Eva Kor: Η ιστορία πίσω από την επιζήσασα του Άουσβιτς

Η Eva Mozes Κοr αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην ενημέρωση του κόσμου για το Ολοκαύτωμα.

«Να συγχωρείτε τους χειρότερους εχθρούς σας», έλεγε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της κατά την τελευταία της επίσκεψη στο Μουσείο του Άουσβιτς, την οποία είχε ανεβάσει στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. «Διέφυγα από την ναζιστική Γερμανία. Ελπίζω οι ΗΠΑ να μην γυρίσουν την πλάτη στους πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή που συγχώρεσα τους Ναζίένιωσα απελευθερωμένη από το Άουσβιτς και από όλη την τραγωδία που είχα βιώσει», έλεγε.

Η επιζήσασα είχε καταθέσει το 2015 στη δίκη του πρώην αξιωματικού των SS, του αποκαλούμενου «λογιστή του Άουσβιτς», ο οποίος καταδικάστηκε για τον ρόλο του στις μαζικές δολοφονίες που διέπραξαν οι Ναζί στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη διάρκεια της δίκης, η Kor είχε περιγράψει την εμπειρία της στα χέρια του Μengele, του επονομαζόμενου «Αγγέλου του Θανάτου», ο οποίος είχε εμμονή με τα δίδυμα. Εκείνη, μαζί με την δίδυμη αδελφή της Miriam, 10 ετών, κατάφεραν να επιζήσουν από τις μυστηριώδεις φονικές ενέσεις που έκανε συστηματικά στα παιδιά ο Mengele. «Τι κρίμα που είναι τόσο μικρή. Έχει μόλις δύο εβδομάδες ζωής», είχε πει ο Μengele, σύμφωνα με την κατάθεσή της. 

Εκείνη τότε είχε συρθεί στο πάτωμα, επειδή δεν μπορούσε να περπατήσει, και είχε πάει να βρει την αδελφή της, στην οποία ο Mengele είχε κάνει ένεση με μια ουσία για να σταματήσει την ανάπτυξη των νεφρών της.

«Αν είχα πεθάνει, η Miriam θα είχε δολοφονηθεί με μια ένεση στην καρδιά της. Ο Μengele θα είχε κάνει την νεκροτομή», είχε καταθέσει η Kor. 

Στις 27 Ιανουαρίου του 1945, οι δύο αδελφές παρακολουθούσαν τους Ρώσους στρατιώτες να απελευθερώνουν το Άουσβιτς.«Χαμογελούσαν. Μας έδωσαν σοκολάτες, μπισκότα και αγκαλιές. Αυτή ήταν η πρώτη γεύση της ελευθερίας μας», είχε πει χαρακτηριστικά.

Η Eva Kor πέθανε το 2019 στην Πολωνία, μετά από μία από τις πολλές επισκέψεις της στον τόπο βασανιστηρίων. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram