REAL LIFE WHO

Stamen Grigorov: Η Google τιμά με doodle τον γιατρό που έγραψε ιστορία με μια σπουδαία ανακάλυψη


The Jennettes

27 Οκτωβρίου 2020

Stamen Grigorov: Η Google τιμά με doodle τον γιατρό που έγραψε ιστορία με μια σπουδαία ανακάλυψη

H Google σήμερα τιμάει με doodle τον Stamen Grigorov, ο οποίος είναι γνωστός για την ανακάλυψη του γαλακτοβάκιλλου, του βακτηρίου που είναι απαραίτητο για τη ζύμωση του γιαουρτιού.

Γεννημένος σαν σήμερα, στις 27 Οκτωβρίου του 1878 στο χωριό Στούνεν Ίζβορ, στην περιοχή Τραν της δυτικής Βουλγαρίας, ο γιατρός και μικροβιολόγος το 1905 ανακάλυψε τον μικροοργανισμό που προκαλεί τη ζύμωση στο γιαούρτι, ενώ τέθηκε επικεφαλής του τοπικού νοσοκομείου στην περιοχή Τραν της Βουλγαρίας, όπου και γεννήθηκε.

Όλα ξεκίνησαν όταν η σύζυγος του Grigorov τού δώρισε κάποια μαγειρικά σκεύη με τροφές, συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού. Γεμάτος περιέργεια από τα φημισμένα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του γιαουρτιού, ο Dr. Stamen Grigorov αποφάσισε να το αναλύσει κάτω από ένα μικροσκόπιο. Μετά από χιλιάδες πειράματα, το 1905, βρήκε τελικά αυτό που έψαχνε: τον μικροοργανισμό σε σχήμα ράβδου που προκαλεί τη ζύμωση του γιαουρτιού.

Το 1906, ο ίδιος δημοσίευσε μια έκθεση, μέσω της οποίας έκανε λόγο για χρήση της πενικιλίνης ώστε να καταπολεμηθεί η φυματίωση. Συνέχισε αυτή την έρευνα και εργάστηκε ως γιατρός σε όλη την υπόλοιπη ζωή του, σώζοντας χιλιάδες ζωές στην πορεία. Ο Grigorov απεβίωσε την ίδια ημέρα που ήρθε στη ζωή, στις 27 Οκτωβρίου του 1945.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: www.stamengrigorov.org