Ποιοι τύποι καρκίνου συνδέονται με το υπερβολικό βάρος

pexels

Μπορεί να θεωρείτε ότι το επιπλέον βάρος αποτελεί κίνδυνο για την καρδιά σας, τα επίπεδα ενέργειάς σας ή ακόμα και για τις αρθρώσεις σας, αλλά μπορεί να μην γνωρίζετε πολλά για το ρόλο που παίζει το σωματικό βάρος σε έναν λιγότερο προφανή κίνδυνο: τον καρκίνο.

Τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και του καρκίνου έχει πραγματικά αρχίσει να γίνεται όλο και πιο στενή. Πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις, έδειξαν ότι η διατήρηση του σωματικού βάρους είναι σημαντική όχι μόνο για την καρδιαγγειακή υγεία.

Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο περίπου 28.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου στους άνδρες και 72.000 στις γυναίκες οφείλονται στην παχυσαρκία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI). Παγκοσμίως, περισσότερες από 544.000 διαγνώσεις καρκίνου -3,9% - οφείλονται στο υπερβολικό βάρος, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Στην πραγματικότητα, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφορετικών τύπων καρκίνου, όπως προσδιορίστηκε σε μια ανασκόπηση του 2016 από μια ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο. Οι καρκίνοι που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία αντιπροσωπεύουν πλέον το 40% όλων των καρκίνων στις ΗΠΑ.

Η σχέση μεταξύ σωματικού βάρους και κινδύνου του καρκίνου δεν είναι τόσο απλή όσο τη συμβουλή «χάστε βάρος για να αποφύγετε τον καρκίνο», ούτε όλοι όσοι έχουν μερικά παραπάνω κιλά καταλήγουν σε διάγνωση καρκίνου. Οι περισσότερες έρευνες που συνδέουν τον καρκίνο με το σωματικό βάρος δεν ακολουθούν άτομα που χάνουν κιλά, αλλά άτομα που δεν έχασαν ποτέ βάρος, επομένως είναι δύσκολο για τους ερευνητές να προσδιορίσουν τι ακριβώς θα συνέβαινε στον κίνδυνο καρκίνου εάν χάνατε βάρος. Έτσι λοιπόν η καλύτερη συμβουλή είναι καταρχάς να αποφύγετε την περαιτέρω αύξηση βάρους.

Εδώ είναι μερικοί τύποι καρκίνου που έχουν συνδεθεί με το επιπλέον βάρος μέχρι στιγμής

Καρκίνος του μαστού

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά μόνο μετά την εμμηνόπαυση. Επίσης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και για τους άνδρες. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είναι παχύσαρκες έχουν περίπου 20% έως 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, σε σχέση με τις γυναίκες με υγιές βάρος, σύμφωνα με το NCI.

Ο λιπώδης ιστός μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Και η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από το υπερβολικό βάρος, μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επειδή το στήθος αποτελείται κυρίως από λιπώδη ιστό, είναι πιθανό ότι αυτός ο τύπος «δυσλειτουργίας του λιπώδους ιστού» να εμπλέκεται στη σχέση μεταξύ του κινδύνου καρκίνου του μαστού και του βάρους.

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Οι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες έχουν περίπου 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σχέση με άτομα με υγιέστερο βάρος, σύμφωνα με το NCI. 

Μελέτες έχουν συνδέσει την αντίσταση στην ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη- αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου στο αίμα- με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Και τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα είναι πιο πιθανό να είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη. Επιπλέον ο λιπώδης ιστός απελευθερώνει ορμόνες που ονομάζονται αδιποκίνες που προάγουν την κυτταρική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.

Το κόλον περιβάλλεται επίσης από λιπώδη ιστό και εάν υπάρχει χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή από τον λιπώδη ιστό, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Καρκίνος του ενδομητρίου

Το ενδομήτριο είναι η επένδυση της μήτρας και τα κύτταρα εκεί μπορεί να γίνουν κακοήθη, οδηγώντας σε καρκίνο του ενδομητρίου. Η ασθένεια είναι δύο έως τέσσερις φορές πιο πιθανή μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών από ό,τι στις γυναίκες με υγιές βάρος, σύμφωνα με το NCI. Αυτός ο τύπος καρκίνου μπορεί επίσης να τροφοδοτείται από τα οιστρογόνα, τα οποία παράγονται σε περίσσεια από τον λιπώδη ιστό.

 

Καρκίνος του οισοφάγου

Το επιπλέον βάρους δημιουργεί μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξετε έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου στον οισοφάγο ή το λαιμό που ονομάζεται οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα, το οποίο ξεκινά από τα κύτταρα του λαιμού που παράγουν βλέννα και άλλα υγρά.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση  (ΓΟΠΝ), όταν το οξύ του στομάχου μετακινείται στο κάτω μέρος του οισοφάγου, είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για αυτόν τον τύπο καρκίνου και η ΓΟΠΝ είναι πιο συχνή σε παχύσαρκα άτομα. Νεότερη έρευνα υποδηλώνει ότι για άλλη μια φορά, η χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή που προκαλείται από τον λιπώδη ιστό σε όλο το σώμα μπορεί επίσης να συμβάλει στον καρκίνο του οισοφάγου. Οι γνώσεις για την παχυσαρκία και τον καρκίνο του οισοφάγου βρίσκονται ακόμα υπό εξέλιξη.

Καρκίνος της χοληδόχου κύστης

Υπάρχει περίπου 20% αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου της χοληδόχου κύστης εάν είστε υπέρβαροι και 60% αύξηση εάν είστε παχύσαρκοι, σύμφωνα με το NCI. Υπενθύμιση: Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο κοντά στο συκώτι που απελευθερώνει τη χολή, η οποία βοηθά στην πέψη, ιδιαίτερα τα λίπη.

Το ιστορικό χολόλιθων, είναι στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο της χοληδόχου κύστης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2006, και οι πέτρες στη χολή με τη σειρά τους είναι πιο συχνές μεταξύ των παχύσαρκων ατόμων.

Καρκίνος νεφρών

Ο κίνδυνος καρκίνου των νεφρών, είναι σχεδόν διπλάσιος σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί επίσης να συμβάλει στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των νεφρών και αυτή η προδιαβητική κατάσταση είναι πιο συχνή σε άτομα που φέρουν επιπλέον κιλά. Η συνεχιζόμενη έρευνα  στοχεύει να υποστηρίξει καλύτερα τη σχέση μεταξύ βάρους και καρκίνου των νεφρών.

Μηνιγγίωμα

Αυτός ο τύπος όγκου του εγκεφάλου ξεκινά από τις μήνιγγες, τις μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, και συνήθως αναπτύσσεται αργά. Ο κίνδυνος για μηνιγγίωμα είναι περίπου 20% υψηλότερος στα υπέρβαρα άτομα και 50% υψηλότερος στα παχύσαρκα άτομα, αλλά δεν υπάρχει πραγματικά καμία καλή εξήγηση για τη σχέση μεταξύ βάρους και αυτού του τύπου καρκίνου του νευρικού συστήματος. Πρέπει να γίνει πολλή έρευνα ακόμα.

Καρκίνος ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι επίσης ελαφρώς πιο συχνός στις παχύσαρκες γυναίκες. Όπως ο καρκίνος του μαστού και του ενδομητρίου, ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί επίσης να τροφοδοτείται από τα οιστρογόνα που παράγονται στον περίσσιο λιπώδη ιστό ή από μεταβολική δυσλειτουργία όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Καρκίνος στο πάγκρεας

Τα παχύσαρκα άτομα έχουν 20% έως 50% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με μια επισκόπηση του 2012. Το πάγκρεας παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταβολική υγεία, καθώς εκεί παράγεται η ινσουλίνη και τα προβλήματα ινσουλίνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον, το πάγκρεας περιβάλλεται από λίπος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να πυροδοτήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος.

Καρκίνος στομάχου

Τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στομάχου. Δεν υπάρχουν ακόμη πολλά επιστημονικά στοιχεία που να εξηγούν αυτή τη σύνδεση, αλλά είναι πιθανό ότι οι διαταραχές στο μικροβίωμα ή η ισορροπία υγιών και επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο, να παίζουν κάποιο ρόλο. Η χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή που προκαλείται από τον υπερβολικό λιπώδη ιστό μπορεί επίσης να εμπλέκεται.

Καρκίνος θυροειδούς

Μια αύξηση πέντε βαθμών του ΔΜΣ οδηγεί σε περίπου 10% αύξηση του κινδύνου καρκίνου του θυρεοειδούς, του αδένα σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό σας που βοηθά στον έλεγχο του μεταβολισμού σα. Ο αδένας παράγει ορμόνες, αλλά σε αντίθεση με τον καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών, ο καρκίνος του θυρεοειδούς πιθανότατα δεν αναπτύσσεται λόγω των οιστρογόνων που παράγονται από τον λιπώδη ιστό. Σχεδόν 57.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του θυρεοειδούς στις ΗΠΑ ετησίως και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί γιατί το σωματικό βάρος παίζει ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.