Σπιτικά νιόκι με σάλτσα καρυδιών και μορταδέλα

https://www.soniaperonaci.it

Αυτά τα σπιτικά νιόκι θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

Φτιάξτε τα πιο νόστιμα ιταλικά ζυμαρικά με πατάτα και σερβίρετε με κρεμώδη σάλτσα καρυδιών, μορταδέλα και γκοργκονζτόλα.

Υλικά 

Υλικά για τα νιόκι

1 κιλό πατάτες

250-300 γρ αλεύρι

1 αυγό

Αλάτι για γεύση

Για τη σάλτσα από καρύδια

100 γρ. τριμμένο καρύδι

50 ml φρέσκια κρέμα γάλακτος

1 σκελίδα σκόρδο

75 ml φρέσκο πλήρες γάλα

20 γρ. ψωμί θρυμματισμένο

20 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Για να προσθέσετε από πάνω

200 γρ. μορταδέλα

100 γρ γκοργκοντζόλα

Εκτέλεση 

Για τα νιόκι: Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις μαγειρεύουμε ολόκληρες με όλη τη φλούδα, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Θα χρειαστούν 40 λεπτά για να βράσουν, ενώ σε χύτρα ταχύτητας περίπου 20 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμες (μπορείτε να το ελέγξετε τρυπώντας τες με τα δόντια ενός πιρουνιού που θα πρέπει να βυθιστεί στην πατάτα χωρίς προβλήματα), τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας. Αφαιρούμε τη φλούδα από τις πατάτες και τις πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε πουρέ. Προσθέτουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τον πουρέ, το αυγό και πλάθουμε με τα χέρια μας. Δεν χρειάζεται να δουλέψουμε τη ζύμη για πολλή ώρα ούτε να προσθέσουμε αλεύρι αν είναι μαλακή.

Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη μικρές μερίδες πάχους 3 εκ. και πλάτους 2-3 εκ. Περνάμε τα κομμάτια στα δόντια ενός πιρουνιού, πιέζοντας λίγο με τον αντίχειρα ώστε να δημιουργηθεί ένα αυλάκι στη μία πλευρά και η χαρακτηριστική κοιλότητα από την άλλη. Και όταν τελειώσουμε αφήνουμε τα νιόκι στην άκρη.

Για τη σάλτσα από καρύδια: 

Θρυμματίζουμε τα ψίχουλα του ψωμιού και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Στη συνέχεια τα καλύπτουμε με γάλα και αφήνουμε τα ψίχουλα να μουλιάσουν και να μαλακώσουν.

Εν τω μεταξύ, βάζουμε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό στο μάτι της κουζίνας και όταν πάρει μια βράση παίρνουμε τα καρύδια και τα βυθίζουμε στο νερό για 5 λεπτά. Μετά τον χρόνο που υποδεικνύεται, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Μεταφέρουμε τα αμύγδαλα στο πολυμίξερ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: κρέμα γάλακτος, σκόρδο, τριμμένο τυρί, ψωμί, λάδι και αλάτι. Χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα σύμφωνα με τα γούστα μας.

Ύστερα  ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τη μορταδέλα κομμένη σε κύβους και μετά σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη σάλτσα καρυδιού. Εν τω μεταξύ, βάζουμε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Όταν πάρει βράση προσθέτουμε τα νιόκι και μόλις βγουν στην επιφάνεια τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με τη μορταδέλα και τη σάλτσα καρυδιού. Προσθέστε την κομμένη με το χέρι γκοργκοντζόλα και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά και απολαμβάνουμε.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.