9 φορές που οι πιο απρόσμενοι «εισβολείς» διέκοψαν fashion shows, αφήνοντας το δικό τους σημάδι στη μόδα

9 φορές που οι πιο απρόσμενοι «εισβολείς» διέκοψαν fashion shows και έγιναν viral

Η τελευταία αναστάτωση στο runway προκλήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στην εβδομάδα μόδας στο Παρίσι, όταν οι διαδηλωτές μπήκαν στο show του οίκου Louis Vuitton στο μουσείο του Λούβρου καθώς τα μοντέλα περπατούσαν. Μια διαδηλώτρια σήκωσε ένα πανό που έγραφε: «Υπερκατανάλωση = Εξαφάνιση». Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν τελικά από πολλούς φρουρούς ασφαλείας, ενώ το catwalk συνεχίστηκε.

Αυτή ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που εισβολέας διέκοψε μια επίδειξη μόδας. Κατά τα χρόνια, οίκοι όπως ο Dior, η Victoria's Secret, η Nina Ricci και άλλοι αντιμετώπισαν ανάλογα περιστατικά. 

1. Μια ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή στο show Dior

Η ανοιξιάτικη συλλογή του Dior για το 2021 είχε το τελευταίο παράδειγμα εισβολέα, όταν μια γυναίκα που κρατούσε ένα κίτρινο πανό βαμμένο με τις λέξεις "We Are All Fashion Victims", ανέβηκε στην πασαρέλα. Η αναστάτωση έκανε τους επισκέπτες και ακόμη και τα ανώτερα στελέχη της LVMH να αναρωτηθούν εάν η διαμαρτυρία έγινε σκόπιμα, δεδομένου του γεγονότος ότι η creative director, Maria Grazia Chiuri, χρησιμοποιούσε συχνά το runway της για να περάσει κάποιο μήνυμα. Η αναστάτωση, ωστόσο, δεν προκλήθηκε από την Chiuri, αλλά από την ομάδα δράσης για το κλίμα Extinction Rebellion.

2. Η Gigi Hadid συνοδεύει την εισβολέα έξω από το Chanel Spring 2020 show

Μια θεατής ντυμένη με ένα tweed κοστούμι τύπου Chanel και ένα καπέλο έφερε την αναστάτωση στην ανοιξιάτικη συλλογή Chanel 2020, όταν άρχισε να περπατά ανάμεσα στα μοντέλα. Το σκηνικό ήταν διαμορφωμένο ώστε να θυμίζει τις παριζιάνικες σκεπές και ταράτσες και η άγνωστη θα μπορούσε να είναι μέρος της επίδειξης.

Προτού κάποιος φύλακας αναλάβει δράση, το μοντέλο Gigi Hadid ανέλαβε να συνοδεύσει την γυναίκα έξω από το runway, ακουμπώντας την ήρεμα στον ώμο.

Στην συνέχεια η γυναίκα αποκαλύφτηκε πως ήταν η Marie Benoliel, επίσης γνωστή ως Marie S’Infiltre, κωμικός και YouTuber.

3. Το μοντέλο Ayesha Tan-Jones διαμαρτύρεται στο Gucci Spring 2020

Tο μοντέλο Ayesha Tan-Jones έγινε πρωτοσέλιδο όταν περπάτησε στην επίδειξη Gucci την άνοιξη 2020 και ύψωσε τα χέρια της στα οποία ήταν γραμμένο με μαρκαδόρο το μυνήνυμα: «Η ψυχική υγεία δεν είναι μόδα».

Η διαμαρτυρία πυροδοτήθηκε από το γεγονός ότι ο Gucci παρουσίασε μια σειρά από εμφανίσεις που παρέπεμπαν στις ρόμπες των εγκλείστων σε ψυχιατρικές κλινικές, με τα μανίκια που δένουν στην πλάτη. Τα μοντέλα επίσης δεν περπατούσαν στο show αλλά κινούνταν με έναν ιμάντα μεταφοράς.

«Επέλεξα να διαμαρτυρηθώ για το show του Gucci S/S 2020 καθώς πιστεύω, όπως πιστεύουν και πολλά άλλα μοντέλα, ότι το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία πρέπει να τελειώσει», έγραψε σε ανάρτησή της στο Instagram. «Είναι κακόγουστο για τον Gucci να χρησιμοποιεί τις εικόνες και τα ρούχα που παραπέμπουν σε ψυχικά ασθενείς, ενώ κινούνται πάνω σε έναν ιμάντα μεταφοράς σαν ένα κομμάτι εργοστασιακού κρέατος. Η παρουσίαση αυτών των αγώνων ως μέσο για την πώληση ρούχων στο σημερινό καπιταλιστικό κλίμα είναι χυδαία και προσβλητική για τα εκατομμύρια των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο που επηρεάζονται από αυτά τα ζητήματα».

4. Μια γάτα στην πασαρέλα του Dior

Η επίδειξη του Dior για τη συλλογή Resort 2020 στο Μαρόκο ήταν κυριολεκτικά catwalk, χάρη σε μια αδέσποτη γάτα που μπήκε στο runway. Η γάτα ενώθηκε με τα μοντέλα καθώς έκαναν την τελική τους εμφάνιση, ορμώντας προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

5. Ένας streaker στο Prabal Gurung’s Fall 2014 Show

Το φθινοπωρινό show του Prabal Gurung πήρε μια απροσδόκητη τροπή όταν ένας άντρας ντυμένος με ένα μαύρο παλτό, στέμμα και ένα λεοπάρ thong άρχισε να τρέχει πάνω στην πασαρέλα..

Ο streaker (o όρος περιγράφει άτομα που εμφανίζονται γυμνά σε δημόσιους χώρους για να διασκεδάσουν ή να σοκάρουν) ήταν ο Vitalii Sediuk, ένας Ουκρανός δημοσιογράφος γνωστός για τις φάρσεςκαι τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις διασημοτήτων όπως ο Will Smith, η Gigi Hadid, η Kim Kardashian West, ο Brad Pitt, η Miranda Kerr και πολλοί άλλοι.

6. Δύο topless γυναίκες στο Nina Ricci Spring 2014 show

Το 2014 στο ανοιξιάτικο show της Nina Ricci δύο γυναίκες εμφανίστηκαν topless με τις φράσεις «τα μοντέλα δεν πάνε σε οίκους ανοχής» και «μόδα δικτάτορα» γραμμένες επάνω στα κορμιά τους.

Οι γυναίκες ήταν μέρος της ουκρανικής φεμινιστικής ομάδας Femen, η οποία οργανώνει συχνά topless διαμαρτυρίες για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών. Η ομάδα διαμαρτυρήθηκε επίσης στο φθινοπωρινό show του οίκου Versace το 2013 και κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μαγνητοσκόπησης του γερμανικού Next Top Model, το οποίο παρουσίαζε η Heidi Klum.

7. Ο Sacha Baron Cohen εισβάλλει σε δύο shows το 2009 

Ο ηθοποιός Sacha Baron Cohen, γνωστός για τους εκκεντρικούς χαρακτήρες του, όπως ο Borat και ο Ali G, εισέβαλλε σε δύο επιδείξεις το 2008 ως ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας στην ταινία του "Bruno", την οποία γύριζε εκείνη την εποχή.

Στην πρώτη περίπτωση ήταν το Ágatha Ruiz de la Prada spring 2009 show, όπου φoρούσε ένα κοστούμι Velcro με πολλά ρούχα και παπούτσια προσαρτημένα πάνω του. 

Την επόμενη εβδομάδα, ο Cohen έκανε το ίδιο στην Stella McCartney, καθισμένος στο ακροατήριο και ντυμένος με δερμάτινο μπουφάν, τζιν και ένα κόκκινο thong πάνω από αυτό, όπως ανέφερε η βρετανική Vogue.

8. Διαμαρτυρίες της PETA στο Dior’s Fall 2003 Show

Η PETA έχει πραγματοποιήσει αρκετές διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας για τη χρήση γούνας από τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του show του Dior το φθινόπωρο του 2003, όταν μια ξανθιά γυναίκα ανέβηκε στη σκηνή με μια πινακίδα που έγραφε "Fur Shame". Ο διαδηλωτής απομακρύνθηκε από τη σκηνή από φύλακες, πρόλαβε όμως να πει αυτό που ήθελε.

9. Η Gisele Bündchen αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές της PETA στο Fashion Show της Victoria's Secret


Η Gisele Bündchen είχε πολλές εμφανίσεις στις πρώτες επιδείξεις εσωρούχων της Victoria's Secret, αλλά μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές ήταν το 2002, όταν το μοντέλο έπεσε σε ενέδρα από διαδηλωτές της PETA, καθώς φορούσε ένα κόκκινο και μαύρο σετ εσωρούχων.

Στην πασαρέλα μαζί με την Bündchen ανέβηκαν τέσσερις διαδηλωτές που κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν «Gisele: Fur Scum», αναφερόμενοι στη συμφωνία που είχε κάνει πρόσφατα το μοντέλο με την εταιρεία εκτροφής γούνας βιζόν, Blackglama.

Παρόλα αυτά, η Bündchen σαν σωστή επαγγελματίας συνέχισε να περπατά με αυτοπεποίθηση καθώς οι φρουροί ασφαλείας απομάκρυναν τους διαδηλωτές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.