Met Gala 2024: Ακτιβιστές διαδήλωναν υπέρ της Παλαιστίνης, ενώ οι διάσημοι πόζαραν αμέριμνοι στο κόκκινο χαλί

Getty Images

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη», φώναζαν, φορώντας καφίγια στο κεφάλι, ενώ κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης και της Ιρλανδίας

Η πρώτη Δευτέρα του Μάη ήταν ασυνήθιστη, το δίχως άλλο. Για τους Ορθόδοξους, ήταν αργία και Δευτέρα του Πάσχα. Για τους Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους και celebrities, ήταν μία ευκαιρία επίδειξης πλούτου και στυλ, καθώς πόζαραν αμέριμνοι στο κόκκινο χαλί του Μet Gala, έχοντας αφιερώσει ώρες στην προετοιμασία και της τελευταίας λεπτομέρειας του look τους. Για τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ήταν η μέρα που αποφάσισε ότι όχι, η κατάπαυση του πυρός δεν ήταν καλή ιδέα. Αντίθετα, ήταν η μέρα που ξεκίνησε νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς (και των ίδιων του των ομήρων) βομβαρδίζοντας την περιοχή της Ράφα, τη «μοναδική πύλη» για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας των αμάχων από την Αίγυπτο.

Όλα αυτά, ταυτόχρονα. 

Αμερικανοί ακτιβιστές, ξεκίνησαν διαδήλωση στις 6 το απόγευμα. Πέρασαν από τα ξενοδοχεία Mark και Carlyle στη Madison Avenue, όπου ετοιμάζονταν οι διάσημοι για το Met Gala, και έφτασαν ως το Μητροπολιτικό Μουσείο. 

Την ώρα που πανάκριβα αυτοκίνητα μετέφεραν τους ηθοποιούς, τραγουδιστές, σκηνοθέτες, μοντέλα, σχεδιαστές -όλους, κόσμος φώναζε για κατάπαυση του πυρός, με ταξί και ΙΧ να κορνάρουν ρυθμικά. Οι διαδηλωτές καλούσαν σε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», φορώντας καφίγια στο κεφάλι, κρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης και της Ιρλανδίας. Πέρασαν από το Central Park, βγήκαν στην 5η Λεωφόρο και από πάνω τους πετούσαν ελικόπτερα. Φυσικά, το μουστείο έμοιαζε με φρούριο, με αστυνομικές δυνάμεις να το προσέχουν. «Ναι, προστατεύστε τους εκατομμυριούχους», τους ούρλιαξε μια γυναίκα.

Σύμφωνα με τους NY Times, πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν έξω από το gala.