Έδεσσα: Ταξίδι στην πόλη του νερού

Λίγες πόλεις της Ελλάδας έχουν την πλούσια φυσική ομορφιά της Έδεσσας. Οι περίφημοι καταρράκτες και τα πολυάριθμα κανάλια που την διασχίζουν, καθώς και άλλα «υδάτινα μυστικά» τής έχουν δώσει -καθόλου άδικα- το όνομα "Η πόλη του νερού". Εκτός από άφθονα νερά, η Έδεσσα έχει επίσης πλούσια βλάστηση, αλλά και μεγάλη ιστορική κληρονομιά, και είναι ιδανική για αποδράσεις από την καθημερινότητα και το άγχος.

 

Η Έδεσσα δεν θα μπορούσε να λέγεται πόλη των νερών χωρίς τους καταρράκτες της, οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι στην Ελλάδα. Σχηματίζονται από τον ποταμό Εδεσσαίο ή Βόδα, και βρίσκονται μέσα σε ένα γεωπάρκο σμιλεμένο από το νερό, που λέγεται ‘φρύδι της πόλης’. Θαυμάστε τον μεγάλο Καταρράκτη «Κάρανο», ο οποίος φωτίζεται το βράδυ, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Μπορείτε να περπατήσετε στα διάφορα επίπεδα του πάρκου και να φτάσετε πίσω από τον καταρράκτη. Στο προτελευταίο επίπεδο του πάρκου υπάρχει κι ένα μικρό σπηλαίο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Από το πάρκο καταρρακτών, ο πλακόστρωτος το Υπαίθριο Μουσείο Νερού, το μοναδικό στην Ελλάδα. Εδώ θα μάθετε όλη την υδροκίνητη ιστορία της Έδεσσας: Αλευρόμυλος Σαλαμπάση, Σησαμοτριβείο Περτσεμλή, Νερόμυλος Γιαννάκη, Κανναβουργείο. Η δύναμη του νερού κινούσε τους μύλους, -κάνοντας το Μουσείο γνωστό ως περιοχή των Μύλων-, τα εργαστήρια και τα εργοστάσια που λειτουργούσαν τον 19ο αιώνα.

Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν πολλοί πεζόδρομοι στους οποίους μπορείτε να πιείτε καφέ ή να κάνετε βόλτα, ενώ θαυμάζετε το πράσινο και τα νερά των καταρρακτών. Στα αξιοθέατα του κέντρου συγκαταλέγεται το Γενί Τζαμί, το μοναδικό τζαμί που διατηρείται χωρίς αλλοιώσεις, αλλά και το ρολόι, το οποίο αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Η κατασκευή και των δύο χρονολογείται στις αρχές του 20ού αιώνα.

  Ένα από τα ομορφότερα τμήματα της πόλης, είναι η συνοικία Βαρόσι, που προστατεύεται από το 1983 με ειδικό νόμο. Εδώ βρίσκονται τα ωραιότερα παλιά σπίτια της Έδεσσας, κτισμένα πάνω στον βράχο με την ιδιαίτερη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Τα σπίτια αυτά, όπως και οι παλιές βυζαντινές εκκλησίες που θα συναντήσετε, είναι ό,τι απέμεινε από την παλιά Έδεσσα μετά την πυρπόλησή της.

Στην έξοδο της πόλης προς Φλώρινα, ακριβώς απέναντι από το δημαρχείο, βρίσκεται η παλιά βυζαντινή γέφυρα, Κιουπρί. Συνολικά, λένε ότι η ‘Έδεσσα έχει 71 μεγάλες και μικρές γέφυρες. Μπορείτε να δοκιμάσετε να τις μετρήσετε κάνοντας βόλτα ανάμεσα στα πάρκα και το πράσινο.

Τέλος, ο υγροβιότοπος Άγρας – Bρυττών – Nησίου, 7 χιλιόμετρα από την Έδεσσα, στο δρόμο για Άγιο Aθανάσιο, είναι μία περιοχή απέραντου φυσικού κάλλους, με εξαιρετικό ενδιαφέρον για περιήγηση και εξερεύνηση.

Δείτε ακόμη: Η επίσκεψη στην πιο διάσημη πόλη-φάντασμα