Πρέπει να χρησιμοποιούμε το φαγητό ως ανταμοιβή στα παιδιά;

pexels

Ποιος γονιός δεν θέλει καλή συμπεριφορά από τα παιδιά του; Το θέμα όμως είναι πώς θα την πετύχουμε με τον σωστό, για εκείνα, τρόπο.

Πολλές είναι φορές που οι ενήλικες επιβραβεύουν τα παιδιά τους με φαγητό, και κυρίως με γλυκά και άλλες επεξεργασμένες τροφές, επειδή έχουν καλύτερη γεύση. Όμως αυτοί οι τύποι τροφών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι και δεν χρειάζονται απαραίτητα να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Τι συμβαίνει λοιπόν εάν επιβραβεύουμε τα παιδιά μας συνέχεια με φαγητό;

Καταρχάς όταν το φαγητό δίνεται σαν επιβράβευση, είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να δημιουργήσουν ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές, όπως να τρώνε όταν δεν πεινάνε, να μην καταλαβαίνουν τα σήματα κορεσμού και πείνας και να στρέφονται στο φαγητό κάθε φορά που έχουν μια καλή συμπεριφορά. 

Επίσης το παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Και όπως ήδη γνωρίζουμε η συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας έχει παγκοσμίως αυξηθεί, καθιστώντας ολοένα μεγαλύτερο το πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Είναι λοιπόν σημαντικό για το παιδί να αναπτύξει μία υγιή σχέση με το φαγητό σε πρώιμη ακόμα ηλικία, έτσι ώστε να μην το βλέπει ως επιβράβευση

Γι αυτό αν θέλετε να το επιβραβεύσετε  επειδή είχε μια καλη συμπεριφορά μπορείτε να το κάνετε με "βραβεία" που δεν συμπεριλαμβάνουν γλυκά ή γενικά τρόφιμα, όπως:

  • Να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί του

  • Να το πάτε στο αγαπημένο του πάρκο

  • Να καλέσετε τους φίλους του στο σπίτι

  • Να του αγοράσετε το αγαπημένο του βιβλίο

Μια επίσης καλή ιδέα είναι να δημιουργήσετε ένα διάγραμμα αστεριών. Για παράδειγμα να εξηγήσετε στο παιδί σας πως όταν θα έχει συμπληρώσει το Χ νούμερο αστεριών θα λάβει και μια ανταμοιβή, που δεν θα βασίζεται στο φαγητό. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να μάθει να περιμένει αλλά και να δεσμεύεται. 

Τέλος είναι σημαντικό να ασκούμε αυτό που κηρύττουμε. Αν για παράδειγμα τα παιδιά μας, μας δουν να ανταμείβουμε τους εαυτούς μας με φαγητό, θα έρθουμε σε αντίθεση με το μάθημα που προσπαθούμε να τους διδάξουμε. Γι αυτό την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να ανταμείψετε τον εαυτό σας με μια σοκολάτα το βράδυ μετά από μια κουραστική μέρα, προσπαθήστε να την ανταλλάξετε με το να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο, να τηλεφωνήσετε στον φίλο σας ή να βγείτε έξω για μια βόλτα.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.