Αρχαία Ολυμπία: Ταξίδι στη γη των Ολυμπιακών Αγώνων

Η Αρχαία Ολυμπία, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι από τους πλέον γνωστούς προορισμούς στην Ελλάδα. Σε αυτή τη γωνιά της Πελοποννήσου θα αισθανθείτε την αίγλη του αρχαίου πολιτισμού που ακόμα και τώρα μαγεύει τον σύγχρονο κόσμο. Είναι ένας αναμενόμενα τουριστικός προορισμός, που όμως καταφέρνει να ενθουσιάσει τους επισκέπτες του, Έλληνες και ξένους.

Ο Αρχαιολογικός χώρος

Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο μοιάζει με πέρασμα στον χωροχρόνο, καθώς είναι το μέρος στο οποίο γεννήθηκαν οι σπουδαιότεροι αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, οι Ολυμπιακοί. Πραγματοποιούνταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Δία, του οποίου το Ιερό βρίσκεται στον αρχιολογικό χώρο, και ήταν ένας θεσμός με πανελλήνια ακτινοβολία και λάμψη. Ναοί, αφιερώματα και κτίρια διαφορετικών περιόδων σώζονται σήμερα, και μας φέρνουν στο μυαλό πολλές στιγμές της Ολυμπιακής Ιστορίας. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει ο ναός της Ήρας, το εργαστήριο του Φειδία, και φυσικά, το Στάδιο, όπου τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Τα μουσεία

Σε μια τόσο ιστορική και σημαντική περιοχή, είναι λογικό να υπάρχουν μερικά αξιοσημείωτα μουσεία. Το σημαντικότερο από όλα είναι το Αρχαιολογικό μουσείο Ολυμπίας, το οποίο αποτελεί υποχρέωση για κάθε ταξιδιώτη ώντας ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά μουσεία. Στα εκθέματά του συγκαταλέγονται η γλυπτή διακόσμηση του ναού του Διός, που ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, η Νίκη του Παιωνίου και ο περίφημος Ερμής του Πραξιτέλη. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας και το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ολυμπία

Αφήνοντας πίσω την αρχαία Ολυμπία, οι επιλογές είναι άπειρες. Κατ’ αρχάς, θα περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια του ομώνυμου χωριού και να φάτε σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνάκια. 

Μια ακόμα επιλογή είναι να κάνετε βόλτα στην ορεινή Ανδρίτσαινα και να επισκεφθείτε τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις Βασσές.

Αξίζει να κάνετε πεζοπορία στο Μονοπάτι του Κεφαλόβρυσου, που ξεκινά από το παραδοσιακό γεφύρι της Κάμενας και καταλήγει στο Παλιό Αμπάρι, ακολουθώντας τον παραπόταμο του Αλφειού μέσα από ένα πανέμορφο δάσος. Οι πηγές του Αμπαριού στο τέλος του και η Βυζαντινή Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης προσφέρουν το απαραίτητο sightseeing της διαδρομής.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον μοναδικό ελληνικό ποταμό «θηλυκού γένους», τη Νέδα και τους καταρράκτες της. Περπατήστε κατά μήκος της όχθης, κάτω από τη σκιά της πυκνής βλάστησης.

Αναλόγως με την εποχή που θα επισκεφθείτε την περιοχή, θα έχετε επίσης τη δυνατότητα να απολαύσετε διάφορα φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας και το Alfios eco-festival.

Δείτε ακόμη: Τα κρυφά διαμάντια της Ελλάδας