ΓΑΜΟΣ

The Wedding Plan: Ο απόλυτος οδηγός οργάνωσης του γάμου βήμα-βήμα


Ερασμία Αρβανιτά

3 Απριλίου 2024

The Wedding Plan: Ο απόλυτος οδηγός οργάνωσης του γάμου βήμα-βήμα
Freepik
Σου παρουσιάζουμε ένα δομημένο χρονοδιάγραμμα για όσα χρειάζεται να προγραμματίσεις για τον γάμο

Έχεις πει το πολυπόθητο «ναι», έχεις φορέσει το δαχτυλίδι και ήδη σκέφτεσαι την κάθε μικρή λεπτομέρεια για την ημέρα του γάμου. Ο χρόνος «τρέχει» - και πραγματικά, δεν θα συνειδητοποιήσεις πότε πέρασαν κιόλας οι μήνες, οι εβδομάδες και οι μέρες μέχρι αυτήν την ξεχωριστή μέρα.

Για να μην αγχωθείς τελευταία στιγμή, αλλά και για να διασκεδάσεις όσο το δυνατόν περισσότερο τη διαδικασία, σου παρουσιάζουμε ένα δομημένο χρονοδιάγραμμα για όσα χρειάζεται να προγραμματίσεις, από 12 μήνες έως και μία εβδομάδα πριν τον γάμο.

12-10 μήνες πριν

  • Ημερομηνία

Η επιλογή της εποχής και της ημερομηνίας για το γάμο είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις. Εξίσου σημαντικό, είναι να καθορίσεις ένα back-up πλάνο, για κάθε ενδεχόμενο.

  • Budget

Μετά την ημερομηνία, χρειάζεται να καθορίσεις έναν προϋπολογισμό. Φυσικά, δεν μπορείς από την αρχή να εκτιμήσεις ακριβώς τα έξοδα του γάμου, αλλά το να βάλεις προτεραιότητες είναι ένα καλό βήμα. Επίσης, θα σε βοηθήσει και το να υπολογίσεις τυχόν «κρυφά» έξοδα, που μπορεί να προκύψουν την τελευταία στιγμή.

  • Εκκλησία/Δημαρχείο και χώρος δεξίωσης

Έχεις επιλέξει ημερομηνία, έχεις καθορίσει το budget, οπότε σειρά έχει το να επιλέξεις το μέρος εκτέλεσης του μυστηρίου, καθώς και τον χώρο για τη δεξίωση που θα ακολουθήσει. Εάν έχεις συγκεκριμένη εκκλησία ή δημαρχείο που θέλεις να παντρευτείς, καλύτερα να κλείσεις από νωρίς την ημερομηνία, γιατί μπορεί η διαθεσιμότητα να είναι περιορισμένη. Το ίδιο ισχύει και για τον χώρο δεξίωσης του γάμου.

  • Κουμπάροι

Ο/Η κουμπάρος/α εκτός από την τιμή που κάνει σε ένα ζευγάρι να το παντρέψει, έχει και αρκετές υποχρεώσεις τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της τελετής. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι οικονομικής και εθιμοτυπικής φύσης. Οπότε, όταν βρεις τον/την κουμπάρο/α ή τους κουμπάρους, ενημέρωσέ τους εγκαίρως ώστε να έχουν χρόνο να προετοιμαστούν.

  • Φωτογράφος – βιντεογράφος

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα κάνουν τη μέρα του γάμου ακόμα πιο διασκεδαστική, αλλά και τις αναμνήσεις να κρατήσουν για πάντα. Κάθε φωτογράφος- βιντεογράφος συνήθως προσφέρει εξατομικευμένα πακέτα, ανάλογα με τις ανάγκες των ζευγαριών. Πριν «κλείσεις», λοιπόν, φωτογράφο και βιντεογράφο, κάνε μια καλή έρευνα, ζήτα υλικό από προηγούμενη δουλειά τους, και βεβαιώσου ότι είναι διαθέσιμοι την ημερομηνία που έχεις κλείσει.

Jenny.Gr
Unsplash/ EvelinaFriman

9-8 μήνες πριν

  • Νυφικό

Μπορεί να ξέρεις ήδη τι θέλεις να φορέσεις, μπορεί και όχι. Και στις δύο περιπτώσεις, ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσεις να ψάχνεις το κατάλληλο νυφικό. Θα χρειαστείς χρόνο για να κάνεις έρευνα αγοράς και πολλές πρόβες νυφικού μέχρι να κατασταλάξεις στην τελική επιλογή. Το ίδιο σκεπτικό, ισχύει και για την έρευνα αγοράς για το outfit του γαμπρού.

  • Βέρες– Στέφανα

Οκτώ μήνες πριν το γάμο, είναι η κατάλληλη περίοδος για να επιλέξεις τις βέρες και τα στέφανα. Σε αυτό το στάδιο, θα συνεννοηθείς και με τους κουμπάρους για το budget που θέλετε να διαθέσετε.

  • Λίστα καλεσμένων

Ίσως, αυτό είναι το λιγότερο διασκεδαστικό βήμα στη συνολική οργάνωση του γάμου, αλλά πολύ βασικό, πριν δημιουργήσεις και στείλεις τα προσκλητήρια. Για αρχή, ξεκίνα να φτιάχνεις τη λίστα σου, σημειώνοντας τα ονόματα όσων θα ήθελες να παρευρεθούν στο γάμο, χωρίς να σκέφτεσαι το budget. Στη συνέχεια, κάνε τις απαραίτητες αλλαγές, μέχρι να φτάσεις στο τελικό στάδιο και να την οριστικοποιήσεις.

  • Διακόσμηση/Στολισμός

Εδώ, μπορείς να ξεκινήσεις δημιουργώντας ένα moodboard στο Pinterest ή το Instagram, με διάφορες φωτογραφίες από στολισμούς που σου αρέσουν. Έπειτα, θα χρειαστεί να απευθυνθείς σε έναν ειδικό- υπεύθυνο στολισμού, ώστε να σε κατευθύνει σωστά και σύμφωνα με το budget σου.

  • Φαγητό-Γαμήλια τούρτα

Το φαγητό, καθώς και η γαμήλια τούρτα, είναι το «κλειδί» για μια υπέροχη δεξίωση, και τώρα είναι η ώρα να οριστικοποιήσεις το menu που θα υπάρχει εκείνη την ημέρα. Γενικά, η «συζήτηση» για το φαγητό μπορεί να ξεκινήσει μήνες πριν, αλλά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι το κατάλληλο για τις τελικές πινελιές. Τώρα, είναι επίσης μια πολύ καλή ευκαιρία για να διευθετήσεις και το θέμα με τη γαμήλια τούρτα και το candybar.

Jenny.Gr
Unsplash/ JuniorREIS

7-6 μήνες πριν

  • Savethedate/Προσκλητήρια – μπομπονιέρες

Μετά το ξεσκαρτάρισμα της λίστας καλεσμένων, και αφού επιλέξεις το στιλ των προσκλητηρίων, ήρθε η στιγμή να τα μοιράσεις. Όσο νωρίτερα στείλεις τα προσκλητήρια, τόσο πιο εύκολα θα κανονίσουν το πρόγραμμά τους οι προσκεκλημένοι -ειδικά αν πρόκειται να παντρευτείς κάπου μακριά που πρέπει να κανονίσουν εισιτήρια και διαμονή. Μαζί με τα προσκλητήρια, μπορείς να ασχοληθείς και με τις μπομπονιέρες και είτε να βρεις μόνη σου τα απαραίτητα υλικά για DIY δημιουργίες ή να αγοράσεις έτοιμες μπομπονιέρες γάμου.

  • Μουσική

Η κατάλληλη στιγμή για να επικοινωνήσεις με DJ ή μπάντα, ήρθε. Η μουσική είναι το στοιχείο που θα κάνει πιο fun την ημέρα του γάμου, οπότε μην το παραλείψεις.

  • Makeup artist –Νυφικό χτένισμα

Περίπου 4 μήνες πριν τον γάμο, μπορείς να ξεκινήσεις και την έρευνά σου σχετικά με την επιλογή makeup artist και hair stylist. Αποθήκευσε μερικές εικόνες από νυφικά χτενίσματα και μακιγιάζ που σε εμπνέουν, ώστε να δώσεις μια κατεύθυνση στον επαγγελματία στον οποίο θα απευθυνθείς.

  • Δικαιολογητικά γάμου

Η στιγμή να συγκεντρώσεις τα απαραίτητα έγγραφα για τον γάμο, έφτασε. Αυτό το βήμα είναι το πιο γραφειοκρατικό απ’ όλα, αλλά ζωτικής σημασίας.

  • Μήνας του μέλιτος

Ο καθορισμός του προϋπολογισμού και η επιλογή του προορισμού για τον μήνα του μέλιτος, έρχεται να προστεθεί στη λίστα σου. Δεν χρειάζεται να προγραμματίζεις κάθε λεπτό, αλλά είναι σημαντικό να μοιράσεις τις «υποχρεώσεις» με τον σύντροφό σου, ώστε να πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι ζωής.

Jenny.Gr
Freepik

3-2 μήνες πριν

  • Οργάνωση Bachelorette

Συνήθως, η οργάνωση του bachelorette ανήκει στις «υποχρεώσεις» της κουμπάρας. Οπότε, ίσως ήρθε η στιγμή να συνεννοηθείς με την κουμπάρα και τις φίλες σου για το τι θα μπορούσατε να οργανώσετε για το bacherlorette.

  • Νυφική ανθοδέσμη

Η νυφική ανθοδέσμη είναι το στοιχείο που θα ολοκληρώσει την εμφάνισή σου. Ανάλογα με την εποχή που θα παντρευτείς, καλό είναι να κινηθείς προς την επιλογή εποχιακών λουλουδιών.

  • Νυφικά παπούτσια

Εάν δεν έχεις ήδη αγοράσει νυφικά παπούτσια και αξεσουάρ, μαζί με το νυφικό, ίσως χρειάζεται να το κάνεις τώρα. Και επειδή τα παπούτσια θα τα φοράς για πολλές ώρες, επένδυσε σε ένα ζευγάρι που θα σε κάνει να νιώθεις άνετα. Καλό είναι να αγοράσεις και ένα δεύτερο ζευγάρι για το party.

  • Μεταφορά/διαμονή καλεσμένων (εάν χρειαστεί)

Αν παντρευτείς μακριά από τον τόπο διαμονής σου, ίσως χρειαστεί να διευθετήσεις και το κομμάτι της διαμονής των καλεσμένων. Συνήθως, τα ξενοδοχεία δίνουν προσφορές, ανάλογα με τα άτομα που θα φιλοξενηθούν.

1 μήνα πριν

  • Τελική πρόβα νυφικού

Μπήκες στην τελική ευθεία. Ήρθε η στιγμή για να κάνεις την τελική πρόβα νυφικού ώστε να βεβαιωθείς ότι το αποτέλεσμα είναι αυτό που επιθυμείς. Αυτό, σε περίπτωση που έχεις παραγγείλει ένα tailormade νυφικό και δεν έχεις ήδη επιλέξει ένα vintage κομμάτι.

  • Επικοινωνία με καλεσμένους που δεν έκαναν RSVP

Κάπου εδώ χρειάζεται να επικοινωνήσεις με όσους καλεσμένους δεν έχουν απαντήσει στο εάν θα παρευρεθούν ή όχι στον γάμο. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να ενημερώσεις το catering για τη διάταξη των τραπεζιών.

Jenny.Gr
Freepik

1 εβδομάδα πριν

  • Παραλαβή ρούχων

Νυφικό, φόρεμα για το γαμήλιο party και κοστούμι για τον γαμπρό, είναι έτοιμα για παραλαβή.

  • Τελευταίο check στις λεπτομέρειες

Μερικές last minute αλλαγές ή διορθώσεις. Όπως και να ΄χει, ένας μικρός επανέλεγχος στα πάντα, θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος.

  • Χαλάρωση

Αφού έχεις τσεκάρει τα πάντα, τώρα στη λίστα οργάνωσης γάμου θα προστεθεί η χαλάρωση. Η περιποίηση του εαυτού σου είναι το παν. Και να θυμάσαι, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου εάν πάει κάτι στραβά. Το σημαντικό είναι να απολαύσεις τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και βρείτε όλη την έμπνευση και τις λύσεις που χρειάζεστε για να οργανώσετε τον γάμο των ονείρων σας.