Γάζα: «Είναι απάνθρωπο», λέει ο ΟΗΕ για την επίθεση στη Ράφα

Getty Images

Όσα δήλωσε επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ

Σήμερα, Τρίτη 7 Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα στη Γάζα, «μοναδική πύλη» για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο.

Τόνισε, επιπλέον, πως οι δυνάμεις του επιχειρούν σε συγκεκριμένη περιοχή της ανατολικής Ράφα, ενώ τρεις ανθρωπιστικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η ροή βοήθειας μέσω του περάσματος έχει σταματήσει.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ προειδοποίησε πως η εντολή του Ισραήλ για εκκένωση σημείο της Ράφα θα οδηγούσε σε περισσότερους θανάτους αμάχων και καταστροφές. Δήλωσε πως οι κάτοικοι της Γάζας «εξακολουθούν να δέχονται επιθέσεις με βόμβες, ασθένειες, ακόμη και λιμό. Και σήμερα, τους είπαν ότι πρέπει να ξαναφύγουν, καθώς εντείνονται οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα».

«Είναι απάνθρωπο», σημείωσε. «Αντιτίθεται στις βασικές αρχές διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία επικεντρώνονται στην αποτελεσματική προστασία των αμάχων».

«Η εξαναγκαστική μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων από τη Ράφα σε περιοχές που έχουν ήδη βομβαρδιστεί και δεν δεν αποτελούν καταφύγιο και δεν δίνουν πρόσβαση στην απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωση τους, είναι ασύλληπτη. Το μόνο που θα καταφέρει, είναι να τους εκθέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο και περισσότερη δυστυχία».

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τη διαταγή μετακίνησης αμάχων για λόγους που σχετίζονται με τη σύγκρουση, εκτός εάν το απαιτεί η ασφάλεια των εμπλεκόμενων αμάχων ή επιτακτικοί στρατιωτικοί λόγοι, και ακόμη και τότε υπόκειται σε αυστηρό νομικό πλαίσιο. Η μη τήρηση αυτών των διατάξεων μπορεί να ισοδυναμεί με αναγκαστικό εκτοπισμό, ο οποίος αποτελεί έγκλημα πολέμου.

«Ωστόσο, η εμπειρία των τελευταίων επτά μηνών δείχνει ότι οι Παλαιστίνιοι που παραμένουν στη Ράφα θα συνεχίσουν να διατρέχουν κίνδυνο θανάτου και τραυματισμού, είτε από τυχαίους βομβαρδισμούς, είτε από παράνομες δολοφονίες, είτε από απώλεια πρόσβασης σε τρόφιμα, νερό και υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Τουρκ.

«Εκείνοι που επιλέγουν να περιφρονούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν».