Covid- 19: 4 επικίνδυνοι μύθοι για το εμβόλιο που καλό είναι να μην πιστεύεις

Η μετάλλαξη Όμικρον μόλις έφτασε στην Ελλάδα με το πρώτο κρούσμα να εντοπίζεται στην Κρήτη.

Η μετάλλαξη Όμικρον μόλις έφτασε στην Ελλάδα με το πρώτο κρούσμα να εντοπίζεται στην Κρήτη.

Τα συνολικά κρούσματα, όπως και οι αριθμοί των διασωληνώσεων και των θανάτων σε καθημερινό επίπεδο, συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία αλλά τα σενάρια και οι μύθοι για τα εμβόλια κατά της Covid-19 καλά κρατούν, προκαλώντας έναν ακόμη προβληματισμό στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα. 

Οι επικρατέστεροι μύθοι είναι οι εξής:

1. Εάν κάνεις το εμβόλιο, θα κολλήσεις κορωνοϊό

Το ακούσαμε πολλές φορές. Τις ημέρες που μόλις είχαμε εμβολιαστεί, κάποιοι προτίμησαν να μην έρθουν σε επαφή μαζί μας, λέγοντας ανοιχτά πως ανησυχούσαν μήπως κολλήσουν. Όχι, το εμβόλιο κατά της Covid- 19 δεν κάνει αυτό. Για την ακρίβεια, κανένα από τα εμβόλια δεν χρησιμοποιεί ζωντανό ιό που προκαλεί κορωνοϊό. Αντίθετα, το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna είναι κατασκευασμένα από RNA (mRNA), που αποτελεί το γενετικό υλικό του ιού. 

Αυτό που κάνει στην πραγματικότητα το mRNA, είναι να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό ώστε να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τον ιό πριν να χρειαστεί να τον αντιμετωπίσει. Δεν τροποποιεί, ούτε αλλοιώνει το DNA. Μπορεί ο εμβολιασμένος να εκδηλώσει κάποια συμπτώματα, όπως πυρετό αλλά αυτό σημαίνει ότι αρχίζει να χτίζει τείχος προστασίας απέναντι στον ιό. 

2. Το εμβόλιο δεν θα δράσει εάν έχεις νοσήσει ήδη με Covid

Όσοι έχουν περάσει ήδη τον κορωνοϊό, μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από τον εμβολιασμό τους καθώς υπάρχει κίνδυνος επαναμόλυνσης με SARS-CoV-2, συνήθως ένα έτος μετά την πρωτογενή μόλυνση. Μετά από κάθε ασθένεια, το σώμα αναπτύσσει αντισώματα που μπορούν να καταπολεμήσουν μελλοντική μόλυνση.

Αυτό λέγεται φυσική ανοσία αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να καθησυχαζόμαστε καθώς υπάρχουν διαφορετικά στελέχη του ιού. Το εμβόλιο λοιπόν συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου αφού η φυσική ανοσία δεν προσφέρει έξτρα προστασία στον οργανισμό. 

3. Το εμβόλιο της γρίπης προφυλάσσει από τον κορωνοϊό

Παρόλο που έχουν παρόμοια συμπτώματα, η γρίπη και ο κορωνοϊός είναι δύο εντελώς διαφορετικοί ιοί και δεν υπάρχει καμία ιατρική ένδειξη πως το εμβόλιο κατά της γρίπης αποτρέπει τον οργανισμό από το να νοσήσει με Covid.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως είναι πιθανό να νοσήσεις ταυτόχρονα με κορωνοϊό και γρίπη, κάτι το οποίο θα ήταν πολύ επιβαρυντικό για την υγεία. 

4. Το εμβόλιο θα λύσει τα πάντα

Ένας ακόμη μύθος που χρειάζεται προσοχή. Όπως σχεδόν κάθε εμβόλιο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι και το συγκεκριμένο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Μετά την έγκριση του εμβολίου, οι προμήθειες αρχικά ήταν περιορισμένες.

Οι δόσεις που πρέπει να γίνουν παγκοσμίως, δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμες ταυτόχρονα γι' αυτό και υπάρχει πάντα προτεραιότητα σε όσους πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πρώτοι. 

Δείτε ακόμη: