Μουντιάλ Γυναικών 2023: Μήπως η απίστευτη καριέρα της Μάρτα φτάνει στο τέλος της;

Μια θρύλος που χάραξε ένα μονοπάτι, άνοιξε μια επιλογή, για τόσες ακόμα γυναίκες, αποχαιρέτησε την παγκόσμια σκηνή, μετά τον άδοξο αποκλεισμό της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών

Στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα Βραζιλία - Τζαμάικα, αυτό που έμελλε να είναι το τελευταίο παιχνίδι της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ρωτήθηκε για την κληρονομιά της στο ποδόσφαιρο γυναικών. Εκείνη απάντησε ενθουσιασμένη: «Ξέρετε τι είναι σπουδαίο; Όταν άρχισα να παίζω, δεν είχα είδωλο στο γυναικείο ποδόσφαιρο, δεν μεταδίδατε το ποδόσφαιρο γυναικών, οπότε πώς θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα μπορούσα να φτάσω στην εθνική ομάδα και να γίνω σημείο αναφοράς; Σήμερα, όταν βγαίνουμε στους δρόμους, οι άνθρωποι μας σταματούν και μας λένε ότι θέλουν να γίνουν σαν εμάς. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με εμένα, αλλά και με άλλες παίκτριες.

Έτσι, σήμερα έχουμε τα δικά μας πρότυπα. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν τα παρατούσαμε στα πρώτα εμπόδια που συναντούσαμε. Είναι ένας συνεχής αγώνας που δεν ξεκίνησε με εμένα αλλά με πολλές παίκτριες από πολύ παλιά. Γι' αυτό είμαστε πολύ περήφανες. Και ο κόσμος τώρα μας ζητάει να συνεχίσουμε να εμπνέουμε τις νέες γενιές. Είμαι πολύ χαρούμενη για όλα αυτά, γιατί πριν από 20 χρόνια, το 2003, όταν έπαιξα το πρώτο μου Παγκόσμιο Κύπελλο, κανείς δεν γνώριζε τη Μάρτα. Τώρα, είμαι σημείο αναφοράς για πολλές γυναίκες στον κόσμο. Όχι μόνο στον κόσμο του ποδοσφαίρου, αλλά και στη δημοσιογραφία. Τώρα βλέπω πολλές γυναίκες δημοσιογράφους που δεν βλέπαμε πριν. Ανοίξαμε τις πόρτες για την ισότητα. Ελπίζω να απάντησα στην ερώτησή σας, αφού με κάνατε να κλάψω».

Διαβάστε τη συνέχεια στο Gazzetta Women