Οι 2 πιο εύκολοι τρόποι για να μειώσετε τις τοξίνες στο περιβάλλον σας

pexels

Οι τοξίνες βρίσκονται σε πολλά περισσότερα μέρη από όσα νομίζουμε

Οι τοξίνες επηρεάζουν όλους μας και μπορεί να είναι επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το σώμα μας μπορεί να λάβει τοξίνες από τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και κάνουμε μπάνιο, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και πολλά άλλα.

Πώς να μειώσετε τις τοξίνες του περιβάλλοντος

Απλώς για να σας δώσω μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με το τι μιλάμε εδώ - οι τοξίνες περιλαμβάνουν βαρέα μέταλλα (όπως μόλυβδος, αρσενικό, υδράργυρος), μυκοτοξίνες (δηλητήρια που απελευθερώνονται από τύπους μούχλας) και όλες τις βιομηχανικές χημικές ουσίες (που χρησιμοποιούνται σχεδόν σε κάθε βιομηχανική κατασκευή αντικείμενο…υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες).

Διάβασα για μια αξιοσημείωτη μελέτη από την Environmental Working Group (2003) όπου δοκίμασαν την επιβάρυνση του σώματος από τους μέσους Αμερικανούς. Το μειονέκτημα της μελέτης ήταν το μέγεθος του δείγματος. Εννέα άτομα. Όχι πολλά σε καμία περίπτωση, αλλά προφανώς κοστίζει μια περιουσία για να γίνει αυτό το είδος δοκιμών, εξ ου και το περιορισμένο μέγεθος δείγματος.

Εννέα άνθρωποι που ζούσαν σε διάφορα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών εξετάστηκαν για 210 διαφορετικές ουσίες. Στο σώμα κάθε ατόμου υπήρχαν κατά μέσο όρο 91 βιομηχανικές χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα ή άλλες σημαντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των PCB, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε εντομοκτόνα, διοξίνες, υδράργυρο, βενζόλιο και κάδμιο.

Πολλά από αυτά που βρίσκονται στο σώμα είναι γνωστό ότι καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης εάν εργάζεστε σε χώρο που περιλαμβάνει χημικά ή η περιοχή στην οποία ζείτε είναι μολυσμένη, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο.

Από τότε έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερες μελέτες, όπως το 2004 από το CDC και βρήκαν παρόμοια στοιχεία. Υπάρχουν σχεδόν εκατό χιλιάδες χημικές ουσίες εκεί έξω στο περιβάλλον μας, όπου οι περισσότερες είναι τοξικές και βρίσκουν τρόπους εισόδου στο σώμα μας.

Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε σήμερα για να μειώσετε το τοξικό σας φορτίο. Επειδή οι τοξίνες που μπορούν να μολύνουν τον αέρα, το νερό, το έδαφος, πολλές από αυτές καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν κάνοντας αυτά τα δύο πράγματα:

Να καταναλώνετε τροφή υψηλής ποιότητας

Αγοράστε βιολογικά όταν μπορείτε και ψάξτε για κρέατα που εκτρέφονται σε βοσκότοπους. Μαγειρέψτε και αποθηκεύστε το φαγητό σας με μη τοξικούς τρόπους. Υποστηρίξτε τις τοπικές αγορές αγροτών που πωλούν συνήθως τοπικά τρόφιμα.

Είναι δύσκολο να αγοράζεις όλα τα προϊόντα βιολογικά, γι' αυτό σε ό,τι αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, ελέγξτε το Environmental Working Group 

και δείτε τους καταλόγους τους που απαριθμούν ποια φρούτα και λαχανικά είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί με φυτοφάρμακα και αυτά που τείνουν να είναι ασφαλέστερες επιλογές. Να θυμάστε όμως ότι η λίστα αλλάζει.

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα φυτοφάρμακα έχουν υψηλότερα ποσοστά αυτοάνοσων νοσημάτων. Δυστυχώς, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών δεν απαλλάσσει τα φρούτα και τα λαχανικά από όλα τα φυτοφάρμακα καθώς καλλιεργούνται σε αυτά.

Εάν είστε κρεατοφάγος, τα βιολογικά κρέατα που εκτρέφονται στα βοσκοτόπια θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας, καθώς τα ζώα βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, επομένως έχουν υψηλότερη ποσότητα τοξινών και βαρέων μετάλλων.

Μειώστε τα πλαστικά

Όλα έρχονται τυλιγμένα σε πλαστικά αυτές τις μέρες και αυτό επηρεάζει το τοξικό μας φορτίο. Από ό,τι έχω διαβάσει τα πλαστικά χωρίς BPA εξακολουθούν να ανησυχούν, αφού έχουν δοκιμαστεί πολλές μορφές πλαστικών προϊόντων - όπως φελιζόλ, πλαστική μεμβράνη, πλαστικά δοχεία, σύριγγες και άλλα, και έχει βρεθεί ότι το 72% από αυτά απελευθέρωσε σημαντική ποσότητα τοξινών.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε όσο περισσότερο γυαλί και ανοξείδωτο χάλυβα μπορείτε. Αποφύγετε τα πλαστικά μπουκάλια νερού, τα μπουκάλια χυμού, τα μπουκάλια σόδας κ.λπ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.