Πόσο ασφαλές είναι το κρέας που έχει μείνει εκτός ψυγείου για πάνω από 2 ώρες;

unsplash

Έχετε ξυπνήσει ποτέ για να διαπιστώσετε ότι τα μακαρόνια με κιμά ή τα μπιφτέκια που φτιάξατε το προηγούμενο βράδυ έχουν ξεχαστεί στον πάγκο της κουζίνας; Είναι μια απογοητευτική ανακάλυψη. Ειδικά αν ανατριχιάζετε στη σκέψη της σπατάλης του φαγητού ή έχετε μείνει χωρίς μεσημεριανό γεύμα.

Αλλά προτού πάρετε κάποια απόφαση, ας δούμε αν η κατανάλωση κρέατος που αφήνεται έξω κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ασφαλής επιλογή.

Σύμφωνα με μελέτες  οι τροφιμογενείς ασθένειες ή οι δηλητηριάσεις εξακολουθούν να είναι αρκετά συχνές και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, καθώς συνήθως εκδηλώνονται με τη μορφή ναυτίας, διάρροιας και εμέτου.

Κάθε χρόνο, συμβαίνουν περίπου 128.000 νοσηλεία και 3.000 θάνατοι λόγω τροφιμογενών συνθηκών. 

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να προστατευτείτε από μολυσμένα τρόφιμα είναι να γνωρίζετε τις ημερομηνίες λήξης και να τα αποθηκεύετε σωστά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το κρέας. Το μαγείρεμα του κρέατος στη σωστή θερμοκρασία και η αποθήκευσή του στο ψυγείο μέσα σε λίγες ώρες από το μαγείρεμα συμβάλλουν στην πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο εύκολα τα υπολείμματα φαγητού μπορούν να ξεχαστούν στο αυτοκίνητο ή να μείνουν έξω στον πάγκο της κουζίνας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν συμβεί αυτό, μην χρησιμοποιήσετε την όσφρηση για να δείτε αν μπορείτε ή όχι να τα καταναλώσετε.

Σύμφωνα με το USDA , ακόμα κι αν το κρέας εξακολουθεί να μυρίζει και να φαίνεται φρέσκο, μπορεί να έχει αλλοιωθεί. Στην πραγματικότητα, το κρέας που έχει μείνει έξω σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες, θεωρείται επικίνδυνο και πρέπει να απορριφθεί, καθώς τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα.

Επίσης αν πιστεύετε ότι αν το ξαναζεστάνετε θα εξαλειφθούν τα επιβλαβή βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί, είναι λαθος και καλύτερα να μην το δοκιμάσετε καν.

Εξάλλου σύμφωνα με μελέτες, τα επιβλαβή βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος, είναι πιθανό να αναπτύξουν μια ανθεκτική στη θερμότητα τοξίνη, με αποτέλεσμα η αναθέρμανση του ξεχασμένου κρέατος να μην μπορεί να τα καταστρέψει.

Ενώ λοιπόν τα σπαγγέτι Bolognese που περίσσεψαν θα ήταν ένα νόστιμο μεσημεριανό γεύμα, αν δεν συντηρήθηκαν στο ψυγείο, σας προτρέπουμε να μην τα καταναλώσετε, γιατί μια τροφική δηλητηρίαση είναι πολύ πιθανή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.