Πώς να μαγειρέψετε τα ζυμαρικά με σβηστό το μάτι της κουζίνας

pexels

Έχουμε συνηθίσει να μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά με βραστό νερό. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και μετά τα αφήνουμε να βράσουν. Τι θα γινόταν όμως αν σας λέγαμε ότι υπάρχει ένας πολύ πιο οικονομικός τρόπος να μαγειρέψετε τα ζυμαρικά κλείνοντας το μάτι της κουζίνας;

Υπάρχει μια τεχνική που ονομάζεται παθητικό μαγείρεμα, με την οποία μπορείτε να μαγειρέψετε τα ζυμαρικά με σβηστό το μάτι της κουζίνας.

Μαγείρεμα χωρίς φλόγα, μια αρχαία τεχνική

Ήδη από το 1700, ένας από τους ιδρυτές της θερμοδυναμικής, ο Benjamin Thompson, συνειδητοποίησε ότι το φαγητό μαγειρεύτηκε όχι επειδή έβραζε το νερό, αλλά επειδή ήταν καυτό και παρέμενε ζεστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό είναι στην πραγματικότητα το παθητικό μαγείρεμα, το οποίο σου επιτρέπει να μαγειρεύεις ζυμαρικά με κλειστή φωτιά. Με αυτή την αρχαία τεχνική , στην πραγματικότητα, δεν είναι απαραίτητο το νερό να βράζει, αλλά να παραμένει ζεστό.

Πώς να κάνετε παθητικό μαγείρεμα

Τα ζυμαρικά που χρησιμοποιούμε, στην πραγματικότητα, είναι ξηρά ζυμαρικά. Όταν τα μαγειρεύουμε, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να τα ενυδατώνουμε ξανά. Και, για να γίνει αυτό, αρκεί το ζεστό νερό που χρησιμοποιούμε να είναι σε θερμοκρασία μεταξύ 70-75 °C.

Πώς να το κάνετε; Απλώς βάλτε το νερό να βράσει, στη συνέχεια ρίξτε τα ζυμαρικά, περιμένετε μερικά λεπτά και μετά σβήστε το μάτι της κουζίνας. Στη συνέχεια καλύψτε την κατσαρόλα με το καπάκι και ακολουθήστε τους χρόνους μαγειρέματος που αναγράφονται στη συσκευασία.

Μερικές επιπλέον συμβουλές

Για να χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική μαγειρέματος, υπάρχουν κάποια σχήματα ζυμαρικών που λειτουργούν καλύτερα από άλλα. Αυτα είναι τα κούφια ζυμαρικά, που επιτρέπουν στο νερό να μπαινοβγαίνει. Για παράδειγμα, τα ριγκατόνι και οι πέννες είναι τα πιο κατάλληλα. Ενώ τα σπαγγέτι και τα λιγκουίνι δεν είναι τα ιδανικά.

Είναι επίσης σημαντικό το επιλεγμένο ζυμαρικό να μην χρειάζεται πολύ μεγάλους χρόνους μαγειρέματος, γιατί το νερό δεν μπορεί να μείνει ζεστό για αρκετή ώρα. Καλό είναι λοιπόν να επιλέξετε ένα ζυμαρικό που δεν ξεπερνά τα 12 λεπτά μαγειρέματος.

Τα πλεονεκτήματα αυτή της τεχνικής

Το μαγείρεμα ζυμαρικών με κλειστή φωτιά μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά είναι μια τεχνική που λειτουργεί και εξοικονομεί ενέργεια.

Το να μαγειρεύετε τα ζυμαρικά με σβηστή φωτιά σας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτα από όλα σε οικονομικό επίπεδο, γιατί εξοικονομείτε φυσικό αέριο ή ρεύμα.

Επίσης, το να μην εξαρτάστε από το μάτι της κουζίνας, σας επιτρέπει να μετακινήσετε την κατσαρόλα όπου θέλετε και να χρησιμοποιήσετε το μάτι για κάποια άλλη προετοιμασία. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το μαγείρεμα των ζυμαρικών με αυτόν τον τρόπο διαχέει λιγότερο άμυλο και γλουτένη στο νερό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.