομο με υπερβάλλον σπλαχνικό λίπος είναι πιο πιθανόν να εμφανίσει:

- Στεφανιαία νόσο

- Εγκεφαλικό

- Σακχαρώδη διαβήτη

- Υπέρταση

Από την άλλη μεριά το λίπος που αποθηκεύεται στο υποδόριο, κάτω από δέρμα, φαίνεται να είναι πιο υγιές, διότι τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται σε αριθμό και όχι σε μέγεθος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρότερη παραγωγή κυτκοκινών και λιποκινών.   

Τέλος αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι πως ενώ από ό,τι φαίνεται η παχυσαρκία δεν επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο όλους τους ανθρώπους και δεν έχουν όλοι τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης νόσου. Ωστόσο η χρόνια συσσώρευση λίπους είναι δυνητικά καταστροφική καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι επίδραση μπορεί να έχει στον οργανισμού. Το ευχάριστο όμως είναι ότι το σπλαχνικό λίπος μπορεί να μειωθεί με τις κατάλληλες αλλαγές.

Έτσι λοιπόν αν έχετε προσέξει αύξηση της περιμέτρου της κοιλιάς καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας για να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις, έτσι ώστε να προλάβετε τις αρνητικές συνέπειες. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.