Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου 2024: Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο

Freepik

Ακόμα και τις πιο δύσκολες ημέρες, το γέλιο μπορεί να σε βοηθήσει

Κυριακή 5 Μαΐου σήμερα και μπορεί στην Ελλάδα να γιορτάζουμε το Πάσχα, όμως αυτή δεν είναι η μοναδική γιορτή. Κάθε χρόνο - εδώ και 26 έτη - την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου. Αυτή η ημέρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία το 1998 με πρωτοβουλία του γιατρού Μαντάν Κατάρια, ο οποίος υποστηρίζει ότι το γέλιο έχει θεραπευτικής ιδιότητες για την ψυχή και το σώμα μας. Μπορεί αυτή η γιορτή να ξεκίνησε από την Ινδία, όμως δεν άργησε να εξαπλωθεί στην Ευρώπη και έκτοτε έμεινε στην ιστορία και τιμάται κάθε χρόνο. 

Η πρώτη συγκέντρωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου πραγματοποιήθηκε στη Βομβάη της Ινδίας στις 11 Ιανουαρίου 1998. Πάνω από 12.000 άνθρωποι από τις διεθνείς λέσχες γέλιου παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και γέλασαν με την ψυχή τους, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα. Δύο χρόνια μετά, γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου εκτός Ινδίας το «Happy-demic», που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα της Δανίας, στις 9 Ιανουαρίου 2000, και έδωσαν το «παρών» περίπου 10.000 άτομα, κατατάσσοντάς την στο βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες.

4 λόγοι που το γέλιο κάνει καλό στην υγεία μας

1.Το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των αντισωμάτων που έχουμε στον οργανισμό μας, τα οποία αντισώματα βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών. 

2.Το γέλιο χαλαρώνει το σώμα και μειώνει το στρες. Σωστά διάβασες. Το γέλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και να χαλαρώσει τους μύες σου για 45 λεπτά μετά, εφόσον γελάς πραγματικά χωρίς να υποκρίνεσαι.

3.Το γέλιο κάνει καλό στην καρδιά μας, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ροής του αίματος και στη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μας προστατεύει από καρδιολογικά προβλήματα.

4.Το γέλιο ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς, αν και αυτό το γνωρίζεις ήδη. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά πλάσματα και το να μοιραζόμαστε καλές στιγμές είναι ένας τρόπος να επικοινωνούμε, να ερχόμαστε κοντά με άλλους ανθρώπους κι όλοι μαζί να βιώνουμε τα πλεονεκτήματα της χαράς.

Σε μια εποχή που τα θέματα ψυχικής υγείας ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους - σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες 1 στους 8 ανθρώπους παγκοσμίως αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα - κι όλοι προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέσα σε απαιτητικά προγράμματα γεμάτα υποχρεώσεις χωρίς να έχουμε προσωπικό χρόνο, το γέλιο μπορεί να αλλάξει αισθητά αυτή την πραγματικότητα και να ανοίξει νέα μονοπάτια μέσα στο κεφάλι μας. 

Το γέλιο επιδρά θετικά στο ανθρώπινο σώμα και στον ψυχισμό μας, αποτελώντας απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωματική και ψυχική υγεία. Το γέλιο μπορεί σίγουρα να μην λύνει προβλήματα, όμως είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε εμείς αυτά, χωρίς να χάνουμε την αισιοδοξία μας και την πίστη μας για τις καλύτερες μέρες που θα ‘ρθουν στο μέλλον. Κάπως έτσι, παραμένουμε συνδεδεμένοι με το νόημα της ζωής. Άλλωστε, ο δρόμος του καθενός δεν είναι μόνο ευθείες και κατηφόρες, αλλά έχει και μπόλικες ανηφόρες. Πόσο καλύτερες θα ήταν αυτές, αν γελούσες καθώς τις ανέβαινες; 

Σύμφωνα με τον Μαντάν Κατάρια, «αν το γέλιο δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά σου, σίγουρα θα “διαλύσει” τα προβλήματά σου. Έτσι, θα μπορείς να σκεφτείς καθαρά τι να κάνεις με αυτά». Από την άλλη, ο φιλόσοφος και ψυχολόγος William James έχει αναφέρει: «Δεν γελάμε επειδή είμαστε χαρούμενοι, είμαστε χαρούμενοι επειδή γελάμε».