Πώς η CIA κρυπτογραφούσε μηνύματα με κορδόνια παπουτσιών

Επειδή οι πράκτορες λειτουργούσαν μυστικά, έπρεπε να βρουν τρόπους να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς να το παίρνει κανείς είδηση. Μία από τις μεθόδους που ανέπτυξαν, σύμφωνα, βασιζόταν στον τρόπο που έδεναν τα κορδόνια των παπουτσιών τους. 

H CIA είναι μία από τις πιο μεγαλύτερες υπηρεσίες συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης πληροφοριών. Ιδρύθηκε το 1947, από τον Αμερικανό Πρόεδρο Harry Truman και μέσα σε μία οχταετία είχε τα δικά της κεντρικά γραφεία στην Virginia.

Επειδή οι πράκτορες λειτουργούσαν μυστικά, έπρεπε να βρουν τρόπους να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς να το παίρνει κανείς είδηση. Μία από τις μεθόδους που ανέπτυξαν, σύμφωνα με το Reocil Offgrid, βασιζόταν στον τρόπο που έδεναν τα κορδόνια των παπουτσιών τους. 

Σε έγγραφο με τίτλο «Το Εγχειρίδιο των Κατασκόπων του Ψυχρού Πολέμου», παρουσιάζονται πληροφορίες που στο παρελθόν ήταν απόρρητες και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν αρκετοί τρόποι να δέσεις τα κορδόνια σου, πέρα από τον συμβατικό. Κανείς τους δε θα τραβήξει την προσοχή, κι όμως είναι προφανές για όποιον ψάχνει ένα σημάδι».

Το εγχειρίδιο αυτό, μάλιστα, περιλαμβάνει λίστα με όσα πρέπει να προσέχει ένας κατάσκοπος αλλά και άλλες μεθόδους κρυπτογράφησης μηνυμάτων – το δέσιμο της γραβάτας, για παράδειγμα, το μέγεθος των κουμπιών, τη συσκευασία μυστικών πακέτων. Χρησιμοποιούσαν ακόμη και μενού εστιατορίων, μπολ ζάχαρης και χαρτομάντηλα!
 

Δείτε ακόμη: Καλλιτέχνης φαντάζεται τη μυστική ζωή των ζώων όταν δεν κοιτάει κανείς