Δίαιτα Hey: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τη δίαιτα που προωθεί τον «σωστό» συνδυασμό τροφίμων

Η διατροφή είναι το σύνολο των θρεπτικών ουσιών που προσλαμβάνει ένα άτομο από τις διάφορες τροφές που καθημερινά καταναλώνει. Οι θρεπτικές αυτές ουσίες είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική αύξηση και συντήρηση του σώματος. 

Η τροφή αποτελεί αγαθό για την εξασφάλιση της ευεξίας και τη διατήρηση της υγείας. Η ανεπάρκεια ενέργειας και θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό ενδέχεται να επιβαρύνουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος.

Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει επάρκεια σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, με στόχο τη βελτιστοποίηση της υγείας, την αποφυγή διατροφικών ελλείψεων και τη μείωση του κινδύνου για χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα. Λέγοντας όμως ισορροπημένη διατροφή δε σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνονται κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα και να αποκλείονται κάποια άλλα. 

Κανένα τρόφιμο δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη καθημερινά, γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία της ύπαρξης ποικιλίας τροφίμων στο καθημερινό διαιτολόγιο. Η ισορροπία στη διατροφή είναι απλώς ένα ζήτημα σωστής κατανομής των γευμάτων και κυρίως των θρεπτικών συστατικών σε κάθε γεύμα. 

Η ποικιλία στις τροφές και το μέτρο στις ποσότητες, συνιστούν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή για κάθε ηλικιακή ομάδα. Η τυπική μεσογειακή δίαιτα, η οποία βασίζεται στην ποικιλία των τροφών και τη σωστή κατανομή των γευμάτων, συνιστά πρότυπο ισορροπημένης διατροφής. 

Οι διατροφικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου μεταβάλλονται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το βαθμό της φυσικής δραστηριότητας, τις συνθήκες διαβίωσης ή την παρουσία κάποιας ασθένειας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνιστάται, ένα απολύτως εξατομικευμένο διαιτολόγιο.

Παρόλα αυτά πολλοί εξακολουθούν να υιοθετούν δίαιτες που κατά καιρούς εμφανίζονται ως «θαυματουργές» και ακολουθούνται από πολλά δημόσια πρόσωπα. Όμως αυτές οι δίαιτες τις περισσότερες φορές δεν ακολουθούν τις διεθνείς συστάσεις σε σχέση με την αναλογία των μακροθρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη. 

Αρκετές μάλιστα βασίζονται στη θεωρία ότι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τρόφιμου ή μιας ομάδας τροφίμων μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν και λίστες απαγορευμένων τροφίμων. 

Μια από αυτές τις δίαιτες είναι και η Δίαιτα Hey.

Πρόκειται για τη δίαιτα που προωθεί τη λογική του «σωστού» συνδυασμού τροφών, ο οποίος σύμφωνα με τους ιδρυτές της βελτιώνει σημαντικά την πέψη και οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω δίαιτα αποκλείει την πρόσληψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών στο ίδιο γεύμα με το επιχείρημα ότι οι τροφές αυτές όταν συνδυάζονται δυσχεραίνουν τη διαδικασία της πέψης, προκαλώντας δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία.

Η δίαιτα των συνδυασμών αποτελεί ένα πρόγραμμα διατροφής που στοχεύει στην προαγωγή της καλής υγείας του ατόμου μέσω του σωστού συνδυασμού τροφών. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν σαφώς καθορισμένα επίπεδα αναμενόμενης απώλειας βάρους, καθώς δεν επικεντρώνει την δράση της σε αυτό.

Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι η όποια απώλεια που επιτυγχάνεται προέρχεται κυρίως από την βελτίωσης της μεταβολικής και πεπτικής λειτουργίας.

Επιπλέον σημαντική συμβολή στη μείωση του βάρους έχει ο περιορισμός της κατανάλωσης συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δίαιτα προτείνει τον περιορισμό κατανάλωσης έτοιμου φαγητού και λευκής ζάχαρης, τροφές υψηλού θερμιδικού περιεχομένου που συχνά αποτελούν ακόμα και καθημερινή διατροφική επιλογή επιβαρύνοντας την ήδη αυξημένη ημερήσια θερμιδική πρόσληψη.

Οι συνδυασμοί τροφών που συνιστώνται για την δίαιτα των Συνδυασμών είναι:

Συνδυασμός πρωτεΐνης και λίπους.

Συνδυασμός αμύλου και λίπους.

Συνδυασμός λίπους και οξέος.

Συνδυασμός σακχάρου και οξέος.

Συνδυασμός αμύλου και αμύλου.

Οι συνδυασμοί τροφών που πρέπει να αποφεύγονται στην δίαιτα των Συνδυασμών είναι:

Συνδυασμός πρωτεΐνης και αμύλου.

Συνδυασμός αμύλου και σακχάρου.

Συνδυασμός αμύλου και οξέος.

Συνδυασμός πρωτεΐνης και οξέος.

Συνδυασμός λίπους και σακχάρου.

Συνδυασμός πρωτεΐνης και σακχάρου.

Ο συνδυασμός των τροφών στον οποίο βασίζεται η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει όλες τις βασικές κατηγορίες των θρεπτικών ουσιών, οι οποίες είναι: οι πρωτεΐνες, τα λίπη, τα σάκχαρα, τα άμυλα και τα οξέα.

Η διατροφή αυτή βασίζεται στο συνδυασμό τροφών που αποδίδουν χαμηλά ποσοστά λίπους ώστε να επάγεται η καύση του υπάρχοντος. Η βασική αρχή στην οποία στηρίζεται είναι ότι όσο περισσότερο βάρος θέλει να χάσει κάποιος, τόσο περισσότερο θα πρέπει να τρώει.

Καθώς βασίζεται στην παραδοχή ότι το σώμα διατηρεί μνήμη του ποσού της τροφής που καταναλώνει καθημερινά και την προσαρμογή της καύσης ή της αποθήκευσης της τροφής, αναλόγως. Αυτό στοχεύει στο να «θεωρήσει» το σώμα πως έχει αρκετή τροφή και να αυξήσει τις καύσεις, διαδικασία που θα οδηγήσει σε μείωση του λίπους.

Αξιολόγηση της δίαιτας

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι συνδυασμοί τροφίμων δεν έχουν νόημα για πολλούς λόγους. Καταρχάς το σώμα κάνει πολύ καλή δουλειά απελευθερώνοντας τα ένζυμα που απαιτούνται για την πέψη ενός γεύματος, ανεξάρτητα από το τι έχετε καταναλώσει. Με απλά λόγια, το σώμα σας παρέχει ό, τι χρειάζεται για να ολοκληρώσει τη δουλειά της διάσπασης της τροφής και της απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών από το γαστρεντερικό σας σωλήνα στην κυκλοφορία του αίματος.

Επίσης πολλοί υποστηρικτές του συνδυασμού τροφίμων ισχυρίζονται ότι η μη τήρηση αυτού του μοτίβου οδηγεί σε αύξηση βάρους. Ωστόσο, εάν το φαγητό δεν έχει αφομοιωθεί σωστά, το αποτέλεσμα είναι η δυσαπορρόφηση, η οποία οδηγεί σε χαλαρά κόπρανα ή διάρροια και απώλεια βάρους και όχι η αύξηση βάρους. 

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι πως οι δίαιτες που βασίζονται στον συνδυασμό τροφίμων δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και δεν συστήνονται στο πλαίσιο ενός υγιούς τρόπου διατροφής. Και, ενώ υπάρχει μόνο μια δημοσιευμένη μελέτη που έχει εξετάσει τον συνδυασμό τροφίμων, οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική διαφορά στην ποσότητα απώλειας βάρους ή αλλαγών στη σύνθεση του σώματος μεταξύ των ατόμων που ακολούθησαν τις οδηγίες συνδυασμού τροφίμων και εκείνων που απλώς έτρωγαν μια ισορροπημένη διατροφή. Δεν υπήρξαν επίσης διαφορές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή ινσουλίνης νηστείας, ή στις συγκεντρώσεις ολικής χοληστερόλης και λίπους στο αίμα.

Αντιθέτως, μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση ενός πλήρους γεύματος που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας ισορροπημένης διατροφής καθώς έτσι επιτυγχάνουμε την πρόσληψη μεγαλύτερου εύρους θρεπτικών συστατικών, μεγαλύτερο κορεσμό και μια ομαλή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Ωστόσο, ορισμένοι συνδυασμοί τροφίμων έχουν νόημα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η απορρόφηση κάποιων θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E, K) επηρεάζονται αρκετά από άλλα συστατικά των τροφίμων και για το λόγο αυτό είναι σκόπιμο να τα συνδυάζουμε σωστά.

Για παράδειγμα, μόνο το 2% έως το 20% του σιδήρου που βρίσκεται στις φυτικές τροφές, που ονομάζεται μη αιμικός σίδηρος, μπαίνει από το πεπτικό σύστημα στο αίμα σας. Όμως, η κατανάλωση μιας πηγής βιταμίνης C αυξάνει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου έως και έξι φορές.

Ένας άλλος έξυπνος συνδυασμός είναι το λίπος με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Έχει αποδειχθεί ότι το λίπος αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών και αντιοξειδωτικών στα φρούτα και τα λαχανικά. Σε μια μελέτη, οι ενήλικες απορρόφησαν σημαντικά περισσότερη β-καροτίνη τόσο από τη σάλτσα ντομάτας όσο και από τα καρότα όταν αυτά τα τρόφιμα συνδυάστηκαν με αβοκάντο, μια υγιή πηγή λίπους.

Επίσης οι πρωτεΐνες που περιέχονται σε φυτικά τρόφιμα όπως τα όσπρια είναι «χαμηλής βιολογικής αξίας» αφού τους λείπουν ένα ή δύο απαραίτητα αμινοξέα. Ο συνδυασμός αυτών των τροφίμων με αμυλούχα τρόφιμα που περιέχουν τα αμινοξέα αυτά μας δίνει τελικά υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες. 

Όμως εκτός από τις περιπτώσεις που ο συνδυασμός τροφίμων μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, μην εστιάζετε σε κανόνες σχετικά με τις τροφές που πρέπει και δεν πρέπει να τρώγονται μαζί. 

Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών είναι να επιλέξετε να καταναλώνετε μια ποικιλία τροφίμων και να συντονίσετε την πείνα, την πληρότητα και τα ενεργειακά στοιχεία για να αποφασίσετε πότε και πόσο θα φάτε.

Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι στατιστικές αναφέρουν ότι περίπου το 60% των ατόμων που ακολούθησαν μια ανορθόδοξη δίαιτα κατέληξαν να έχουν περισσότερα κιλά από αυτά που ξεκίνησαν, λίγες μόνο εβδομάδες μετά το τέλος της δίαιτας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.